Pri návšteve mesta Montreal sa dá zažiť množstvo vecí – od prechádzky po starom prístave až po výhľad z Mont Royal. No jedna vec, ktorú by ste určite nemali vynechať, je Montrealský smoked meat sandwich (vo voľnom preklade Montreálske údené). Tento kúsok údeného šťastia je jedným z najznámejších jedál v Kanade a právom sa stal jedným zo symbolov mesta.
Robí sa z hovädzieho brisketu, teda z mäsa z hrudnej časti kravy. Je to sval, ktorý zviera používa neustále, takže je pomerne tuhý a potrebuje dlhé pomalé spracovanie, aby zmäkol. V Montreale sa tento kus mäsa niekoľko dní nakladá do zmesi soli, cesnaku a korenín, potom sa údi nad drevom a napokon pomaly varí v pare. Výsledkom je jemné, voňavé mäso s typickou dymovou arómou a bohatou chuťou, ktorá sa len tak nezabúda. Podáva sa v chlebe alebo jednoducho v sendviči s poriadnou lyžicou žltej horčice a tradične s nakladanou uhorkou na boku. Každý podnik má svoju tajnú koreninovú zmes, a tak má každý smoked meat trošku inú chuť.
Pôvod tohto sendviča siaha do začiatku 20. storočia, keď do Montrealu prichádzali židovskí prisťahovalci z východnej Európy. Práve oni priniesli tradíciu údeného mäsa, ktorú prispôsobili miestnym podmienkam. Výsledkom sa stal jedinečný štýl, ktorý dnes pozná celý svet.
Najznámejším miestom, kde sa smoked meat podáva, je Schwartz’s Deli, otvorený v roku 1928 a považuje sa za kolísku montrealského smoked meat. Založil ho Reuben Schwartz, prisťahovalec z Rumunska, ktorý si so sebou priniesol tradičné spôsoby solenia a údenia mäsa. Vnútri sa odvtedy takmer nič nezmenilo – úzke priestory, staré drevené stoly, steny pokryté fotkami slávnych návštevníkov a vôňa údeného mäsa, ktorá sa vznáša vo vzduchu. Hovorí sa, že mäso sa tu pripravuje v tej istej údiarni už celé storočie a recept na koreninovú zmes pozná len zopár ľudí. Schwartz’s sa stal kultovým miestom, kam chodia aj celebrity – medzi nimi napríklad Céline Dion, ktorá sa dokonca stala jednou zo spolumajiteliek reštaurácie. Ale aj bez hviezd má podnik svoje čaro: rýchli čašníci, ruch, dlhý rad pred dverami a ten moment, keď vám na tanier položia teplý smoked meat sandwich – jednoduchý, no dokonalý. Tento podnik je rozdelený na reštauráciu a na miesto, kde vám zabalený sendvič dajú do ruky (tzv. “take-out”). My v BUBO odporúčame ísť práve na “take-out”, pretože údené máte do pár minút v ruke a mnoho turistov to nevie, ale aj v tejto časti podniku sú miesta na sedenie - ale bez obsluhy.
Ak sa ocitnete na druhej strane Montrealu, určite sa oplatí zájsť aj do Snowdon Deli. Tento rodinný podnik funguje už od roku 1946 a patrí medzi najobľúbenejšie miesta, kde si môžete dať poctivý smoked meat sendvič mimo rušného centra. Atmosféra je tu trochu pokojnejšia, väčšina hostí sú domáci, reštaurácia má viac miest na sedenie a zároveň je kvalita údeného rovnako vynikajúca ako vo Schwartz’s Deli.
Montrealský smoked meat sa stal neoddeliteľnou súčasťou mestskej kultúry. Miestni ho milujú, turisti ho vyhľadávajú a kuchári sa predbiehajú v tom, kto má lepší recept. Nie je to žiadne luxusné jedlo, ale práve v jednoduchosti je jeho sila.
Tipy a zážitky - Kanada
- Vancouver - Stanley Park
- Banff - strava v Kanade
- Jasper, kovboji v Alberte
- Terry Fox - slávny Kanaďan
- Dawson - mesto zlatokopov
- Drogová politika v Kanade
- Najlepšie rodeo na svete
- Bizóny v Kanade
- Badlands, dinosaury severne od Calgary
- Canada day alebo Kanadské narodeniny
- Cesta z Jaspru do Banffu - najkrajšia Kanada
- Ako stráviť deň v Národnom Parku Jasper
- Visutý most Capilano – najstarší zábavný park v Kanade
- Najkrajšia cesta Kanady - od mora do neba
- West Coast Trail najkrajšia turistika v Kanade
- Najlepšie treky v Skalistých horách
- Haiťania v Kanade
- Veža CN Tower a Toronto
- Quebec City, Canada - najromantickejšie mesto v Kanade
- Kanadská vlajka