Recept na vianočné medovníky

Recept na vianočné medovníky Pečieme s BUBO

Rok sa s rokom stretol a Vianoce opäť klopú na dvere. No a k sviatkom radosti a pokoja neodmysliteľne patrí aj vôňa vianočného pečiva, hlavne tradičných medovníkov. Nie, nebojte sa, nebude to len o klasických, stokrát recyklovaných frázach, naozaj si povieme, ako sa také tradičné medovníky pečú, nie je to nakoniec vôbec žiadna veda. Hoci sladké skoro vôbec nejem a svoju mamu som už pred rokmi odhováral, nech na Vianoce toľko nepečie - aby to nemusela na veľkú noc núkať pomaly aj susedom, ako každý rok - voňavý medovníček padne raz za čas naozaj dobre.

A aj keď ste rovnako ako ja hákliví na čistú kuchyňu, a už len predstava, že si ju celú zassss..špiníte od múky, vás odrádza, nebojte sa, nie je to také zlé, možno vás to dokonca bude aj baviť. A hlavne, výsledok stojí za to. Poďme si teda povedať samotný recept. Ako prvé, otvoríme fľašu vína. Nie preto, že by do medovníkového cesta patrilo, iba sa nám bude lepšie pracovať a nasajeme (všimnite si, že toto slovo je od slova nasávať, čo len potvrdzuje správnosť tohto postupu) aj vianočnú atmosféru.

Ja odporúčam suché červené, ale nechám to na vás. Ak ste priemerná tradičná slovenská rodina v zložení dvaja rodičia, jedno až dve spoločné deti a k tomu zopár puberťákov z predošlých manželstiev, tento recept pokryje vaše potreby len tak-tak, dávku môžte pokojne aj zdvojnásobiť (rátajte ale s tým, že neskôr pri pečení vypijete viac ako jednu fľašu vína). No ale poďme teda k samotnému receptu.

Budeme potrebovať:

  • 1kg hladkej múky
  • 400g práškového cukru
  • 400g medu
  • 4 stredne veľké vajcia
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 3 lyžice medovníkového korenia - kľudne celý balíček (môžte sa s priateľkou či manželkou dohádať ako chcete, áno, má pravdu, to čo sa predáva ako perníkové korenie je presne to isté, čo potrebujete aj na medovníky)

Ak máme všetko čo potrebujeme, ideme na výrobu cesta. Múku, cukor, sódu bikarbónu a perníkové korenie preosejeme cez jemné sitko (aby sme nemali hrčky) a premiešame. Do stredu zmesy spravíme jamku a do nej vylejeme med a zľahka rozšľahané vajíčka. Celú zmes zamiesime, najprv nám to pôjde aj lyžicou, no neskôr, chceme-nechceme, budeme sa musieť zababrať a zamiesiť to rukami. Žiaden strach, zmes nám čoskoro pekne skompaktnie (áno, určite to slovo je aj v slovníku slovenského pravopisu) a prestane sa nám lepiť na ruky.

Ak sa príliš lepí, jemne pridajte múky, ak sa drolí, pridajte trochu medu. Ak máte zamiesené, uložte cesto do nádoby, prikryte, a na dnes vám padla, môžte sa venovať už len nedopitému vínu. Približne o dva dni, môže byť aj viac, no dva sú minimum, si otvoríme ďalšiu fľašu vína. Teda aj predošlé dni sme si ju kľudne mohli dať, tie dva dni pauzy sa týkali cesta.

Keď máme cesto oddýchnuté (nie vykysnuté, pretože cesto nekyslo, a naozaj neviem prečo muselo dva dni stáť..), po kúskoch ho budeme rozvaľkávať na cca 3-4mm hrúbku - ak nemáte valček a suseda ešte nie je doma z práce, môžte použiť prázdnu vínovú fľašu (a vlastne aj plnú, len pozor, aby vám nespadla) - a podľa toho, aké máme doma formičky, budeme vykrajovať rôzne motívy. Tie ukladáme buď na plech potretý tukom Cera, alebo jednoducho na papier na pečenie.

Ešte pred tým, než plech vložíme do rúry, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, aby boli pekné, hnedé a lesklé. Pečieme pri 200 stupňoch asi 7-8 min. Ak ste pri pečení vypili iba jednu fľašu vína, môžte si ešte trúfnuť aj na zdobenie bielou polevou, ktorú si vyrobíte z jedného bielka, 160-200g práškového cukru, pár kvapiek citrónu a jednej čajovej lyžičky Solamylu.

Ak ste sa dopracovali až sem, nechajte polevu stvrdnúť a medovníky zmäknúť, tak budú chutiť najlepšie. No a keď sa do nich po adventnej večeri pustíte, nezabudnite si čo? Prrrresne tak, naliať vína. Ale aj k rannej káve na Prvý sviatok Vianočný vám budú chutiť. A ideálne si k tomu prelistujte náš katalóg a vyberte si dovolenku s najlepšími. A hľadajte tiež tie najlepšie vianočné trhy v Európe. BUBO vám praje krásne vianoce a úspešný nový rok plný zážitkov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3562 5089€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie? Prémiový blog

Prémiový blog Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania