Počuli ste už o thajskej Atlantíde?

Počuli ste už o thajskej Atlantíde? Spoznajte jazero Nong Han

Len málokto vie, že Thajsko má svoju vlastnú verziu potopeného mesta. Tradičný ľudový príbeh, známy najmä v severovýchodnom Thajsku i v Laose, hovorí o tragickom milostnom trojuholníku medzi princeznou Nang Ai, dcérou kráľa Ek-Thita, princom Padangom z mesta Patpong a princom Pungkeeom, synom hadieho kráľa Nagu z podmorského mesta, ktorý vyústil do vytvorenia jazera Nong Han v Udone.

Princ Padang z Patpongu sa dopočuje o kráse Nang Ai a v očakávaní, že získa jej ruku, jej pošle dary zlata, diamantov a hodvábu. Keď komorná prevezme dary, povie princeznej Nang Ai o jej obdivovateľovi a o tom, aký bol silný a pekný. Po vypočutí príbehu sa princezná väčšmi zaujíma o princa, vracia mu poctu a pošle princovi správu, v ktorej ho pozve do jej mesta. Keď sa stretli, ihneď sa do seba zamilovali a vzali sa.

Pungkee, syn kráľa Nagu, princ z podmorského mesta, zúfalo chcel vidieť krásnu Nang Ai. Po tom, čo sa mu to jedného dňa podarí, neodolá a vráti sa zamaskovaný, aby mohol princeznú znovu uzrieť.

V podobe albínskej veveričky so zlatým zvončekom sa dostal na vetvičke stromu blízko izby Nang Ai, ktorá začula zvoniť zvonček, otvorila okno a uvidela bielu veveričku. Chcela si ju za každú cenu privlastniť, a tak prikázala svojmu lovcovi, aby ju ulovil, bez ohľadu na to, či bude živá alebo mŕtva. Lovec princa prenasledoval cez niekoľko dedín, no nedokázal ho chytiť. Pungkeemu sa stala osudná figa, pri ktorej sa zastavil aby sa najedol, pretože bol hladný a práve vtedy ho lovec zastrelil jedovatým šípom.

Pungkee vedel, že zomrie, a tak prikázal svojim nasledovníkom, aby to povedali jeho otcovi a pred smrťou si prial, aby jeho telo zjedli všetci v meste. Keď Pungkee zomrel, lovec priniesol jeho telo, ktoré bolo teraz mäsom z veveričiek a rozdal ho. Pungkeeho nasledovníci sa vrátili, aby to povedali kráľovi Nagovi. Ten sa veľmi nahneval a nariadil smrť každému, kto zjedol mäso jeho syna.

Ľudia medzitým spanikárili a utiekli z mesta. Princ Padang zbesilo cválal na koni, aby našiel princeznú. Keď prišiel do mesta, všade videl hadov naga. Našiel princeznú Nang Ai, ako varila veveričie mäso na polievku, z ktorej princa ponúkla. Padang sa jej spýtal, odkiaľ bolo mäso a Nang Ai odpovedala, že pochádza od lovca. Padang vedel, že ide o mäso z Pungkeeho a okamžite prestal polievku jesť.

Začul zvuk blížiacich sa nagov, a tak priviedol koňa, aby odviezol princeznú rýchlo preč. Nang Ai predsa tiež zjedla mäso veveričky, takže mala byť popravená. Padang a Nang Ai sa pokúsili dostať preč, ale Naga ich prenasledoval, až kým Nang Ai nespadla z koňa a neutopila sa. Padang ju videl umierať. Upadol do bezvedomia a zomrel od žiaľu.

Po smrti sa Padang vrátil ako duch, aby sa pomstil. Zhromaždil armádu duchov, aby bojovali po jeho boku s armádou kráľa Nagu. Veľká bitka zničila každé mesto a dedinu v ceste a vytvorila veľký močiar, z ktorého sa stal Nong Han. Boj skončil až vtedy, keď Serafín zastavil vojnu a povedal obom stranám, aby si navzájom odpustili.

Jazero Nong Han v provincii Udon Thani je ideálnou destináciou pre milovníkov prírody. Vrcholom krásy jazera je, keď sa premení na „more červeného lotosu“, kde od decembra do februára pokrývajú jazero milióny červených lotosových kvetov v plnom kvete.

S BUBO sa môžete dozvedieť viac o Thajsku a jeho tradíciách, napríklad počas poznávacieho zájazdu Thajsko, Malajzia, Singapur.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2898 4140€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2647 3782€
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

2590
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: