Victoria Memorial v Kalkate

Victoria Memorial v Kalkate

Jedna z najkrajších pamiatok mesta označovaná aj ako Taj Mahal Kalkaty je dnes skutočnou ikonou mesta. Pamätník bol navrhnutý miestokráľom Britskej Indie lordom Curzonom, aby slúžil predovšetkým ako pomník kráľovnej a sekundárne ako galéria.

Perla Britskej Východoindickej spoločnosti a neskôr hlavné mesto Britskej Indie je abstraktom celého regiónu. Písal sa rok 1690, keď Job Charnock prišiel na breh rieky Hooghly a prenajal si pozdĺž rieky tri veľké dediny. Starostlivo vybrané miesto začalo slúžiť ako obchodná stanica Britskej Východoindickej spoločnosti. Pred príchodom Britov bola Kalkata len dedinou. Briti odolali niekoľkým útokom a tak sa v roku 1772 Kalkata stala hlavným mestom Britskej Indie. Centrom ekonomického, politického a hospodárskeho života bola až do roku 1912, keď Briti presunuli hlavné mesto do Dillí.

 
V priebehu niekoľkých týždňov po smrti kráľovnej v januári 1901 sa zvolalo veľké zhromaždenie, na základe ktorého sa zriadil celoindický pamätný fond na stavbu pamätníka. Financie na výstavbu vyzbieral ľud Indie a časť na výstavbu financovala britská vláda. Najväčší monument na svete postavený pre panovníka sa tak nachádza dnes práve tu. Základný kameň položil v roku 1906 princ z Walesu a práce sa ukončili v roku 1921. Najväčšou zaujímavosťou je, že kráľovná Viktória nikdy Indiu nenavštívila. Kráľovná túžila navštíviť Indiu, pretože túto krajinu milovala, ale pre príliš dlhú cestu po mori a jej vysokému veku sa jej to nikdy nepodarilo. Raz sa vyjadrila, že by dala čokoľvek, aby mohla na vlastné oči vidieť Taj Mahal.

 
Architektúra pamätníka je zmesou britskej a mughalskej architektúry. Tento štýl vznikol koncom 19. storočia v Britskej Indii. Briti sa inšpirovali krásou stavieb mughalských panovníkov a podobne ako Taj Mahal, aj tento pamätník je z mramoru Makrana. Biely mramor dodáva stavbe pôsobivý charakter a elegantnosť. Kopuly na pamätníku a dokonalá symetria prvkov  odrážajú dizajn Taj Mahalu, preto ho obyvatelia nazývajú aj kalkatský Taj Mahal. Samotný vrchol stavby zdobí anjel víťazstva. Socha je namontovaná na ložiskách a pomocou vetra sa otáča.

V areáli pamätníka sa nachádzajú mnohé sochy z celej krajiny, ktoré sa po vyhlásení nezávislosti Indie v roku 1947 odstraňovali a boli premiestnené do Victoria Memorial parku. Vnútri pamätníka sa nachádza múzeum s portrétmi, mincami, mapami, sochami, vyobrazenia udalostí zo života kráľovnej a zahŕňa kráľovskú galériu. Múzeum je dnes pod kontrolou ministerstva kultúry indickej vlády.

V okolí pamätníka sa nachádzajú záhrady s jazierkami a zeleňou, za ktorých návrhom stoja Lord Redesdale a David Prain. Záhrady sú na ploche 260 000 m2 a udržiava ich viac ako 20 pracovníkov. Pred pamätníkom nás privíta bronzová socha Viktórie, ktorá sa pozerá na svoj svet v rúchu indickej hviezdy a drží guľu a žezlo. Najvyšší súd Západného Bengálska v roku 2004 zaviedol vstupný poplatok za návštevu pamiatky.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3158 4859€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

3135 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: