Čakajte prosím...

SKYE, Glenfinman a alchýmia výroby whisky

R

Robert Hašta z BUBO

Žiaden okruh Škótskom by nebol kompletný bez návštevy aspoň jedného z množstva ostrovov a preto nás dnes čaká ostrov drakov, najväčší ostrov Hebríd, Vyrazili sme z Fort Williamu na ostrov Skye a cestou sme museli opäť zastaviť pri Eilean Donan Castle, pretože sme si to jednoducho nemohli nechať ujsť. Na celý deň sme si naplánovali ostrov Skye a jeho zážitky. Prešli sme kontroverzným mostom Skye Bridge, naša druhá zastávka bola južná časť ostrovu a barokový zámoček Armadale, alebo teda jeho ruina umiestnená v príjemnej záhrade silného klanu MacDonaldovcov. Pozreli sme si ako vyzerá, navštívili múzeum, ktoré vyhralo cenu za najlepšie múzeum klanov v Škótsku. Ostrov Skye patrí k najväčším a rozhodne patrí medzi najznámejšie. Krajina narástla do výšky vďaka pohoriu Cuillin , sprevádzali nás krásne výhľady na okolité menšie ostrovčeky. Hlavné mesto ostrova Portree je malé mestečko, kde sme naplnili naše žalúdky a vyrazili smer juh, aby sme sa s prehľadom stihli nalodiť na trajekt nazad na škótsku pevninu. Plavba škótskym trajektom, takýto zážitok sme si nemohli nechať predsa ujsť, počasie prialo, dokonca prestalo aj fúkať, približujúca sa krajina ozdobená pár domčekmi, tak pôsobil Mallaig, kde sme pristáli. Pokračovali sme k pamätníku Glenfinman, ktorý vzdáva úctu všetkým padlým vojakom u poslednej veľkej bitke u Cullodenu v r.1746, vyrozprávali príbeh Bonnieho, dnes bolo presné výročie 270 rokov od udalosti a my sme si uctili pamiatku s vŕška, z ktorého bolo krásne vidieť aj viadukt z filmu Harry Potter. Ďalšie ráno sme vyrazili smer hlavné mesto, ešte predtým sme si počas cesty naprieč Škótskom jednoducho nemohli odpustiť návštevu tradičnej škótskej pálenice, kde sa vyrába unikátna škótska whisky a zastavili v Dalwhinnie distillery, v najchladnejšie položenej pálenici v Škótsku, kde sme si prešli celý proces. Škótska whisky, to nie je len nápoj, ale aj spleť striktných a dôležitých pravidiel, čo treba dodržať, aby sme stále mohli hovoriť o škótskej whisky. Tá musí byť podľa zákona vypálené len tu v Škótsku, musí tu dozrievať a takisto sa do nej musí dávať len a len škótska voda. Medzi najcennejšie patrí whisky single malt, alebo teda whisky vyrobená z jačmeňa bez ďalších prídavkov. Single malt whisky je unikátna pre každú pálenicu, pretože každá má vlastnú vodu, pôdu, sudy, vzduch a teda každý detail, ktorý napokon ovplyvní výslednú chuť. Single malt vo svojej chuti obsiahne esenciu regiónu, v ktorom vznikala a aj práve preto je jedinečná. Na západnom pobreží Škótska, kde sú známe whisky regióny Islay či Jura, má whisky drsnejšiu chuť vetra dofarbeného soľou roztrieštenou z morského príboja obmývajúci krajinu, no na východe má whisky zasa ovocnejšiu, či koreninovú chuť. Jačmeň treba nechať naklíčiť, aby pustil enzýmy, ktoré potrebuje, následne sa vysuší šokom, rozomelie na prášok a zatvorí sa do nádoby s tisíckami litrov vody. Voda je pri whisky extrémne dôležitá a hovorí sa, že tá najlepšia by mala pretekať cez vresoviská, brezové korene a rašelinu. Až vtedy dostane whisky chuť, akú si zaslúži. Voda s jačmeňom sa následne pretransportuje do kontajnerov na fermentovanie, odtiaľ do prvej destilácie, ktorá zvýši alkohol z deviatich na dvadsaťdva percent a následne do druhej destilácie, v ktorej skončí s osemdesiat percentným podielom alkoholu. Ročne sa jej tu vyrobia nespočetné litre v tej našej cez 2.2 milióna litrov. Musí dozrievať minimálne tri roky a jeden deň, iba tak sa môže whisky pýšiť prívlastkom škótska. Málokto ju však po troch rokoch stočí do fliaš, medzi najobľúbenejšie patria pätnásť ročné whisky, ktoré už nabrali farbu, chuť, vôňu sudov či dokonca esenciu sherry. Vyrobiť whisky je hotová alchýmia, no človek má niekedy pocit, že zlato by sa vyrobilo ľahšie. Zlatou bodkou je ochutnávka tejto živej vody. Piť originálnu, single malt whisky priamo v pálenici je neopísateľným zážitkom.

 

Žiaden okruh Škótskom by nebol kompletný bez návštevy aspoň jedného z množstva ostrovov a preto nás dnes čaká ostrov drakov, najväčší ostrov Hebríd, Vyrazili sme z Fort Williamu na ostrov Skye a cestou sme museli opäť zastaviť pri Eilean Donan Castle, pretože sme si to jednoducho nemohli nechať ujsť. Na celý deň sme si naplánovali ostrov Skye a jeho zážitky. Prešli sme kontroverzným mostom Skye Bridge, naša druhá zastávka bola južná časť ostrovu a barokový zámoček Armadale, alebo teda jeho ruina umiestnená v príjemnej záhrade silného klanu MacDonaldovcov. Pozreli sme si ako vyzerá, navštívili múzeum, ktoré vyhralo cenu za najlepšie múzeum klanov v Škótsku. Ostrov Skye patrí k najväčším a rozhodne patrí medzi najznámejšie. Krajina narástla do výšky vďaka pohoriu Cuillin , sprevádzali nás krásne výhľady na okolité menšie ostrovčeky. Hlavné mesto ostrova Portree je malé mestečko, kde sme naplnili naše žalúdky a vyrazili smer juh, aby sme sa s prehľadom stihli nalodiť na trajekt nazad na škótsku pevninu. Plavba škótskym trajektom, takýto zážitok sme si nemohli nechať predsa ujsť, počasie prialo, dokonca prestalo aj fúkať, približujúca sa krajina ozdobená pár domčekmi, tak pôsobil Mallaig, kde sme pristáli. Pokračovali sme k pamätníku Glenfinman, ktorý vzdáva úctu všetkým padlým vojakom u poslednej veľkej bitke u Cullodenu v r.1746, vyrozprávali príbeh Bonnieho, dnes bolo presné výročie 270 rokov od udalosti a my sme si uctili pamiatku s vŕška, z ktorého bolo krásne vidieť aj viadukt z filmu Harry Potter. Ďalšie ráno sme vyrazili smer hlavné mesto, ešte predtým sme si počas cesty naprieč Škótskom jednoducho nemohli odpustiť návštevu tradičnej škótskej pálenice, kde sa vyrába unikátna škótska whisky a zastavili v Dalwhinnie distillery, v najchladnejšie položenej pálenici v Škótsku, kde sme si prešli celý proces. Škótska whisky, to nie je len nápoj, ale aj spleť striktných a dôležitých pravidiel, čo treba dodržať, aby sme stále mohli hovoriť o škótskej whisky. Tá musí byť podľa zákona vypálené len tu v Škótsku, musí tu dozrievať a takisto sa do nej musí dávať len a len škótska voda. Medzi najcennejšie patrí whisky single malt, alebo teda whisky vyrobená z jačmeňa bez ďalších prídavkov. Single malt whisky je unikátna pre každú pálenicu, pretože každá má vlastnú vodu, pôdu, sudy, vzduch a teda každý detail, ktorý napokon ovplyvní výslednú chuť. Single malt vo svojej chuti obsiahne esenciu regiónu, v ktorom vznikala a aj práve preto je jedinečná. Na západnom pobreží Škótska, kde sú známe whisky regióny Islay či Jura, má whisky drsnejšiu chuť vetra dofarbeného soľou roztrieštenou z morského príboja obmývajúci krajinu, no na východe má whisky zasa ovocnejšiu, či koreninovú chuť. Jačmeň treba nechať naklíčiť, aby pustil enzýmy, ktoré potrebuje, následne sa vysuší šokom, rozomelie na prášok a zatvorí sa do nádoby s tisíckami litrov vody. Voda je pri whisky extrémne dôležitá a hovorí sa, že tá najlepšia by mala pretekať cez vresoviská, brezové korene a rašelinu. Až vtedy dostane whisky chuť, akú si zaslúži. Voda s jačmeňom sa následne pretransportuje do kontajnerov na fermentovanie, odtiaľ do prvej destilácie, ktorá zvýši alkohol z deviatich na dvadsaťdva percent a následne do druhej destilácie, v ktorej skončí s osemdesiat percentným podielom alkoholu. Ročne sa jej tu vyrobia nespočetné litre v tej našej cez 2.2 milióna litrov. Musí dozrievať minimálne tri roky a jeden deň, iba tak sa môže whisky pýšiť prívlastkom škótska. Málokto ju však po troch rokoch stočí do fliaš, medzi najobľúbenejšie patria pätnásť ročné whisky, ktoré už nabrali farbu, chuť, vôňu sudov či dokonca esenciu sherry. Vyrobiť whisky je hotová alchýmia, no človek má niekedy pocit, že zlato by sa vyrobilo ľahšie. Zlatou bodkou je ochutnávka tejto živej vody. Piť originálnu, single malt whisky priamo v pálenici je neopísateľným zážitkom.

 



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Škótsko

Vianočná akcia 2018

Škótsko, Nórsko
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

2510€ 2309

Vianočná akcia 2018

Literárny Edinburgh
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

3 dní

Trvanie

800€ 736

Vianočná akcia 2018

Škótsko: gajdy, whisky a hrady
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

1700€ 1564