Letisko LaGuardia

Letisko LaGuardia

LaGuardia je v New Yorku najznámejším letiskom hneď po JFK, hoci je menším ako tretie letisko Newark. Disponuje rozlohou 2,75 km² a svoje meno dostalo po Fiorellovi La Guardiovi - extarostovi NYC. LaGuardia obsluhuje lety od 2. decembra 1939 a pristávajú tu najmä lietadlá z USA a Kanady. Letisko je domovom spoločností American Airlines, Delta či United Southwest a nachádza sa v štvrti East Elmhurst v mestskej časti Queens.

Pre svoju nízku rozlohu je LaGuardia nenáročným letiskom na orientáciu. Má terminály A, B a C a počet gateov tu dosahuje číslo 98. Aktuálne prechádza rekonštrukciou, kvôli ktorej zanikol terminál D. LaGuardiu čaká rozšírenie, hoci nemôže byť priveľké, keďže je v susedstve obývaných štvrtí a platia tu viaceré, možno aj trochu zvláštne, pravidlá.

Letisko so skratkou LGA čiastočne leží na rekultivovanej pôde vytvorenej použitím materiálu zo skládky z neslávne známeho Rikers Island v New Yorku, najväčšieho väzenského komplexu v meste. LaGuardia nemá medzinárodné lety (nerátajúc niektoré z Kanady či Karibiku), ​​pretože nemá imigračné zariadenia na ich zvládnutie. Je skutočne malé.

Lietadlá, ktoré absolvujú viac ako 1 500 míľ, tu nemôžu pristáť, pokiaľ neprichádzajú z Denveru, alebo v sobotu. Toto je skutočné pravidlo. V roku 2014 bolo LaGuardia 17. najrušnejším letiskom v USA s 370 012 letmi. Najobľúbenejšie cieľové letiská sú Chicago's O'Hare, Atlanta's Hartsfield-Jackson a Miami. Rok predtým prepravila LaGuardia 26,7 milióna cestujúcich a viac ako 7 000 ton leteckého nákladu.

LaGuardia je, napriek svojej blízkej polohe k Manhattanu, notoricky nepopulárne letisko. Bloomberg ho zaradil medzi najfrustrujúcejšie letiská v Amerike. The Guide to Sleeping in Airports zvolil LaGuardiu za 10. najhoršie letisko na svete. Aj preto prebieha jeho rekonštrukcia. Malo by vzniknúť tiež vlakové spojenie so stanicami metra, ktoré zatiaľ chýba, preto je ťažké dostať sa do centra mesta. Ako sa to dá? Prečítajte si blog letiská New Yorku.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2797 3108€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA