Vitajte v Portugalsku

Vitajte v Portugalsku Základné reálie krajiny

Portugalsko, oficiálne Portugalská republika, je štát nachádzajúci sa v južnej Európe, ktorý bol založený v roku 1143. Zaberá celkovú rozlohu 92 212 km2. Pevnina sa nachádza na juhozápade Pyrenejského polostrova, na severe a východe hraničí so Španielskom a na západe a juhu s Atlantickým oceánom. Portugalské územie zahŕňa dve autonómne oblasti: súostrovie Madeira a Azory v Atlantickom oceáne. Súostrovie Madeira tvoria ostrovy Madeira a Porto Santo a ostrovné skupiny Desertas a Selvagens; súostrovie Azory pozostáva z deviatich ostrovov: Santa Maria, São Miguel, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores a Corvo a niekoľkých ostrovčekov.

Čo sa týka klimatických podmienok, portugalské podnebie sa vyznačuje miernymi zimami a príjemnými letami, ktoré sa však v jednotlivých regiónoch líšia. Na severe sú zrážky sú úhrny zrážok vyššie a teploty sú nižšie, zato teplotný rozsah je najširší vo vnútrozemí. Na juh od rieky Tejo, najväčšej rieky na Pyrenejskom polostrove, je cítiť vplyv Stredomoria s horúcimi dlhými letami a krátkymi zimami s malým množstvom zrážok. Madeira má stredomorské podnebie s miernymi a príjemnými teplotami po celý rok, preto sa aj nazýva ostrovom večnej jari, zatiaľ čo Azory majú mierne prímorské podnebie s bohatými zrážkami počas celého roka.

Časové pásma v Portugalsku pokrývajú dĺžkový rozsah 25°5', čo zodpovedá časovému rozdielu najvýchodnejšieho a najzápadnejšieho cípu (vrátane ostrovov) územia Portugalska 1,67 hodiny. Platí tu časové pásmo UTC 0 a Azorské ostrovy majú vlastnú úpravu, ktorou je zavedený čas UTC-1. Na celom území sa pravidelne aplikuje sezónna zmena času.

Portugalsko má populáciu 10,33 milióna obyvateľov (2021) a hustotu obyvateľstva 115,4 obyvateľov/km2, s vyššími koncentráciami pozdĺž pobrežia. Hlavným mestom krajiny je Lisabon, ktorý má rozlohu 100 km2 a žije v ňom zhruba 560 000 obyvateľov.

Keďže je Portugalsko zakladajúcim štátom Európskej únie, platí sa tu eurom. V minulosti sa tu využívalo na platenie portugalské escudo. 

Najdôležitejšími sektormi hospodárstva Portugalska sú veľkoobchod a maloobchod, doprava, ubytovacie a stravovacie služby, verejná správa, obrana, vzdelávanie, zdravotníctvo a sociálna pomoc a priemysel. Do krajín EÚ smeruje 71 % portugalského vývozu (do Španielska 25 %, Francúzska 14 % a do Nemecka 12 %). V rámci obchodu s krajinami mimo EÚ sa 6 % vyváža do Spojeného kráľovstva a 5 % do Spojených štátov. Pokiaľ ide o dovoz, 75 % pochádza z členských štátov EÚ (zo Španielska 33 %, z Nemecka 13 % a z Francúzska 7 %), zatiaľ čo v rámci obchodu s krajinami mimo EÚ 5 % dovozu pochádza z Číny a 3 % zo Spojeného kráľovstva.

V Portugalsku je národným a úradným jazykom portugalčina. Tá je materinským jazykom pre približne 230 miliónov hovoriacich. Pre 25 – 30 miliónov ľudí je portugalčina druhým jazykom, preto týmto jazykom hovorí celkovo približne 260 miliónov. Zvyčajne sa uvádza ako šiesty najpoužívanejší jazyk celosvetovo, tretí najpoužívanejší európsky jazyk na svete, pokiaľ ide o populáciu, pre ktorú je portugalčina materským jazykom a je to aj druhý najrozšírenejší románsky jazyk na svete, ktorý prevyšuje iba španielčina.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2452 3065€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2149 2865€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2192 2740€
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov Sao Miguel

Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania

Viac informácií o krajine: