Ostrov, kde väznili Fidela Castra

Ostrov, kde väznili Fidela Castra

Ostrov mládeže, po špan. Isla de la Juventud, je jedno z najlepšie strážených tajomstiev Kuby. Nachádza sa južne od hlavného ostrova Kuba, v Karibskom mori. Piaty najväčší ostrov v súostroví Veľkých Antíl, s rozlohou 22 00 km², je súčasťou súostrovia Los Canarreos, približne 50 kilometrov od pobrežia Kuby. Má veľmi zvláštnu atmosféru, pokojnú, až vidiecku, ale aj exotickú a divokú. Samotní Kubánci o ostrove hovoria skôr s dešpektom a celkovo sa považuje sa najchudobnejší región krajiny, ale hrdí ostrovania sa považujú sa plnohodnotných Kubáncov. Kvôli svojej malej rozlohe a odrezanej polohe, nepatrí Ostrov mládeže ani medzi kubánske provincie - dostalo sa mu iba statusu špeciálny okres, po špan. municipio especial.

Do roku 1978 sa nazýval Ostrov borovíc, Isla de Pinos, ale rozhodnutím Národného zhromaždenia a vyhlásením prezidenta Fidela Castra prijal ostrov svoj nový názov na počesť tisícok mladých ľudí, ktorí na ňom študovali a spolupracovali na rozvoji a rekonštrukcii ostrova po hurikáne Alma v roku 1966.

V minulosti bol ostrov domovom indiánov z kmeňa Siboney, ktorí tu po sebe zanechali svoje kultúrne dedičstvo, hlavne v podobe jaskynného umenia v jaskyni Punta del Este, dodnes považované za jeden z najkrajších príkladov tohto typu umenia na Kube.

Ostrov slúžil ako väzenie pre väzňa číslo RN 3859, Fidela Castra, vo väzenskom komplexe Presidio Modelo. Po neúspešnom útoku na kasárne Moncada 26.júla 1953, bol mladý Fidel odsúdený na 15 rokov, z ktorých si odsedel 22 mesiacov. Väzenie je teraz možné navštíviť ako múzeum. Nájdeme tu odkazy aj mladého Josého Martího a všetkých korzárov a pirátov, ktorí sa na ostrove zastavili a zanechali za sebou nespočetné množstvo legiend.

Dnes vládne na ostrove Isla de la Juventud pokojná, uvoľnená a rodinná atmosféra. Ale hoci má stále málo návštevníkov, je to miesto s neporovnateľným šarmom. Jeho podmorský svet láka milovníkov potápania a jeho koralové útesy a nádherné ryby si vás získajú. K tomu si pridajte rajské pláže s krištáľovo čistou vodou a bielym pieskom, napr. Playa Paraíso alebo Playa Larga, a budeme mať jedno z najlepších miest na svete.

Ostrov mládeže však nie je len pláž, hlavné mesto Nueva Gerona nám dáva možnosť prejsť sa jeho krásnymi uličkami a spoznať kultúru mesta napr. v miestnom prírodovednom múzeu. Nemôžeme opomenúť ani prírodné tropické rezervácie ako Jones Jungle alebo ekologická rezervácia Los Indios, kde sa môžete doslova stratiť v zelenej prírode s rôznymi endemickými živočíšnymi druhmi.


Mohlo by vás zaujímať:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2823 3443€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3289
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: