Najdlhšie rieky USA

Najdlhšie rieky USA

Pri zájazdoch do Spojených štátov, prípadne Kanady, prechádzame rozsiahle oblasti a obdivujeme prírodné krásy. Mnohé z týchto krás vytvorili americké rieky, alebo prírodné krásy sú rieky samotné. Mnohé názvy sme už počuli, niektoré sú pre nás nové, a niektoré podvedome poznáme. Toto je zoznam najdlhších riek Spojených štátov amerických:

1. Missouri - je najdlhšia americká rieka s dĺžkou 3 768 km. Pramení v Skalnatých horách v krásnej Montane a preteká cez 7 amerických štátov (Montana, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Iowa, Kansas, Missouri), predtým ako sa vleje do známejšej sestry, rieky Mississippi pri meste St. Louis. V kombinácii s dolným tokom rieky Mississippi tvorí štvrtý najdlhší riečny systém na svete.

2. Mississippi - je 2. najdlhšia americká rieka s dĺžkou 3 766 km a rieka s najväčších povodím v rámci USA. Vyteká z jazera Itasca v Minnesote a následne pokračuje cez Wisconsin, Iowu, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi a Louisianu, kde sa vlieva do Mexického zálivu. Je prezývaná Otec všetkých vôd. Je známa z mnohých príbehov o putovaní slobodnou Amerikou, o parníkoch alebo aj vďaka legendárnemu románu Dobrodružstvá Toma Sawyera od Marka Twaina.

3. Yukon - zástupca Aljašky a severných oblastí, rieka Yukon, so svojou dĺžkou 3 190 km prechádza Britskou Kolumbiou, teritóriom Yukon, Aljaškou a vlieva sa do Beringovho mora. Najdlhšia rieka na Aljaške a Yukone bola jedným z hlavných dopravných prostriedkov počas zlatej horúčky na Klondiku v rokoch 1896–1903. Po rieke brázdili riečne člny s lopatkovými kolesami až do 50. rokov 20. storočia, keď bola dokončená diaľnica Klondike Highway. My rieku Yukon obdivujeme a splavujeme na zájazde Aljaška - Yukon.

4. Rio Grande - ďalšia veľká rieka amerického juhu, s dĺžkou 3 051 km, ktorá navyše tvorí hranicu s Mexikom. Pramení v južnom Colorade, preteká cez Colorado, New Mexico, Texas, a mexické štáty Chihuahua, Coahuila, Nuevo León, Tamaulipas, až sa vlieva do Mexického zálivu.

5. Colorado - rieka s dĺžkou 2330 km pramení v Skalnatých horách v štáte Colorado a následne sa vlní cez plošinu Coloradskú plošinu cez sedem štátov (Colorado, Utah, Arizona, Nevada, California, mexické Sonoram a Baja California) až ukončí svoju púť v Kalifornskom zálive. Rieka Colorado, známa svojimi dramatickými kaňonmi, perejami s divokou vodou a jedenástimi národnými parkmi USA, je dôležitým zdrojom vody pre viac ako 40 miliónov ľudí. Systém priehrad a nádrží odvádza takmer celý tok na poľnohospodárske zavlažovanie a zásobovanie miest pitnou vodou. Vďaka veľkému prietoku sa používa na výrobu vodnej elektriny a zásobujú energiou veľkú časť amerického juhozápadu. Intenzívna spotreba vody vysušila dolných 160 km rieky, a od 60. rokov 20. storočia sa len zriedka dostáva do mora. My obdivujeme majestátne Colorado na zájazde USA - západ a tiež na zájazde Prírodné klenoty USA.

Ďalšie v poradí sú Arkansas River (2 364 km), Red River (2 190 km), Columbia River (2 000 km), Snake River (1 740 km), a Ohio River (1 579 km).


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

07.11. → 21.11. +25 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

5095 6369€
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

3355
TOP 10: Najlepšie destinácie, kam vycestovať za športom
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najlepšie destinácie, kam vycestovať za športom

Kam cestovať za športom? Pripravili sme tipy najmä pre tých, ktorí chcú uloviť unikátny športový zážitok ako diváci. Tieto cestovateľské tipy z…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky

Keď sa povie Severná Amerika napadnú nám nedozerné prérie, národné parky, zábery ako z filmu Forest Gump či prechádzky New Yorkom. Taktiež San…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody
Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA