Špecialisti vyhľadávajú čaj z Kene, čo vôbec nie je náhoda. To prečo je tomu tak, má viaceré vysvetlenia. Kenský čaj je celosvetovo známy svojou kvalitou a bezpečnosťou vďaka dodržiavaniu osvedčených poľnohospodárskych postupov v priemysle. Pod týmto si môžeme predstaviť opatrenia ako zákaz používať akékoľvek pesticídy, či agrochemikálie. Ďalším dôvodom sú dobré chovateľské postupy a výber vysokokvalitných odrôd a postupy spracovania (žiadne prísady, konzervačné látky alebo umelé farbivá). V kenskom čajovom priemysle môžeme vidieť aj neustále zlepšovanie vďaka investíciám do moderných technológií výskumu a vývoja a taktiež záväzok voči globálnym a národným normám bezpečnosti potravín, ako aj súlad s environmentálnymi a sociálnymi požiadavkami trhu.
Čajový priemysel významne prispieva ku kenskej ekonomike. Čaj patrí medzi popredné príjmy, ktoré sa podieľajú približne 23% na celkových príjmoch a 2% na poľnohospodárskom HDP. Krajina ročne vyprodukuje viac ako 450 miliónov kg čaju, čo krajine zarobí viac ako 120 miliárd K.sh v príjmoch z exportu a 22,0 miliárd z miestnych predajov. Odvetvie priamo a nepriamo podporuje asi 5,0 milióna ľudí, zatiaľ čo odhadom je v Keni 650 000 pestovateľov čaju, čo z neho robí jeden z popredných zdrojov obživy v krajine.
Čaj sa pestuje vo vysočine, ktorá sa nachádza na západe a východe od priekopy a vo vyšších nadmorských výškach medzi 1500 a 2700 metrov nad morom. Vysočina sa rozprestiera v 19 okresoch, kde sa pestuje čaj, medzi ktoré patria napríklad oblasti ako Nakuru, Narok, Kericho, Bomet, Nyamira, Kisii, Kakamega, Bungoma, Vihiga, Nandi, Elgeyo Marakwet, Trans-Nzoia, Kiambu, Murang'a, Nyeri, Kirinyaga, Nith, Meri Tharaka.
Podmienky pestovania čaju sú priaznivé aj vďaka tropickej vulkanickej červenej pôde a priaznivému počasiu, ako sú napríklad dobre rozložené zrážky od 1200 mm do 1400 mm za rok. Na rozdiel od iných krajín Keňa produkuje čaj celoročne s minimálnymi sezónnymi výkyvmi v množstve vzhľadom na jeho polohu pozdĺž rovníka.
Poďte si s nami vychutnať šálku úžasného čierneho čaju, či už v hlavnom meste Nairobi, na raňajkách vo vašej safari lodgi v národných parkoch Kene, alebo pri oceáne počas vášho relaxu na slniečku.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Keňa
- Spomienky na Afriku dánky Karen Blixen
- Samburu – dokonalá prírodná rezervácia
- Tsavo West a Tsavo East
- Double Big Five na safari v Keni
- Mombasa
- Zo života geparda
- Piknik medzi levmi
- Nairobi - hlavné mesto Kene
- Múzeum Karen Blixen
- Amboseli na Nový rok
- Amboseli - safari pod Kilimandžárom
- Masai Mara - Sanctuary Olonana lodge
- Bodkovaná Maasai Mara
- Slony v Maasai Mare
- Z Nairobi do Maasai Mara
- Unikát s názvom Amboseli
- Gepardia Supermatka
- Jazero Naivasha - safari na súši aj vode
- Masaj - kmeň bojovníkov v Masai Mara
- Masai Mara - safari, na ktoré sa nezabúda