Prežili sme požiar na Havaji

Prežili sme požiar na Havaji

8.august 2023 si už navždy zapamätám, ako deň, keď sme aj s manželom odišli z Lahainy bez našich vecí a už sa tam nikdy nevrátili. Bol to deň, kedy v meste Lahaina na havajskom ostrove Maui vypukol požiar, ktorý mesto za dva dni skoro celé zrovnal so zemou. 


Celé to ale začalo už o deň skôr. V noci zo 7. na 8.augusta boli hlásené hurikány. Pre Havajské ostrovy to nie je nič nové. Hurikány sú tu bežné a možno aj preto sa tomuto hurikánu nepripisovala väčšia dôležitosť. V noci nám na začiatok vyplo elektrinu. Cez deň bol silný vietor. Stále sme si neuvedomovali nebezpečenstvo. Poobede sme sa rozhodli, že sa prevezieme mestom a zistíme, ako to v meste vyzerá. Pred očami sa nám naskytli nie najkrajšie obrázky. Vyvrátené storočné stromy, popadané konáre stromov a palmové listy. Približne 50 metrov od nás spadol na cestu elektrický stĺp. Spozorovali sme prvý dym. Vrátili sme sa na byt a čakali. Až do momentu, kým nezaklopala suseda s informáciou, že sa musíme evakuovať. Vtedy sme už z balkóna videli horieť prvé domy. V tom momente nám vlastne vôbec nedošlo, aká vážna situácia je. V hlave nám išlo iba to, že nateraz na pár hodín musíme odísť, kým sa oheň podarí dať hasičom pod kontrolu a potom sa vrátime domov. Vzali sme si preto iba základné veci ako pasy či elektroniku. Keď sme nasadli do auta a videli hustý dym, plné cesty áut a policajtov, ktorí riadili dopravu, vedeli sme, že situácia je vážna.

Zastavili sme ešte na okraji mesta a pozorovali oheň. Fotografie, ktoré som vtedy urobila obleteli svetové médiá. Je na nich zachytený požiar domov. Odišli sme z Lahainy do mesta Kahului a čakali, čo sa bude diať. Požiar sa však šíril neuveriteľnou rýchlosťou, keďže fúkal silný vietor. Zo správ sme následne zistili, že mesto je v nekontrolovateľných plameňoch a sledovali, ktoré rezidenčné projekty už horia a ktoré ešte stoja. Stále sme dúfali, že naša bytovka zostane stáť. Ľudia na sociálnych sieťach zúfalo hľadali svojich príbuzných a pýtali sa, či ich niekto nevidel. Po dvoch dňoch požiar ustál. Vzal však so sebou skoro celé mesto. Fotografie zhorených budov a áut sú bolestivé aj dnes. 

Zomrelo niekoľko tisíc ľudí, veľa rodín prišlo o strechu nad hlavou a turisti zostali zakliesnení v niektorých hoteloch. Problémy nastali aj na letisku, kde zrazu bolo veľké množstvo ľudí, ale lety zrušené. Nám sa podarilo z ostrova Maui dostať po týždni. Tento zážitok si však už budeme pamätať navždy. Havaj prišiel o jeho pôvodné hlavné mesto, o historickú časť, v ktorá bola vždy plná ľudí a ľudia zostali bez svojich domovov, priateľov či rodinných príslušníkov. My sme síce prišli o veľa našich vecí, ale stále sme sa mali kam vrátiť - domov na Slovensko. Celá táto tragédia však ukázala aj schopnosť ľudí vzájomne si pomáhať. ľudia u seba doma ubytovávali tých, ktorých domy zhoreli, ale poskytli oblečenie, či iné potrebné veci. Nás vo svojom ateliéri ubytovala kamarátka Maria, za čo sme jej veľmi vďační. 


Po požiari sa začali upratovacie práce, ktoré stále pretrvávajú. Prvé sa čistia rezidenčné pozemky, aby sa mohla nanovo spustiť výstavba domov. 

Ľudia na ostrove Maui veria, že mesto bude čoskoro nanovo postavené. Nádej im dodáva aj ikonický strom banyan, ktorý požiar prežil. Držme im palce!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA