Sánkovanie na Madeire

Sánkovanie na Madeire

Keď sa spomenie sánkovanie, všetci si predstavíme drevené sánky v spojitosti so zimou. Ale čo by ste povedali na to, keby sa dalo sánkovať počas celého roka? Pokiaľ patríte k milovníkom adrenalínu a radi lovíte nové zážitky, poďte sa s nami pozrieť na zájazd Madeira - ktorú inak nazývajú ostrov večnej jari, a my s BUBO vás zoberieme na nezabudnuteľnú sánkovačku, ktorú je možné absolvovať počas celého roka.

Sánkovanie na Madeire patrí medzi top atrakcie, a to jednoducho musíte zažiť. Táto tradícia sa oslavuje už vyše 100 rokov a my si to ani teraz nenecháme ujsť. Veď predsa, ako často sa môžete sánkovať bez snehu a teplého oblečenia? Pokiaľ si myslíte, že sánkovanie na Madeire vzniklo len kvôli tomu, aby to pritiahlo turistov, mýlite sa. Tieto originálne, prútené sánky majú svoju zaujímavú históriu.

História nám hovorí o tom, ako sa sane kedysi používali skôr na prácu a na uľahčenie prenosu vecí z bodu A do bodu B. Neskôr sme si sane obľúbili a používali ich na tú zábavnejšiu verziu, než je len práca. Avšak so sánkami máme spojené Vianoce, sneh a zimu. Dnes vám dokážeme, že okrem sánok a strmého kopca nič iné nebudeme potrebovať a že to pôjde aj bez snehu. Ale to sa musíme presunúť na spomínaný večný ostrov jari, ktorý je známy okrem svojej exotickej flóry aj strmými svahmi, ktorými nás toto miesto nadchne.

Práve v 19. storočí sa začala písať história sánkovania cez úzke uličky domov, kedy sánky dostali zmysel a začali sa využívať ako dopravný prostriedok a neskôr ako turistické lákadlo. Tento spôsob dopravy by sme mohli považovať za jeden z najbizarnejších dopravných prostriedkov celej Madeiry. Dvaja muži nazývaní “carreiros” oblečení v bielom, so slamenými klobúkmi na hlavách a s cigaretkou v ruke postávajú popri netypickom dopravnom prostriedku, ktorý je ale na Madeire veľmi populárny a žiadaný. Na čo títo páni s cigaretkou čakajú a prečo majú všetci rovnaký “outfit”? Myslím si, že čakajú práve na nás - odvážlivcov, ktorí sú rozhodnutí uloviť ďalší bláznivý zážitok do svojej BUBO zbierky. Treba nabrať odvahu a vieru, že mladí a dobre vyzerajúci páni v bielom nám zabezpečia zábavnú a predovšetkým bezpečnú jazdu naprieč uličkami zo známej a bohatej štvrte Monte.

Do štvrte Monte sa môžete dostať jednoducho autom/autobusom alebo si zvolíte zaujímavejšiu cestu hore, ako to robíme my. Na Monte sa vyvezieme kabínkovou lanovkou Teleférico z neďalekého prístavu hlavného mesta Funchal, ktorá nám ponúka nádherný panoramatický výhľad. Po príjemnej ceste lanovkou na vrchol Monte sa prejdeme ku kostolu Nossa Senhora do Monte, ktorý je výnimočný aj vďaka hrobke, ktorá sa tu nachádza. Práve v tomto kostole je pochovaný posledný rakúsko-uhorský panovník Karol I. z rodu Habsburgovcov.

Po návšteve kostolíka, kde sme sa pokochali aj krásou obrazov “azulejos”, čo predstavuje typickú, historickú modro-bielu mozaiku pre celé Portugalsko, smerujeme k slávnym prúteným sánkam. Ale ešte skôr, ako sa spustíme na nezabudnuteľnú jazdu, povedzme si niečo o štvrti Monte a o tom, ako celé toto sánkovanie vzniklo. Monte je bohatá štvrť, kde si stavali zámožní obyvatelia svoje luxusné vily a honosné rezidencie. Monte nám ponúka nádherný výhľad na celé mesto. Táto rezidenčná štvrť sa nachádza v nadmorskej výške 300-800 m. n.m. Dnes sme sa na toto miesto vyviezli jednoducho a rýchlo prostredníctvom lanovky, avšak kedysi takáto možnosť nebola a práve miestny zámožnejší obyvatelia mali svoj vlastný, originálny spôsob prepravy dole do mesta a tiež naspäť hore do svojho luxusného príbytku. Bohatí obyvatelia, ktorí si to mohli dovoliť, sa nechávali vynášať na nosidlách až na vrchol Monte.

Keďže kopec bol príliš strmý, ani ťažné zvieratá to nezvládali. Z tohto dôvodu domáci boli nútení prísť na nejaký lepší a jednoduchší spôsob, ako prepravovať veľmožných obyvateľov hore-dole. Okrem iného museli prísť na nápad, ako si zjednodušiť vyvážanie či zvážanie tovaru. Tak ich napadlo vyrobiť si prútené sánky, ktoré sa veľmi rýchlo osvedčili a stali sa populárnym dopravným prostriedkom na Madeire. Tieto ľahučké sánky sú vyrobené z prútia práve preto, aby ich vynášanie nebolo príliš náročné. Nezameniteľné sánky sa vyrábajú rovnakým spôsobom ako kedysi v mestečku v Camacha, kde možno nakuknúť do dielne a pozrieť si, ako takýto proces výroby prútených sánok prebieha.

“Carreiors” ich vynášali na chrbtoch niekoľkokrát za deň a práve preto bolo nevyhnutné vyrobiť sánky z materiálu, ktorý bude čo najľahší. Dnes sa už spomínané sánky vyvážajú rýchlo a jednoducho prostredníctvom nákladných áut a páni v bielom “carreiros” sa tiež nechávajú vyviesť autobusom niekoľkokrát za deň. Teraz si aspoň uvedomujeme, aký náročný život mali domáci z chudobnejších rodín a čo všetko museli spraviť preto, aby sa uživili. Dnes je to populárna “práca snov” - sánkovačka po celý deň so štipkou zodpovednosti za nás cestovateľov.

Sánkovanie na Madeire, samozrejme, nie je zadarmo. Cena jazdy za sánky je 30 eur pre dve osoby (čiže na osobu 15 eur). Samozrejme, pokiaľ by sa niekto chcel zviesť sám, jazda ho vyjde 30 eur za sánky. Väčšie sánky sú pre 3 osoby a cena je 45 eur. Deti do 5 rokov v sprievode dospelého majú sánkovanie zdarma. Kúpime si lístok na túto nezabudnuteľnú sánkovačku a spustíme sa po asfaltovej ceste dlhej 2 kilometre. O to, aby sa nám nič nestalo a prišli sme do cieľa s úsmevom na tvári sa postarajú spomínaní “carreios”, ktorí majú špeciálne topánky určené na brzdenie a riadenie dobrodružnej jazdy. Ku koncu našej trasy nás prekvapí pán fotograf, ktorý nám stihne spraviť dve vtipné fotky s veľkým úsmevom na tvári a s vypleštenými očami.

Kým stihneme prísť do cieľa, naše divoké fotky sú vytlačené a pripravené na to, aby sme si ich od domáceho pána fotografa kúpili a zobrali si ich domov ako príjemnú spomienku na Madeiru. V samotnom cieli okrem fotografií môžeme si kúpiť zaujímavé suveníry, obzvlášť unikátne korkové kabelky, ruksaky či obľúbené magnety, ktoré rozhodne musíme mať. Suveníry nakúpené a my si spoločne vychutnáme dobrú kávičku na mieste, kde nás “sánkari” vysadili. Čo poviete, chceli by ste sa s nami sánkovať na tradičných sánkach so 100-ročnou históriou? Podľa mňa je to jeden z top zážitkov, ktoré musíte v BUBO zažiť. Netvrdíme to len my v BUBO, ale aj samotný Ernest Hemingway, ktorý sa vyjadril, že to bol jeden z jeho najlepších zážitkov. Tak na čo čakať? Poďme sa sánkovať!

K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3098 4425€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie? Prémiový blog

Prémiový blog Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania