Tibetský budhizmus a jeho božstvá

Tibetský budhizmus a jeho božstvá

Tibetský budhizmus, alebo nesprávne nazývaný lamaizmus, je forma budhizmu, ktorá sa vytvorila v priebehu 10. a 11. storočia v Tibete. Mahajánové, ale najmä vadžrajánové budhistické školy sa dostali do Tibetu z Indie v 8. storočí nášho letopočtu.

Prvým tzv. misionárom v Tibete bol indický svätec Padmasambhava (Guru Rinpoche), ktorý skombinoval indický budhizmus a pôvodné náboženské predstavy Tibeťanov, ktoré sa volajú Bon.

Bon je pôvodné tibetské náboženstvo s prvkami mnohých primitívnych náboženstiev, ako je uctievanie démonov, mágie, prírodných síl a čarodejnej moci kňazov. Bolo však ovplyvnené budhizmom, no nikdy celkom nevymizlo. 

Tibetský budhizmus je teda forma vadžrajánového budhizmu, ktorý má obrovské množstvo božstiev (všetky sú bodhisattva – každá osoba, ktorá dosiahla stav predchádzajúceho Budhu a ďalej sa usiluje o prebudenie, t.j. šíri cestu k oslobodeniu) s pôvodom z hinduizmu a bonizmu. Niektoré z božstiev sú rozzúrené a slúžia ako ochranní bohovia (Wrathful deities).

Mnoho z nich je však zobrazených v sexuálnom objatí s manželkou. Táto poloha, resp. póza, sa nazýva Yab-Yam. V tantrickom budhizme sú spojené páry bodhisattvy muža a ženy zobrazené ako jednota súcitu a múdrosti, dvoch kľúčových aspektov mahajánskeho budhizmu. 

Medzi 11. až 15. storočím sa v Tibete objavilo niekoľko reformných siekt, ktoré vymedzili štyri hlavné smery tibetského budhizmu, ktoré sa navzájom akceptujú. Gelugpa, najrozšírenejšia škola, Kagyupa, ktorá má viacero línií, Sakyapa a tá najstaršia nereformovaná škola Nyingmapa.

Kagyupa, Sakyapa a Nyingmapa sú tradične nazývané ako „červené čiapky“ a jediná Gelugpa je známa ako „žlté čiapky“. V niektorých poddruhoch školy Kagyupa sa to však môže mierne líšiť.

Spolu s Tibetským budhizmom sa nestretávame len na našich zájazdoch Čína, Tibet, Nepál, India, ale aj počas zájazdov India, Himaláje, Ladakh. Práve v štáte Ladakh, na severe Indie, sa nachádza veľmi početná tibetská komunita, ktorá sem utiekla počas prostestov v Tibete v roku 1959.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

7425
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4320
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

18 dní

Trvanie

5984
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Prečo je v Tibete voda zelená? Blog

Blog Prečo je v Tibete voda zelená?

Tibetské modlitebné vlajočky Lung ta sa skladajú z piatich farieb symbolizujúcich päť elementov. Modrá je nebo, biela je vzduch alebo oblaky,…

Tomáš Horňák 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: