Politický systém Spojených štátov amerických

Politický systém Spojených štátov amerických Ako je rozdelená moc v štvrtej najväčšej krajine sveta?

Spojené štáty sú federálna konštitučná republika 50 štátov so sídlom federálnej vlády vo Washingtone, D.C. Základným nástrojom americkej vlády a najvyšším zákonom zeme je Ústava USA, ktorá stanoví rozdelenie právomocí medzi štáty a federálnu vládu a medzi zložky federálnej vlády. Základná štruktúra každej zložky federálnej vlády – výkonnej, zákonodarnej a súdnej – je rozvedená v Ústave, ale presná forma nie je ratifikovaná.

Vládna moc Spojených štátov je rozdelená na zákonodarnú, výkonnú a súdnu. 

Zákonodarnú moc má v rukách Kongres Spojených štátov, ktorý sa skladá zo Senátu a Snemovne reprezentantov. 

Senát ma 100 členov - dvaja za každý štát únie a ich funkčné obdobie je 6 rokov. Snemovňa reprezentantov má 435 zástupcov, ktorých počet závisí od počtu obyvateľov daného štátu, ktorý reprezentujú. Ich funkčné obdobie sú 2 roky.

Výkonnú moc reprezentuje prezident, viceprezident a kabinet prezidenta. Prezident a viceprezident sú volení voliteľmi, ktorí sú zvolení občanmi v novembrových voľbách. I keď sa nám môže zdať, že prezidenta USA volia priamo občania, nie je to tak. Občania síce vyjadrujú, koho za prezidenta chcú, ale prezident je zvolený voliteľmi, ktorí by mali zvoliť toho kandidáta, ktorý vyhral v ich federálnom štáte. Nie je to však pravidlom.

Funkčné obdobie prezidenta je 4 roky a funkciu je možné vykonávať 2 funkčné obdobia. Toto pravidlo bolo porušené počas prezidenta Franklina D. Roosevelta, ktorého do funkcie zvolili štyrikrát. Práve po jeho štvrtom zvolení bolo dvadsiatym druhým dodatkom ústavy v roku 1947 uzákonené viesť úrad prezidenta maximálne po 2 funkčné obdobia. Kabinet tvorí 14 oddelení so 14 úradníkmi, ktorých si vyberá prezident ale schvaľuje ich Senát. Ich funkčné obdobie nie je presne definované a závisí od prezidenta. 

Súdna moc je vykonávaná Najvyšším súdom a súdmi odvolávacími (14 súdnych dvorov) a federálnymi (91 súdnych dvorov). Sudcov najvyššieho súdu je 9, svoju funkciu vykonávajú doživotne, pokiaľ by nedošlo k impeachmentu, čiže odvolaniu. Najvyšší súd je posledná súdna odvolávacia inštancia ohľadne trestu smrti vo všetkých štátoch USA, v ktorých je tento trest prípustný (27 štátov). Sudcov navrhuje prezident, ale schvaľuje Senát. Rovnako to funguje aj pri sudcoch ostatných súdnych dvorov.

V tomto systéme oddelených mocí funguje každá moc nezávisle na sebe, sú však súčasťou systému kontrol a poistiek, aby se zabránilo koncentrácii moci v ktorejkoľvek z týchto troch zložiek, a aby boli chránené práva a slobody občanov. Napríklad prezident môže vetovať zákony schválené Kongresom a prezident nominuje osoby do federálneho súdnictva. Najvyšší súd môže vyhlásiť zákon za schválený Kongresom alebo môže prehlásiť akt prezidenta za neústavný. A Kongres môže obžalovať prezidenta, sudca federálneho súdu a sudca za zneužitie moci.  


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2433 2703€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA