Safdarjungova hrobka v Dillí

Safdarjungova hrobka v Dillí Posledná veľkolepá mughalská stavba

Indické Dillí považujem za jedno z najkrajších miest v Ázii. Na prvý pohľad možno neočarí veľa cestovateľov, ale čím viac budete do neho chodiť, tým viac spoznáte jeho skryté miesta a príbehy. Ak už máte prejdené miesta ako Lotosový chrám, Piatkovú mešitu a Červenú pevnosť, je čas navštíviť neznáme miesta, kde stretnete len minimum turistov (a aj domácich). Jedným z takýchto miest je Safdarjungova hrobka.

Hrobka sa považuje za jednu z posledných monumentálnych stavieb, ktoré boli postavené v mughalskej Indii. Safdarjung bol perszký šlachtic z Nišápuru, ktorý v 16. storočí prišiel do Indie. Na sultánovom dvore získal dobré miesto a priženil sa do mughalskej aristokracie. Stal sa dokonca nawabom (guvernérom) Oudhu, čo bola v tom čase jedna z najlepších mughalských provincií. Moc Mughalov naneštastie pomaly upadala, čo predstavovalo príležitosť pre šikovných mužov, ako bol napríklad Safdarjung. Po smrti sultána Muhammada Shaha sa stal vezírom nového sultána a pokúšal sa vládnuť v jeho mene. Zvyšky sultánovej rodiny ho však s pomocou hinduistických Marathovcov vytlačili z Dillí.

Do mesta sa vrátil až po svojej smrti. Jeho syn mu nechal postaviť hrobku na mieste, kde sa kedysi dávno odohrala bitka medzi vojskami Dillíjského sultanátu a Timurom. V čase, keď sa monumentálna hrobka začala stavať, to znamená v roku 1753 už Mughalovci (Timurovi potomkovia) neovládali Agru a ani jej mramorové lomy. Veľká časť hrobky je preto postavená z červeného pieskovca a mramor sa použil z iných stavieb, ktoré nechal Safdarjungov syn rozobrať.

Zaujímavá je aj záhrada, ktorá bola umelými kanálmi rozdelená na 4 časti (char bagh) a mala pripomínať moslimský raj. Dnes sú však fontány a umelé kanály prázdne a čakajú na rekonštrukciu, ktorá by im zase vdýchla život.

Napriek tomu sa Safdarjungova hrobka právom považuje za jednu z najkrajších hrobiek v Dillí. Ak budete mať niekedy čas, určite ju nevynechajte.

 

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4125€
K

Ázia  

Nepál, India

10.08. → 25.08. +11 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4241
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: