Smoked meat sandwich – chuť, ktorá definuje Montreal

Smoked meat sandwich – chuť, ktorá definuje Montreal

Pri návšteve mesta Montreal sa dá zažiť množstvo vecí – od prechádzky po starom prístave až po výhľad z Mont Royal. No jedna vec, ktorú by ste určite nemali vynechať, je Montrealský smoked meat sandwich (vo voľnom preklade Montreálske údené). Tento kúsok údeného šťastia je jedným z najznámejších jedál v Kanade a právom sa stal jedným zo symbolov mesta.

Robí sa z hovädzieho brisketu, teda z mäsa z hrudnej časti kravy. Je to sval, ktorý zviera používa neustále, takže je pomerne tuhý a potrebuje dlhé pomalé spracovanie, aby zmäkol. V Montreale sa tento kus mäsa niekoľko dní nakladá do zmesi soli, cesnaku a korenín, potom sa údi nad drevom a napokon pomaly varí v pare. Výsledkom je jemné, voňavé mäso s typickou dymovou arómou a bohatou chuťou, ktorá sa len tak nezabúda. Podáva sa v chlebe alebo jednoducho v sendviči s poriadnou lyžicou žltej horčice a tradične s nakladanou uhorkou na boku. Každý podnik má svoju tajnú koreninovú zmes, a tak má každý smoked meat trošku inú chuť.

Pôvod tohto sendviča siaha do začiatku 20. storočia, keď do Montrealu prichádzali židovskí prisťahovalci z východnej Európy. Práve oni priniesli tradíciu údeného mäsa, ktorú prispôsobili miestnym podmienkam. Výsledkom sa stal jedinečný štýl, ktorý dnes pozná celý svet.

Najznámejším miestom, kde sa smoked meat podáva, je Schwartz’s Deli, otvorený v roku 1928 a považuje sa za kolísku montrealského smoked meat. Založil ho Reuben Schwartz, prisťahovalec z Rumunska, ktorý si so sebou priniesol tradičné spôsoby solenia a údenia mäsa. Vnútri sa odvtedy takmer nič nezmenilo – úzke priestory, staré drevené stoly, steny pokryté fotkami slávnych návštevníkov a vôňa údeného mäsa, ktorá sa vznáša vo vzduchu. Hovorí sa, že mäso sa tu pripravuje v tej istej údiarni už celé storočie a recept na koreninovú zmes pozná len zopár ľudí. Schwartz’s sa stal kultovým miestom, kam chodia aj celebrity – medzi nimi napríklad Céline Dion, ktorá sa dokonca stala jednou zo spolumajiteliek reštaurácie. Ale aj bez hviezd má podnik svoje čaro: rýchli čašníci, ruch, dlhý rad pred dverami a ten moment, keď vám na tanier položia teplý smoked meat sandwich – jednoduchý, no dokonalý. Tento podnik je rozdelený na reštauráciu a na miesto, kde vám zabalený sendvič dajú do ruky (tzv. “take-out”). My v BUBO odporúčame ísť práve na “take-out”, pretože údené máte do pár minút v ruke a mnoho turistov to nevie, ale aj v tejto časti podniku sú miesta na sedenie - ale bez obsluhy. 

Ak sa ocitnete na druhej strane Montrealu, určite sa oplatí zájsť aj do Snowdon Deli. Tento rodinný podnik funguje už od roku 1946 a patrí medzi najobľúbenejšie miesta, kde si môžete dať poctivý smoked meat sendvič mimo rušného centra. Atmosféra je tu trochu pokojnejšia, väčšina hostí sú domáci, reštaurácia má viac miest na sedenie a zároveň je kvalita údeného rovnako vynikajúca ako vo Schwartz’s Deli.

Montrealský smoked meat sa stal neoddeliteľnou súčasťou mestskej kultúry. Miestni ho milujú, turisti ho vyhľadávajú a kuchári sa predbiehajú v tom, kto má lepší recept. Nie je to žiadne luxusné jedlo, ale práve v jednoduchosti je jeho sila. 

K

Amerika  

Kanada


náročnosť

19 dní

Trvanie

4284 6590€
K

Európa  

Škandinávia, Kanada, Island


náročnosť

14 dní

Trvanie

3865 5085€
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2318 3050€
TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky

Keď sa povie Severná Amerika napadnú nám nedozerné prérie, národné parky, zábery ako z filmu Forest Gump či prechádzky New Yorkom. Taktiež San…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ
Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: