Tom Bradley a jeho americký sen

Tom Bradley a jeho americký sen

Keď pristanete na jednom z najväčších a najznámejších letísk sveta, Los Angeles LAX, pravdepodobne na medzinárodnom termináli Toma Bradleyho.

Medzinárodný terminál Toma Bradleyho bol otvorený v súvislosti s letnými olympijskými hrami v roku 1984 v Los Angeles. Medzinárodné letisko Los Angeles začalo s expanziou tri roky pred začiatkom hier s rozpočtom 700 miliónov dolárov. Keď 5 poschodový terminál otvorili, patril k najväčším v krajine.

Tom Bradley bol vnukom otroka a synom podielnikov z Calvertu v Texase. Jeho rodina sa presťahovala do Los Angeles v roku 1924, keď mal šesť rokov. Navštevoval polytechnickú strednú školu v Los Angeles, kde bol prvým Afroameričanom zvoleným za študentského prezidenta Poly Boys’ League, kapitánom pretekárskeho tímu a hráčom All-City vo futbalovom tíme. Na UCLA (University of California, Kalifornská Univerzita v Los Angeles), prišiel v roku 1937 vďaka atletickému štipendiu, kde hral ako kapitán tímu Bruin. Bradley sa začal angažovať v černošskom bratstve Kappa Alpha Psi.

V roku 1940 vstúpil Bradley na akadémiu policajného zboru v Los Angeles. V tom čase len 100 zo 4 000 dôstojníkov oddelenia boli Afroameričania. Prepracoval sa až k hodnosti poručíka, vtedy najvyššej afroamerickej hodnosti, akú mohol dosiahnúť. Bradley, ktorý ako policajt navštevoval právnickú fakultu, odišiel po 21 rokoch služby do policajného dôchodku, aby začal vykonávať právnickú prax. Jeho záľuba vo verejnej službe však znamenala, že politika bude jeho najvyššou ambíciou. Kandidoval do mestskej rady Los Angeles v roku 1963 a vyhral, ​​čím sa stal prvým černochom zvoleným do rady, než bol dvakrát znovu zvolený. Povzbudený týmito úspechmi, Bradley vyzval úradujúceho starostu Sama Yortyho vo voľbách v roku 1969. Bradleymu sa nepodarilo vyhrať voľby, ale opäť sa vrátil, aby porazil Yortyho v roku 1973. Starosta Los Angeles Tom Bradley tak doslova stelesnil kalifornský a americký sen.

Bradley bol v centre úspešných mestských olympijských hier a súbežného rozširovania letiska. A počas svojho 20-ročného pôsobenia vo funkcii starostu Bradley otvoril Los Angeles až po pacifický okraj a pomohol mestu nadviazať vzťahy s podnikmi v Ázii. V dôsledku toho patria prístavy Los Angeles a Long Beach medzi najrušnejšie na svete. V roku 2013 mesto Bradleyho Terminál zrekonštruovalo. Teraz jeho bránami cestuje viac ako 10 miliónov cestujúcich ročne.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

5279
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

1886 2358€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA