Nai Khanom Tom – Thajský hrdina Muaythai

Nai Khanom Tom – Thajský hrdina Muaythai

Pred stáročiami slony prekračovali hranice z Barmy do Siamu s najlepším bojovníkom z Barmy (teraz Mjanmarsko), aby vyzvali vybraného šampióna Siamu (teraz známeho ako Thajsko) na zápas v Muaythai. Ale bez stanoveného počtu kôl, časomiery a ďalších moderných inovácií tohto športu. Dvaja šampióni jednoducho bojovali s predlaktiami obviazanými lanom a holými kolenami, kým jeden alebo druhý nepadol. Potom slony odniesli porazeného alebo víťazného bojovníka späť do Barmy.

Muaythai, bojové umenie duchovného bojovníka, dalo možnosť vzniku mnohým legendám, no najznámejšou je iste tá o hrdinovi Nai Khanom Tom. Je to rozprávka pred spaním pre thajské deti, aby snívali o legendách a bojovníkoch, ktorí boli ochrancami kráľov a krajiny. Meno Nai Khanom Tom pozná každé thajské dieťa a je ozdobou každej knihy alebo publikácií o športe Muaythai. Je jedným z jeho najväčších hrdinov.

V roku 1774 bol Nai Khanom Tom vojnovým zajatcom v Barme. Barmánci ho zajali, keď vyplienili a vypálili starobylé hlavné mesto Thajska - Ayutthaya. Barmský kráľ Mangra opustil svoje hlavné mesto na severe v Krung Angwa, aby cestoval do Rangúnu – aby sa zúčastnil náboženského obradu v pagode Chevedakang. Thajci zase stále tvrdia, že oslava bola v Ket That Pagoda.

Je známe, že oslavy zahŕňali mnoho zábav, športov a hier, medzi nimi aj Muaythai, bojové umenie na bojisku. Barmánci mali svoje vlastné bojové umenie – nie nepodobné Muaythai a volalo sa Parma. Parma sa vo veľkej miere spoliehala na päsť ako hlavnú zbraň, zatiaľ čo boxeri Muaythai boli vtedy i teraz známi svojimi schopnosťami používať lakte, kolená, chodidlá aj päste.

Kráľ Mangra chcel vidieť, ktorá bojová zručnosť je lepšia, a vyzval najlepších siamských väzňov, aby bojovali s jeho barmskými bojovníkmi. Nai Khanom Tom bol pre Thajčanov prirodzenou voľbou, pretože bol známy svojimi schopnosťami Muaythai a svojim pevným nezdolným duchom.

Nai Khanom Tom bol veľký bojovník. Bez prestávky zdolával jedného súperu za druhým. Porazil desať najlepších z Barmy. Bojoval za svojho kráľa, svoju krajinu, svojich priateľov a slobodu pre všetkých.

Kráľ Mangra bol jedným z prvých, ktorí ocenili výkon, ktorého bol svedkom. "Každá časť Thajčana je obdarená jedom, dokonca aj holými rukami dokáže poraziť desať protivníkov." Kráľ dal Nai Khanom Tomovi slobodu a dovolil mu vrátiť sa do starého Siamu, kde ho privítali ako hrdinu. Thajčania nutne potrebovali zvýšiť morálku po drvivej porážke, ktorú utrpeli v Ayutthayi.

Pre Thajčanov, pre Muaythai, legenda o Nai Khanom Tomovi ilustruje tie najlepšie vlastnosti Muaythai: nezdolnú vôľu vyhrať pre inú česť, než je jeho vlastná, a ochotu čeliť akýmkoľvek prekážkam pri obrane bojového umenia.

Nai Khanom Tom predovšetkým symbolizuje vieru, ktorú majú všetci bojovníci Muaythai vo svojom bojovom umení – vieru, že proti nemu nemôže stáť nič okrem neho samého.

Každoročne (17. marca) si bojovníci Muaythai na celom svete uctievajú Nai Khanom Toma. Táto noc sa nazýva „Boxer's night“, kedy sa na každom štadióne krajiny konajú zápasy na počesť Nai Khanom Toma a jeho odvahy.

S BUBO sa môžete dozvedieť viac o Thajsku a jeho tradíciách, napríklad počas poznávacieho zájazdu Thajsko, Malajzia, Singapur.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3789
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4100
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2933
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 14 min. čítania
Ostrovy Phi Phi - perly Thajska Phi Phi

Phi Phi Ostrovy Phi Phi - perly Thajska

Ostrovy, ktoré do začiatku 20. storočia nepoznal takmer nikto, dnes patria medzi celosvetovo najznámejšie tropické ostrovy. Thajsko má približne 1…

Marek Melúch 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: