Tri rozdielne historické osobnosti Japonska

Tri rozdielne historické osobnosti Japonska Nobunaga, Hideyoshi, Ieyasu

Dovolím si tvrdiť, že Japonci sú národ, ktorý, nech sa chytí čohkoľvek, pretvorí to na umenie. Alebo to minimálne zdokonalí. Je tomu tak už zopár storočí a ako príklad by som rád uviedol asi každému Japoncovi známu trojicu haiku - krátkych básní, ktoré sú tvorené zvukomalebným trojverším s počtom slabík 5-7-5, deliacou pauzou a zaraďovacím slovom a väčšinou opisujú nejakú prírodnú scenériu, alebo nesú nejaký skrytý význam v spojení s prírodou. 

Tie hovoria o troch rôznych charakteroch a osobnostiach troch najvýraznejších osobností novodobých dejín Japonska, presnejšie z konca 16. storočia. Prvým z nich bol Oda Nobunaga, človek, ktorý položil základ pre zjednotenie Japonska a hoci bol krutý a agresívny, podarilo sa mu získať vládu nad veľkou časťou dovtedy rozkúskovanej krajiny na súperiace klany. Haiku o ňom hovorí nasledovne: Vtáčik, ak nezaspievaš, zabijem ťa. 

Nobunagovym dlhoročným spoločníkom a človekom, ktorý s ním bok po boku bojoval, bol vynikajúci taktik a skvelý bojovník Toyotomi Hideyoshi. Vypracoval sa z obyčajného pešiaka až na samuraja, pravú ruku Nobunagu a po jeho smrti po ňom vďaka svojej šikovnosti prevzal vládu. Dokončil zjednotenie krajiny, ukončil storočie vojen a dokonca stihol napadnúť Čínu. Vďaka jeho taktickým schopnostiam ho druhé haiku vykresľujre takto: Vtáčik, ak nezaspievaš, donútim ťa zaspievať.

Posledným z trojice legendárnych šógunov svojej doby je Tokugawa Ieyasu, ktorý to, čo predošlí dvaja začali, úspešne dokončil, takpovediac si “zlízal šľahačku”. Avšak, tak ako Nobunafga a Hideyoshi, aj on si svoje odbojoval. Spolu tvorili neporaziteľnú trojku a za ich úspechmi stoja práve aj ich rozdielne charaktery a veľakrát rýchle rozhodnutia. No a práve Ieyasu bol tým najtrpezlivejším zo spomínanej trojice a Hideyoshiho smrti si vládu nad Japonskom vybojoval pre seba. Založil šogunát ktorý Japonsku vládol 280 rokov a priviedol ho až tam, kde začínajú základy jeho dnešnej podoby. Jeho haiku ho opisuje takto: Vtáčik, ak nechceš spievať, ja si na to počkám.

Tri veľké osobnosti, tri rozdielne povahy, tri výstižné haiku. Poďte s BUBO do Japonska a dozviete sa o jeho histórii oveľa viac.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: