Slony v Maasai Mare

Robert Taraba

Robert Taraba

Je 6:00 ráno a my sa prebúdzame na našej africkej lodge pri rieke Mara. Do šálky si nalievam kávu a kochám sa prvými rannými lúčmi, ktoré dopadajú na rieku, v ktorej sa prebúdzajú hrochy. Je na čase vyraziť, čaká nás ranné safari, na ktoré sme si privstali, a my sa už nevieme dočkať, čo dnes ráno uvidíme. Prechádzame bránou prírodnej rezervácie Maasai Mara a v diaľke sa už črtá veľké stádo slonov, ku ktorému smerujeme. Je ideálne svetlo na fotenie a my zastavujeme pri týchto najväčších suchozemských cicavcoch, aby sme sa nachvíľu stali ich nestrannými tichými pozorovateľmi. Milujem interakciu zvierat a to, keď vidím, že sa správajú prirodzene, ako by sme tam ani neboli. A presne také je dnešné ráno. Pasúce sa slony, presúvajúce sa okolo nás z jednej strany na druhú. Veľká slonica, mladé slonice a sloníčatá, ktoré sa ešte len učia používať svoj chobot. Priblížme si trošku tieto krásne zvieratá. Slony bežne dosahujú výšku 3-4 metre. Dĺžka tela sa pohybuje medzi 7-9 metrami s váhou 6-7 tonami. Samice sú oproti samcom menšie a merajú 5,5-6,5 metra s váhou približne 4 tony. Za najväčšieho zmeraného slona sa považuje samec zastrelený v roku 1955 v Angole, ktorý meral na výšku 4,2 metra a vážil 8 ton. Je vystavený v Národnom prírodovednom múzeu vo Washingtone D. C. V prírode sa slony dožívajú 65-70 rokov. Napriek svojej veľkosti a zdanlivej neohrabanosti, dokážu vyvinúť rýchlosť až 40 km/h. Bežne sa však pohybujú pomaly, iba 6 km/h. Kvôli svojej vysokej váhe sa pri pohybu dotýkajú zeme vždy tromi končatinami. Ich hmotnosť je na chodidlá rovnomerne rozložená a na 1 cm² tak pôsobí hmotnosť približne 600 g. Koža slonov je veľmi silná a skoro bez potných žliaz. Ich veľké uši sú veľmi prekrvené a slúžia na odvádzanie prebytočného tepla z tela. Kly majú obe pohlavia slona a sú to predĺžené rezáky hornej čeľuste. Rastú po celý život a môžu dosiahnuť až 3,5 metra a váhu až 100 kg. Slony používajú na prežúvanie potravy 4 stoličky, ktoré sa im v priebehu života až 6 krát vymenia. Slony sú bylinožravce, ktoré pre svoj slabý metabolizmus a veľkosť tela musia denne zjesť až 225 kg potravy, pričom denne vypijú 130-190 litrov vody. Kvôli nedostatku potravy migrujú aj na veľké vzdialenosti a častokrát kvôli svojmu veľkému apetítu výrazne pretvárajú vzhľad krajiny. Slony sú spoločenské zvieratá, ktoré žijú v stáde, ktoré je tvorené príbuznými samicami a ich mláďatami. Vedúcou celej skupiny je vždy najstaršia samica, pričom v skupine vždy panuje prísna hierarchia. Samci žijú samotársky alebo v menších skupinách, pričom ku stádam sa približujú iba v období párenia, keď bojujú o samice. Tehotenstvo slonice trvá až 22 mesiacov. Mláďa slona po narodení meria približne 85 cm a váži okolo 110 kg. Samica ho kojí počas 2 rokov, pričom sloníča denne vypije až 12 litrov mlieka. Každý mesiac priberie 9-20 kg. Od štyroch mesiacov začína prijímať aj pevnú potravu. Slony dospievajú, keď majú desať rokov, a začínajú sa rozmnožovať až o ďalších 5 až 10 rokov neskôr. Samice zostávajú v stáde, pričom samci skupinu opúšťajú. Slony majú výbornú pamäť, ktorá je spájaná s čuchovým zmyslom. Vďaka svojej veľkosti nemá dospelý slon prirodzeného nepriateľa, okrem človeka. Mláďatá sa môžu stať korisťou levov, krokodílov, leopardov a hyen. Žiaľ najväčším nepriateľom slonov zostáva človek, ktorý slony lovil pre mäso, kožu, kosti a kly (slonovinu), a, žiaľ, dodnes sa stáva obeťou pytliakov. My sme dnes slony lovili našimi fotoaparátmi a kamerami, no v prvom rade našimi očami, a aj vďaka tomu nám v pamäti ostávajú krásne spomienky na toto ráno.

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Keňa

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

BUBO Covid garancia v cene

Preplatíme vám test