Turecko oslávilo storočnicu

Turecko oslávilo storočnicu

Turecko, ako ho poznáme dnes, vzniklo 29. októbra 1923. Od tohto momentu uplynulo v nedeľu presne 100 rokov. Po celom Turecku sa vo veľkom oslavovalo, krajina bola vyzdobená v národných farbách a ľudia chodili v uliciach nosiac portréty zakladateľa Turecka - Mustafu Kemala Atatürka.

Ako sa udial zrod moderného Turecka? Po prvej svetovej vojne to bol práve Atatürk, ktorý zachránil svoju krajinu z pazúrov európskej nadvlády. Reštrukturalizoval zvyšok kedysi transkontinentálneho a multikultúrneho islamského impéria na novú anatolskú republiku. Cieľom bývalého generála a neskôr politika bolo, aby sa Turecko viac podobalo Európe.

„Turecký národ zaostal ďaleko za západom,“ vyhlásil Atatürk, ktorého slová pripomenul The Guardian. Dodal, že hlavným cieľom je priblížiť krajinu k modernej civilizácii a začal preto realizovať politické, sociálne a kultúrne reformy.

V marci 1924 zrušil kalifát a právo šária a neskôr posunul aj kalendár – v roku 1926 prijal ten kresťanský a Turecko sa tak zo 14. storočia posunulo do 20. Novým hlavným mestom v Turecku (predtým Istanbul) sa stala Ankara.

Práve v tejto metropole má Atatürk dnes svoje mauzóleum. Dnešný prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan položil v nedeľu v Atatürkovom mauzóleu veniec.

Turecko dnes poznáme ako republiku, ktorá má viac antických pamiatok ako Grécko, plnú krásnych pláží a tiež bohatej histórie – jednej z najfascinujúcejších vôbec. Rovnako tak turecká kuchyňa patrí medzi najvychytenejšie na Zemi a nachádza sa tu aj najsfilmovanejší hotel sveta a pokiaľ by ste hľadali zájazd k najstaršej pamiatke na svete, taktiež by ste zamierili do Turecka.

O Turecku sme v BUBO napísali viaceré blogy. Čítajte tiež:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1427 2195€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

850
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: