Pekinská kačica

Pekinská kačica

Aké jedlo vám pri Číne napadne ako prvé? Ak ste odchovaní na „slovenskej“ Číne, zrejme to bude Kung Pao, ale ak ste v Číne už boli, zrejme to bude pekinská kačica, fenomenálne jedlo, ktoré je samo o sebe takmer pamiatkou. Pekinská kačica v sebe ukrýva zaujímavý príbeh, pretože sa traduje, že toto jedlo poznali v Číne už počas trvania dynastie Tang, ktorá vládla v rokoch 618-907. Áno, môžeme namietať, že v tomto čase sa ešte nejedná o tradičnú pekinskú kačicu s rituálom, ale prvopočiatky sú práve tu. Až o niekoľko storočí neskôr a teda v 14.storočí sa objaví návod, ktorý dal dokopy Hu Shui a opísal pekinskú kačicu ako cisárske jedlo. Často sa objavovalo na stoloch počas cisárskych hostín  v dynastii Yuan. Už počas dynastie Ming sa v Nanjingu začína kačica piecť tak, že visí nad žeravými uhlíkmi vďaka čomu bude chrumkavá. Spoločne s cisárom menom Yongle sa hlavné mesto presťahuje z Nanjingu do Pekingu a s ním prichádza aj recept, ktorý vojde do dejín ako „pekinská kačica“. Od 15.storočia sa používa práve jej názov a už to nie je jedlo vyhradené pre cisára, ale aj obyvatelia Pekingu si prídu na svoje. Už v 1416 otvorila brány prvá reštaurácia v Pekingu, ktorá sa špecializuje práve ma pekinskú kačicu. Neskôr sa otvárali ďalšie a ďalšie a dnes ich v Pekingu nájdete viacero. V 20.storočí sa pekinskýá kačica stala symbolom Číny a každá zahraničná návšteva, ktorá prišla mohla ochutnať to, na čo boli Číňania hrdí.

Podľa tradície sa pekinská kačica pripravuje tri dni. Kačica musí byť špeciálna a zabíja sa vo veku cca 2 mesiacov, kedy má zhruba okolo 5 kilogramov. Prvý deň sa kačica zabije a potom sa jej vyberie krčná kosť tak, aby sa neporušila koža a nechá sa zavesená cez noc, aby vyschla. Druhý deň sa medzi kožu a mäso napumpuje vzduch, čím sa oddelí podkožný tuk a kačičca bude nablýskaná po upečení. Znovu sa nechá cez noc visieť, aby vyschla a tretí deň sa pečie cca 40 minút. Najčastejšie sa používa na oheň suché drevo ovocných stromov vďaka čomu aj kačica dostane jemnú chuť. Pečie sa do momentu, kedy je koža mimoriadne chrumkavá. Samotné servírovanie je obradom a robí ho najčastejšie kuchár. Kačica sa nakrája na malé kúsky a podáva sa oddelene mäso aj koža. Ako príloha sú maličké placky, omáčka Hoisin a čerstvá zelenina. Chcete ju ochutnať? Poďte s nami na zájazd do Číny!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

4238
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: