Prečo je Nový Zéland taký čistý?

Prečo je Nový Zéland taký čistý? Ako pomôcť v čistote krajiny...

Nový Zéland patrí medzi najpokrokovejšie krajiny čo sa týka udržateľnosti a ekológie. Jednou z nich je práve minimum odpadkových košov na turistických trasách kdekoľvek na Južnom, ale aj Severnom ostrove. Pýtate sa, že prečo minimum? Tu je niekoľko zaužívaných tipov, ako Novozélanďania a jeho návštevníci udržujú krajinu čistú.

Nezanechať žiadne stopy

Ide o jednoduchý princíp. Vždy sa uistite, že likvidujete svoj odpad zodpovedne. To znamená, že ak kempujete v niektorom z mnohých odľahlých a krásnych kempingových miest na Novom Zélande alebo chodíte po jednej z množstva čarovných prírodných trás, uistite sa, že ste si pozbierali všetky svoje odpadky a zobrali ich so sebou, kým nenájdete kôš. Ako hovorí ministerstvo ochrany, ak to viete zabaliť na ceste tam, viete to zabaliť aj na ceste späť.

Znížte svoj odpad

Zníženie množstva odpadu, ktorý vytvoríte, môže výrazne pomôcť udržať Nový Zéland čistý. Zoberte si so sebou opakovane použiteľnú fľašu na pitie. Odhaduje sa, že na Novom Zélande sa ročne vyhodí 828 miliónov jednorazových plastových fliaš. Voda z vodovodu na Novom Zélande je bezpečná na pitie kdekoľvek v krajine. Fľašu si môžete doplniť z mnohých verejných pitných fontánok alebo v kaviarňach, kde je poskytovaná zadarmo, alebo z vodovodného kohútika vo vašom ubytovaní. RefillNZ má dokonca databázu bezplatných čerpacích staníc, kde si môžete naplniť fľašu s nápojom nezávadnou a najmä chutnou pitnou vodou. Nosením opakovane použiteľnej fľase razantne znížite vyprodukovaný plastový odpad a zároveň ušetríte peniaze.

Noste vlastný príbor

Svoj odpad môžete taktiež znížiť nosením vlastného noža, vidličky a lyžice. Je užitočné mať súpravu príborov pri kempovaní v divočine, ale aj keď si beriete jedlo so sebou v meste – odmietnutie jednorazových plastových príborov je skvelý spôsob, ako cestovať udržateľnejšie.

Noste opakovane použiteľnú tašku

Plastové tašky boli na Novom Zélande zakázané v roku 2019. Hoci sú papierové tašky dostupné, stále majú vplyv na životné prostredie. Urobte si nakupovanie v supermarkete jednoduchšie a ekologickejšie nosením opakovane použiteľnej tašky.

Nakupujte ekologickejšie

Nahraďte jednorazové plastové alebo papierové vrecká na výrobky vlastnými opakovane použiteľnými vreckami. Môžete tiež nakupovať na miestnych farmárskych trhoch, aby ste znížili množstvo obalov, ktorými prechádzate, a zároveň podporili miestnych pestovateľov.

Každú z týchto rád domáci obyvatelia poctivo dodržiavajú a snažia sa ju presadiť všetkým turistom, ktorí kedy navštívili a navštívia Nový Zéland. Možno sa to zdá nepredstaviteľné, no každé málo pomáha v udržateľnosti krajiny. Aj preto patrí táto krajina medzi jedny z najčistejších na svete. My v BUBO si z tejto mentality berieme príklad a každý jeden klient s radosťou dodržiava miestne tradície, ktoré si so sebou zoberie až domov. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

14045
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4645 5665€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

22 dní

Trvanie

5912 7390€
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrajšia časť Nového Zélandu Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšia časť Nového Zélandu

Južný ostrov Nového Zélandu patrí k najkrajším prírodným miestam na svete. A jeho západné pobrežie je známe nádhernou prírodou, dažďovými pralesmi,…

Veronika Hulíková 10 min. čítania
Auckland - mesto plachiet Auckland

Auckland Auckland - mesto plachiet

Auckland - najväčšie mesto Nového Zélandu. Vďaka svojmu medzinárodnému letisku, ktoré sa nachádza len 25 km od centra mesta, je pre návštevníkov…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: