Postiaci sa Budha z Lahore

Postiaci sa Budha z Lahore

Pakistanský Lahore má v sebe auru unikátneho mesta, ktoré je nielen nasiaknuté zvodným chaosom, ale aj históriou. Práve za ňou sa viete vybrať do Lahorského múzea, kde sa to pokladmi nevyčísliteľnej hodnoty bude len hemžiť. K najunikátnejším kúskom histórie patrí socha „postiaceho sa Budhu“, ktorý predstavuje jeden z vrcholov starovekého Gandarského umenia. To sem prišlo spoločne s helenistickými vplyvmi vďaka Alexandrovi Veľkému.

Ostalo tu, zrástlo sa s lokálnymi predstavami, zapustilo korene a dnes tak v priestore medzi Kandahárom a Lahore nájdete desiatky miest, kde sa umenie stalo unikátom. Socha vychudnutého Budhu leží v Lahorskom múzeu od roku 1894. Sama pochádza z 2. storočia, a tak má už viac než 1 800 rokov!

Budhu objavili počas vykopávok v 19. storočí v oblasti zvanej Sikri a nadchla nielen vedcov, ale aj laickú verejnosť. Podľa budhistickej tradície je zobrazenie „postiaceho sa Budhu“ posvätné, pretože zobrazuje unikátnu cestu Budhu za osvietením. Má v sebe silu Budhu, ktorý sa z vypätím všetkých síl vydal na cestu, ktorá má inšpirovať ostatných ľudí. Jeho telo podstupuje extrému premenu, zmieta sa v agónii ťažkého pôstu, predlžuje ho, no s vedomím, že na konci bude najväčšia odmena.

Budhove rebrá vybiehajú takmer von z jeho tela, no ten sedí bez pohnutia a čaká. Ak ste videli Budhov v Thajsku, Malajzii, Srí Lanke či v inej budhistickej krajine, výraz Budhu vyzeral trošku inak. Tu práve vidíte zvláštny účes, dokonca bradu, žily na tvári a všetky detaily jeho podobizne predstavujú vizuál Gandarského umenia. Telo má helenistické črty, ale detaily už pochádzajú z lokálnych predstáv. Dokonalé splynutie.

Podľa budhistických textov meditoval Budha na tráve pod svätým stromom Bodhí v indickej Bodhgayi 49 dní, kým dosiahol osvietenie. Zobrazenie postiaceho sa Budhu má inšpirovať ľudí, má im dodať energiu vydať sa po ceste, ktorá bude príliš náročná, no bude stáť za to. Podobizeň Budhu v pôste nie je jediná, našli sa podobné sochy v oblasti Strednej Ázii či v Kašmíri, ba dokonca aj v iných častiach Indie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Pakistan, India


náročnosť

18 dní

Trvanie

3182 4895€
B

Ázia  

Pakistan, Afganistan, Irán, Čína, Kirgizsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

7890
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Obávaný Pakistan Blog

Blog Obávaný Pakistan

Navštívili sme Islamabad a Lahore, prešli sme Karakoram Highway až do Číny, dokonca sme zavítali aj do smutne známeho Peshawaru, ale miestni…

Ďalšie dovolenky do krajiny: