Šanghajská organizácia pre spoluprácu, SCO

Šanghajská organizácia pre spoluprácu, SCO

SCO má „divných“ členov ako Čínu, Rusko, Tadžikistan, Uzbekistan a potom tých, čo čakajú na prijatie, ako Bielorusko či Afganistan (áno, pod vedením Talibanu). O čo vlastne ide? Má táto neznáma a akosi divná (dnes ju u nás nepozná nikto) organizácia šancu uspieť?
Otvorene povedané, ide o boj proti USA a „vybalansovanie“ svetovej váhy, respektíve, ako ja a Ray Dalio už dlhšie tvrdíme, ide o zmenu svetového poriadku.
Ďalšími partnermi na dialóg v SCO sa majú stať nepriatelia, ktorí sú však západom akceptovaní, a to Saudská Arábia a Katar a aj akceptované Mongolsko.
Členmi sú aj  India, Kazachstan, Kirgizsko, Pakistan a o vstupe rozmýšľajú napríklad Arménsko, Azerbajdžan, Kambodža, Nepál, Srí Lanka a dokonca aj Turecko.
Na členoch ako India a Pakistan či Arménsko a Azerbajdžan vidieť, že organizácia priťahuje aj odvekých nepriateľov.
SCO sa dostalo na mapu svetovej politiky a ekonómie dnes, lebo Irán práve podpísal memorandum o povinnostiach stať sa stálym členom SCO (Šanghajskej organizácie pre spoluprácu). Do SCO bol prijatý s veľkou podporou Ruska. Irán trpel od roku 2018, kedy prezident USA, Donald Trump, uvalil na Irán silnejšie sankcie. Nedávne rozhovory s prezidentom Joe Bidenom viedli do stratena, ako inak, a Irán sa rozhodol pridať na druhú stranu. Ak si myslíme, že v našej vyspelej spoločnosti netreba lídrov a stačia nám neschopní (viď aj situácia na Slovensku), tak tu sa ukazuje, že opak je pravdou. Zaujímavé, že médiá podporujú tých neschopných.
Každopádne Irán by mal vstupom do tejto organizácie sankciám uvalených USA uniknúť. Sankcie zo strany USA a západu by prestali mať význam. Obchod sa „iba“ odkloní od západu smerom na východ, tak ako sa to dnes deje s Ruskom, kde každé jedno médium dnes píše, ako Rusko ekonomicky trpí a ako padá na dno. Dokola sa píše to isté a tvárime sa, že Čína neexistuje. No Čína je to nebezpečenstvo! A Čína jedná solídne, pokojne a nerozdáva podpásovky tak, ako západ prostredníctvom svojej politiky a médií.
 
SCO je už dnes najväčšia svetová regionálna organizácia, aj keď u nás málo známa. Pre západný svet je šokom, respektíve ďalšou prehrou. Zvykli sme si, že posledných 500 rokov rozdávame a aj miešame (nie vždy čestne) karty my. SCO sa prezentuje ako lokálna organizácia, ale zahŕňa 40 percent svetovej populácie a 30 percent globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) a chce ďalej expandovať.
Je to to, o čom hovorím už dlhšie. My nemôžeme mať populistické demokracie, populistické médiá, ktoré každého, kto povie iný názor, iba zhejtujú a ničia mu život. My – západný svet- musíme opäť vyhrávať. To však všeobecným „obyčajným“ ľudom volení predstavitelia nedokážu. To dokážu profesionáli a lídri.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

3047 4353€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: