Čaj je nepochybne najobľúbenejším a najkonzumovanejším nápojom na svete. Každá krajina má svoje zvyky, ako ho pripraviť, ako ho konzumovať, čo a či si doňno pridať. Viete však, ako sa ktorý druh čaju vyrába? My v BUBO to nielen vieme, ale vám to aj ukážeme. Počas našej cesty Srí Lankou navštívime čajovú fabriku starú viac ako 100 rokov (postavenú v roku 1903) a prejdeme si celý proces výroby od najbežnejších čajov až po tie luxusné, najkvalitnejšie na svete. Cejlónsky čaj patrí práve medzi top čaje sveta, pestujú ho tu už od roku 1867. Srí Lanka produkuje primárne tri druhy čaju: čierny, zelený a biely. Všetky tieto čaju sa vyrábajú z toho istého čajového kríka - Camelia sinensis, rozdielny je len proces výroby. My sa dnes zameriame na výrobu čierneho čaju. Prvým krokom je zber čajových lístkov. Manuálny zber vrchných troch až štyroch čerstvo vyrastených lístkov (niekedy sa zámerne necháva približne 20 % starších odrastených lístkov, ktoré dodávajú čaju výraznejšiu chuť) majú na starosti zväčša tamilské ženy, etnikum, ktoré má napoly korene tu na Srí Lanke, no Briti Tamilov vozili aj z Indie, práve ako lacnú pracovnú silu na zber čaju. Dodnes je táto práca jednak fyzicky náročná, a stále patrí medzi tie nie práve najlepšie platené, hoci mzda zberačov sa v posledných rokoch zvýšila. Nazbierané lístky voňavého čajového kríka putujú do fabriky, kde sa rozložia na obrovské sitá (na fotografii v pozadí za našou šarmantnou kamarátkou Nayanou) a tu sa pomocou veľkých ventilátorov fúkajúcich vlažný vzduch, nechajú sušiť po dobu 12 hodín; po šiestich hodinách sa masa prevzdušní, aby boli listy vysušené rovnomerne. Počas tohto procesu sa listy zbavia približne 50 % vody, resp. vlhkosti. Odtiaľto putujú listy do “drvičky”, tá ich však iba jemne rozžmolí, viacmenej iba naruší ich povrch, aby sa mohol spustiť proces oxidácie. Práve v tejto fáze, ktorá trvá 2,5 hodiny, listy na vzduchu zhnednú a vďaka oxidácii dostanú charakteristickú vôňu čierneho čaju. Nasleduje sušenie. Vo fabrike, ktorú navštevujeme my v BUBO, sušia lístky tradičnou metódou na dreve, pri teplote približne 95 stupňov prechádzajú sušičkou presne 21 minút. Keď máme lístky vysušené, ostáva ich už len vytrieďiť. Zo stoniek nazbieraných vrchných vetvičiek čajovníka nám ostalo veľa prebytočnej vlákniny, ktorá nemá žiadnu chuť ani vôňu a kvalitu čaju by iba degradovala. Tieto vlákna majú výrazne svetlejšiu farbu a sú aj ľahšie, vďaka čomu sa ich dá ľahko odseparovať pomocou statickej elektriny. Čajová zmes teda prechádza ďalšou “mašinkou”, kde sa tieto vlákna zachytia na nabitých bubnoch a putujú do zberných košov. Ich ďalšie využitie je veľmi praktické, prihnojujú sa nimi samotné čajové plantáže. Posledné čistenie ešte prebieha v stroji, ktorý opticky na základe farby vyseparuje posledné zvyšky vlákien, prevažne hrubšie a ťažšie stonky, ktoré sa na zelektrizovaných bubnoch nezachytili. Po tomto procese máme zmes pripravenú na triedenie podľa veľkosti. Toto prebieha v strojoch, kde jednotlivé vlákna podľa hmotnosti putujú do rôznych nádob a vznikajú tak čaje rôznej kvality, resp. intenzity. Ten najlacnejší čajový prach sa plní do čajových vreciek. Ide o čaj najnižšej kvality, čo ale na Srí Lanke vôbec neznamená, že by bol podradný. Obsahuje však stále dosť malinkých úlomkov vlákniny, preto je jeho chuť najmenej vyvážená a používa sa na rýchlu konzumáciu. Ostatné čajové zmesy už patria do kategórie top kvality a líšia sa intenzitou farby, chute a vône. Čaj s označením OP (Orange Pekoe) je najbežnejším čajom stredne silnej intenzity chute a farby - tá je krásne oranžová, z čoho aj pochádza toto označenie. BOP (Broken Orange Pekoe) je čaj výraznejšej vône aj chuti, vďaka menším (polámaným - broken) lístkom. Srílančania ho radi pijú ráno, väčšinou s trochou mlieka. Ďalším čajom, ktorý sa tu vyrába, je FOP (Flowery Orange Pekoe), ktorý má vďaka obsahu púčikov bohatú a intenzívnu vôňu a jeho lístky sa po zaliatí rozvinú ako kvety. Posledným druhom čierneho čaju, ktoré táto fabrika produkuje je BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings), ktorý obsahuje drobné lístky, má intenzívnu chuť a stačí ho lúhovať krátko. Okrem čiernych čajov táto fabrika produkuje aj čaj biely, o ktorom sa viac dočítate v mojom článku Poklady Srí Lanky - zlatý a strieborný čaj. Na našich BUBO zájazdoch na Srí Lanku si všetko povieme a ukážeme priamo vo fabrike a po prehliadke si dáme aj ochutnávku čerstvého miestneho čaju. Samozrejmosťou je možnosť kúpiť si tu všetky čaje - od bežných až po tie luxusné, najkvalitnejšie a najchutnejšie.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Srí Lanka
- Srí Lanka - Pol Sambol
- Arrack - tradičné pitie na Srí Lanke
- Korenie Srí Lanky
- Rybolov na Srí Lanke
- Barista Kandy - konečne káva!
- Poklady Srí Lanky - zlatý a strieborný čaj
- Srílanské makaky
- Dambulla - srdce Srí Lanky
- Srí Lanka - slzy rajskej záhrady
- Srí Lanka - návrat do rajskej záhrady
- Srí Lanka - sloní raj
- Polonnaruwa - opičie kráľovstvo Srí Lanky
- Srí Lanka - Posvätný strom Bódhi
- Galle - Srí Lanka
- Pinnawala - domov sloních sirôt
- Srí Lanka sa otvára
- Srí Lanka - jaskynné chrámy v Dambulle
- Srí Lanka - národný park Yala
- Čo symbolizujú budhistické stúpy?
- Oddych na pobreží Srí Lanky