Operácia Modrá hviezda a Indira Gándhí

Operácia Modrá hviezda a Indira Gándhí

Blue Star je vojenská operácia, ktorá sa uskutočnila v júni 1984 v Amritsare v indickom štáte Pandžáb.

Cieľom operácie bolo ukončiť ozbrojený konflikt medzi radikálnymi sikhskými separatistami a indickou vládou, ktorí sa schovávali v Zlatom chráme v Amritsare - svätom mieste sikhského náboženstva. Dôvodom bolo správanie separatistického hnutia Khalistan. Hnutie vzniklo s iniciatívou o založenie vlastného suverénneho štátu Khalistan, príčinou tejto myšlienky bolo oddelenie sa z etnických dôvodov. Sikhovia chceli mať jednoduho vlastný štát. 

Operácia Blue Star bola vedená indickou armádou pod velením generála Krishnaswamu Sundarajiho a bola navrhnutá na odzbrojenie ozbrojených sikhských bojovníkov, ktorí obsadili Zlatý chrám a iné sikhské sväté miesta. Konflikt medzi separatistami a vládou sa stupňoval v predchádzajúcich rokoch, a preto sa vláda rozhodla zasiahnuť.

Indické vojská zaútočili na Zlatý chrám a ďalšie sikhské svätyne s cieľom odstrániť ozbrojencov, na povel Indiry Gándhiovej. Indira Gándhí, ako premiérka, bola vnímaná ako zodpovedná za operáciu a to viedlo k nárastu napätia. Operácia narazila na odpor a v dôsledku bojov došlo k rozsiahlemu ničeniu a veľkej strate životov. Čísla obetí sa líšia podľa zdrojov, no odhady hovoria o viac ako 700 vyhasnutých životoch

Ešte predtým, než vám to vysvetlíme, zodpovieme na otázku, či bola Indira Gándhí rodinou Mahátmá Gándhího. Nie, Indira nemala žiadne rodinné spojenie s Mahátmom. Meno Gándhí dostala po jej svadbe, je to bežné indické meno a v preklade znamená "obchodník/predavač". Mnohé zdroje uvádzajú aj to, že jej otec si dal ako ďalšie meno Gándhí, pretože bol samotný Mahátmá pre Jawaharlal Nehru obrovskou inšpiráciou a následne ho zdedila. 

Operácia Modrá hviezda bola naplánovaná na sikhský náboženský deň – deň mučedníka Guru Arjana Deva, zakladateľa Harmandira Sahiba (Zlatý chrám Amritsar). V tento deň chrám navštevujú Sikhovia z celého sveta. Zvrtlo sa to na masaker a násilný konflikt. Indická armáda sa stretla s odporom ozbrojených bojovníkov v chráme a výsledkom bolo viacero dní bojov a násilných stretov. Vojenská akcia mala za následok nielen veľký počet obetí medzi ozbrojenými separatistami, ale aj medzi civilistami a návštevníkmi chrámu, ktorí nemuseli byť sikhského vierovyznania. 

Udalosti viedli k veľkému rozhorčeniu a hnevom medzi sikhskou komunitou v Indii a na celom svete. Následne sa dostali do popredia sikhské protesty a nespokojnosť, ktoré vyvrcholili atentátom, teda vraždou indickej premiérky Indiry Gándhíovej v októbri 1984. Satwant Singh a Beant Singh, sikhskí bodyguardi, ktorí boli súčasťou Indrinej ochranky, vykonali atentát v reakcii na to, čo vnímali ako utrpenie a ponižovanie svojej komunity počas operácie Blue Star.

Beant bol zabitý a Satwant neskôr obesený. Atentát vyvolal vlnu násilností voči sikhskej komunite v rôznych častiach Indie, známych ako "protisikhské nepokoje". Od tohto momentu nasledovali tiež konflikty medzi Sikhmi a hinduistami, kedy hinduisti napádali a vraždili Sikhov.

Ak by vás zaujímalo, prečo mnohí Sikhovia prestali nosiť svoje "pagri" (čo znamená: turban / zavinuté vlasy dlhou látkou) a ako je možné, že niektorí ich majú a niektorí nie, je to preto, aby ich hinduisti v tej dobe nenapádali, pretože je to dodnes jedným zo znakov, ako identifikovať Sikhov. Dnes je už v spoločnosti akceptovaná dobrovoľná voľba, či bude Sikh nosiť pagri alebo nie a toto je dôvod. 

Akcia súvisiaca so Zlatým chrámom a jej následky zostávajú veľmi citlivou a kontroverznou témou v indických dejinách a sikhskom hnutí. Mimochodom, operácia je mnohými považovaná za historickú chybu. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4125€
K

Ázia  

Nepál, India

10.08. → 25.08. +11 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4241
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: