V Škótsku jednoducho musíte zažiť návštevu tradičnej škótskej pálenice, kde sa vyrába unikátna škótska whisky. Zastavili sme sa v Dalwhinnie distillery, v najchladnejšie položenej pálenici v Škótsku, kde sme si prešli celý proces. Škótska whisky, to nie je len nápoj, ale aj spleť striktných a dôležitých pravidiel, čo treba dodržať, aby sme stále mohli hovoriť o škótskej whisky. Tá musí byť podľa zákona vypálené len tu v Škótsku, musí tu dozrievať a takisto sa do nej musí dávať len a len škótska voda. Medzi najcennejšie patrí whisky single malt, alebo teda whisky vyrobená z jačmeňa bez ďalších prídavkov. Single malt whisky je unikátna pre každú pálenicu, pretože každá má vlastnú vodu, pôdu, sudy, vzduch a teda každý detail, ktorý napokon ovplyvní výslednú chuť. Single malt vo svojej chuti obsiahne esenciu regiónu, v ktorom vznikala a aj práve preto je jedinečná. Na západnom pobreží Škótska, kde sú známe whisky regióny Islay či Jura, má whisky drsnejšiu chuť vetra dofarbeného soľou roztrieštenou z morského príboja obmývajúci krajinu, no na východe má whisky zasa ovocnejšiu, či koreninovú chuť. Jačmeň treba nechať naklíčiť, aby pustil enzýmy, ktoré potrebuje, následne sa vysuší šokom, rozomelie na prášok a zatvorí sa do nádoby s tisíckami litrov vody. Voda je pri whisky extrémne dôležitá a hovorí sa, že tá najlepšia by mala pretekať cez vresoviská, brezové korene a rašelinu. Až vtedy dostane whisky chuť, akú si zaslúži. Voda s jačmeňom sa následne pretransportuje do kontajnerov na fermentovanie, odtiaľ do prvej destilácie, ktorá zvýši alkohol z deviatich na dvadsaťdva percent a následne do druhej destilácie, v ktorej skončí s osemdesiat percentným podielom alkoholu. Ročne sa jej tu vyrobia nespočetné litre v tej našej cez 2.2 milióna litrov. Musí dozrievať minimálne tri roky a jeden deň, iba tak sa môže whisky pýšiť prívlastkom škótska. Málokto ju však po troch rokoch stočí do fliaš, medzi najobľúbenejšie patria pätnásť ročné whisky, ktoré už nabrali farbu, chuť, vôňu sudov či dokonca esenciu sherry. Vyrobiť whisky je hotová alchýmia, no človek má niekedy pocit, že zlato by sa vyrobilo ľahšie. Zlatou bodkou je ochutnávka tejto živej vody. Piť originálnu, single malt whisky priamo v pálenici je neopísateľným zážitkom.
Tipy a zážitky - Škótsko
- Pálenica whisky Deanston
- Neskorý obed u Jamieho Olivera s Jamiem
- Islay, Škótsko - hlavné mesto pravej škótskej whisky
- Škótska whisky chutí najlepšie s BUBO
- Najlepší pub v Edinburghu zopár tipov
- Most Harryho Pottera
- Najväčší umelecký festival na svete - The Fringe
- Čo si treba pozrieť v severnom Škótsku
- Výstup na najvyšší vrch Škótska, Ben Nevis. Tipy a triky.
- Lochnesská príšera
- Ikonický Eilean Donan castle - najkrajší hrad Škótska
- Urquhart castle a Lochnesská príšera
- Najsevernejšie miesto Británie
- Škótska vysočina
- Rosslynská kaplnka, Da Vinciho kód a tajomstvá templárov
- Najkratšia ulica na svete - Mackay´s hotel vo Wicku
- Najkrajšia pláž Škótska - Achmelwich
- Najkrajší hrad v Škótsku - Dunrobin castle
- Ostrov Skye - najväčší ostrov Hebríd
- Bitka o Glasgow: Rivalita medzi Celtic a Rangers