Skellig Michael – ostrov archanjela Michala

Skellig Michael – ostrov archanjela Michala

Pri návšteve juhozápadného Írska, konkrétne ostrova Valentia, sa nám naskytne pohľad na 12 kilometrov vzdialené ostrovy. Tieto ostrovy sa jednotne nazývajú Skellig Islands a sú tvorené dvomi ostrovmi – Little Skellig a Skellig Michael. Little Skellig je z týchto dvoch menej významný, je preslávený najmä tým, že počas leta sem príde hniezdiť vyše 20-tisíc jedincov suly žltohlavej. Skutočným ťahákom je však druhý ostrov a to Skellig Michael.

Ostrov má výrazný tvar, pretože je tvorený jednou veľkou skalou, ktorá má 2 výrazné vrcholy. Tie dosahujú v najvyššom bode výšku 218 metrov nad morom. Dnes by sme na ostrove našli taktiež viacero druhov vodných vtákov, ktorí sem v lete chodia hniezdiť, no tento ostrov je preslávený najmä kvôli svojej historickej významnosti.

Niekedy medzi 6. a 8. storočím bol na tomto ostrove postavený kresťanský kláštor. Presný dátum je nejasný, pretože prvá oficiálna písomná zmienka pochádza až z 8. storočia. Na tomto ostrove existovalo pre kresťanských mníchov špeciálne pravidlo, nemohlo ich tu bývať viac ani menej ako 12. Pokiaľ sem chcel prísť niekto nový, mohol tak urobiť až po tom, ako niekto z predošlých obyvateľov zomrel. Mnísi, ktorí tu bývali, žili v takzvaných beehive forts, ako sa dnes nazývajú príbytky, v ktorých žili. Tie svojim tvarom pripomínajú včelie úle a sú postavené z kameňa a naukladané na sebe takým spôsobom, že pri ich výstavbe nebol použitý žiadny spojovací materiál. Podobné príbytky nájdeme aj na polostrove Dingle, ktorý patrí tiež k stabilnej súčasti našich zájazdov po Írsku.

Dnes sa dá miesto, kde v minulosti stál kláštor navštíviť. Z viacerých pobrežných miest sa sem robia prehliadky loďou. Po príchode na ostrov však treba vyjsť 618 schodov, ktoré boli vytesané do jedného veľkého kusu kameňa. Tieto schody nás privedú až na vrchol, kde sa nachádzajú bývalé obydlia mníchov. Kláštor tu vydržal až do roku 1578, kedy bol oficiálne zrušený. V 19. storočí tu bol vystavaný nový maják, ktorý slúžil okoloidúcim lodiam na usmernenie. Ten sa už dnes však nepoužíva.

Ostrov využili aj na nakrúcanie viacerých filmov, hlavne z rady Star Wars. Natáčal sa tu film z roku 2015, The Force Awakens, film z roku 2017, The last Jedi a aj film z roku 2019, The Rise of Skywalker.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Veľká Británia, Írsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3350
Dublin - metropola piva, whiskey a írskej kultúry Dublin

Dublin Dublin - metropola piva, whiskey a írskej kultúry

Dublin - okúzľujúce, históriou bohato poznačené hlavné mesto Írskej republiky, rodisko mnohých významných spisovateľov, básnikov a hudobníkov, aj…

Diana Vozárová 15 min. čítania
Najlepšie Irish puby sveta Blog

Blog Najlepšie Irish puby sveta

Útulná a príjemná atmosféra s tradičnou írskou výzdobou, živou hudbou a širokým výberom piva a whisky. Populárne priestory pre miestnych aj…

Viktor Háber 9 min. čítania
Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO) Blog

Blog Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO)

Čo nové ešte o našej „matičke“ povedať? Veď o Európe už aj tak všetci všetko vedia... Nie, nie, nemýľte sa! Aj na Starom kontinente sa dá stále…

Ľuboš Fellner 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: