Prírodná rezervácia Periyar

Prírodná rezervácia Periyar

Prírodná rezervácia Periyar nachádzajúca sa v južnom regióne Západného Ghátu (India),  v nadmorskej výške 1600 metrov sa rozprestiera na ploche 777 km štvorcových lesnej pôdy a je domovom tisícok rôznych druhov flóry a fauny, vrátane vzácnych a ohrozených. Husté, vždyzelené lesy tvoria asi 360 km2 z celkovej plochy údolia.

Údolie odvodzuje svoj názov od jednej dôležitej rieky - rieky Periyar - ktorá pramení v odľahlých lesoch rezervácie. Rieka, ktorá je dlhá 244 km, je najdlhšou v štáte. Jedna z mála trvalých riek v regióne spĺňa požiadavky na pitnú vodu mnohých miest v Kerale. Priehrada Idukki na rieke navyše generuje veľkú časť elektrickej energie štátu. Z týchto dôvodov bola rieka právom pomenovaná „Záchranné lano z Keraly“.

Vždyzelené a polozelené lesy tvoria hlavnú časť rezervácie Periyar. Zvyšok územia je kombináciou vlhkých listnatých lesov a trávnatých porastov.

Okrem toho, že je táto rezervácia uznávaným miestom rozmnožovania tigrov džungľových indických (Panthera tigris tigris), bola označená aj ako najlepšie miesto na výskum života slonov. Populácia tigrov v tejto oblasti sa odhaduje na asi 40. Vyskytujú sa tu občasne aj extrémne vzácne biele tigre, čo je farebná odchýlka tigra indického.

Bolo tu identifikovaných 35 druhov cicavcov. Zahŕňajú vzácne a ohrozené druhy. Jazda loďou po jazere (na našom BUBO zájazde Južná India) je skvelým spôsobom, ako spozorovať divé slony, gaury, sambary a iné. Zatiaľ čo gaur je tu najväčší z hovädzieho dobytka, sambar je najväčší jeleň v Indii a je hlavnou korisťou tigra.

Medzi ohrozené druhy v oblasti patrí hulman nilgirský a makak leví, ktorý sa zvyčajne vyskytuje iba vo stále zelených interiéroch. Promykovitá šelmička (Urva vitticolla), ktorá sa zvyčajne vyskytuje v sezónne zelených a vždyzelených lesoch, mimoriadne vzácna kuna južná-nilgirská – jediný druh kuny vyskytujúci sa v južnej Indii. Ďalej tu nájdete mačku močiarnu, dhaula (indický malý druh vlka), medveďa pyskatého a ďalších.

Populáciu plazov v rezervácii tvorí asi 45 druhov plazov. Existuje asi 30 druhov hadov, vrátane jedovatých a nejedovatých. Medzi jedovaté patrí ohrozená a smrteľná kobra kráľovská, viaceré vretenice a bungar modrastý. Pytón je jedným z bežne viditeľných nejedovatých. Ďalšími členmi čeľade hadovitých obývajúcich rezerváciu sú vretenica malabarská, vretenica hrboľatá a užovka koralová.

V rezervácii Periyar je približne 265 druhov vtákov vrátane sťahovavých vtákov. Medzi vtáky patria rôzne dravce, vodné vtáky, holuby, chrapkáče, rybáriky, žlvy zlaté, haje brahmánske, kormorány ako aj veľké kŕdle zobákorožcov sivobruchých a alexandrov sivých, alebo unikátne žaboústky malé.

Žije tu 13 druhov jašteríc a dva druhy korytnačiek. Medzi jašterice patria okrem iných lietajúci dráčik (Draco dussumieri) a varan. Celkovo sa tu nachádza 27 druhov obojživelníkov, medzi ktoré patria rôzne ropuchy a žaby. V oblasti sa vyskytovala malabarská lietajúca rosnička (Rhacophorus malabaricus), ropucha indická, žaba hubová, žaba dvojfarebná.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3887 4859€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: