Ochrana zvierat na Borneu

Ochrana zvierat na Borneu

Borneo je domovom veľkého množstva zvierat. Tretí najväčší ostrov na svete ukrýva najstarší dažďový prales a je rozdelený medzi Malajziu, Indonéziu a Brunej. Severná časť ostrova ponúka množstvo exotických stretnutí v objatí prírody a BUBO sa tu vyberá aj z iného dôvodu.

Rezervácia v Sepiloku je jednou z dvoch na svete, kde sa dajú orangutany pozorovať vo voľnej prírode. Svoje brány otvorila už v roku 1964 a dodnes robí všetko pre záchranu týchto lesných ľudí (orang-utan v preklade znamená lesný človek). Orangutany boli kedysi po celej juhovýchodnej Ázií, dnes však žijú iba na ostrove Borneo a Sumatra a ich populácia výrazne klesá. Najväčší vplyv má práve výrub dažďového pralesa na poľnohospodárske účely. Rezervácia v Sepiloku je rehabilitačným centrom pre tieto nádherné tvory, ktorých DNA je až na 97% zhodná s tou našou. Zachraňujú, liečia, poskytujú bezpečný domov a postupne ich učia, ako prežiť vo voľnej prírode. Každý jedinec, ktorý sa úspešne vráti do svojho prirodzeného prostredia je veľkým potešením. BUBO navštevuje rezerváciu v Sepiloku už roky a sme radi, že okrem zážitku a poučenia môžeme zároveň pomôcť stredisku, aby naďalej odvádzalo výbornú prácu. Mnoho našich klientov sa tu zapojilo aj do adopčného programu, ktorý pomáha financovať starostlivosť o tieto zvieratá.

Hneď oproti navštevujeme rezerváciu medveďa malajského. Po pande je druhým najvzácnejším medveďom, ktorý je dnes ohrozeným druhom vo voľnej prírode. Dorastá do výšky 1,5 metra a má neprimerane veľkú a silnú tlamu a predné laby - vie sa vyškriabať na stromy vysoké aj 40 metrov a otvoriť si kokosový orech. Rehabilitačné centrum, ktoré tu funguje od roku 2008, je zároveň aj výskumným centrom týchto zvierat. Wong Siew Te je zakladeť, biológ a človek, ktorý je považovaný za hrdinu voľne žijúcich zvierat. Občas máme v BUBO šťastie a stretneme ho v jeho rezervácii. Záchranu týchto medveďov považuje za svoje poslanie a my sme radi, že mu našou pravidelnou návštevou môžeme trochu pomôcť.

Na Borneu však podporujeme ešte jedno centrum. Tento ostrov je domovom endemitov ako lietavá veverica obrovská, slon bornejský či opice s názvom Kahau nosatý. Rezervácia Labuk Bay Proboscis je domovom práve tejto unikátne vyzerajúcej opice, ktorú nikde inde na svete neuvidíte. Majú výrazné oranžovo-krémové nosy a žijú v skupinách, kde má jeden samček svoj vlastný hárem. Stojíme od nich na pár metrov a s úžasom pozorujeme tieto stvorenia počas kŕmenia.

Na ceste späť možno zhliadneme makaky, langury alebo národného vtáka Malajzie zobákorožca veľkého. Práve na Borneu, v srdci exotiky a v domove takého množstva nádherných zvierat si najviac uvedomujeme dôležitosť ochrany našej prírody. Dnes sme podporili 3 rezervácie, ale čo môžeme urobiť ďalej?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2302 3289€
K

Ázia  

Bali (IND), Singapur, Malajzia, Indonézia


náročnosť

11 dní

Trvanie

2755 3444€
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães

Dňa 27. apríla 1521 sa odohrala na filipínskom ostrove Cebu bitka. Lapu Lapu strieľal jedovaté šípy a hádzal oštepy, pričom trafil aj Magalhãesa.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: