Všeobecný prehľad Botswana

Všeobecný prehľad Botswana

Botswana, krajina ležiaca v južnej Afrike, je známa najmä svojou bohatou divokou prírodou. Pravidelne lovíme zážitky napríklad v Národnom parku Chobe. Tento park je najrozmanitejší v celej Afrike. Hovorí o tom aj najväčšia populácia Kalahari Elephants v počte približne 50 000+. Jedinou jeho nevýhodou je, že v ňom nenájdete nosorožce, ktoré odtiaľ migrovali do ďalších častí, aj s kúskom pomoci, kvôli pytliakom. Pytliaci sú stále aktuálnou témou. Neverili by ste ale nachádzajú sa aj medzi turistami a mnoho krát sa už potvrdilo, že pytliakom bol aj lokálny sprievodca. Na to si v BUBO dávame pozor a dbáme na zásady našej filozofie. S čím aj súvisí to, že v žiadnom prípade nepodporujeme pytliactvo a ani lov akejkoľvek zvery.

Hlavné mesto

Botswanským hlavným mestom je Gaborone, ktoré je aj najväčším mestom v krajine s populáciou 208 000 ľudí. Mesto leží na juhovýchode približne 5km od hraníc s Juhoafrickou republikou (JAR). Mesto je centrom ekonomických ťahúňov a tiež vládnych budov. Krajina je rozdelená do 10 okresov. 


Geografia a hospodárstvo

Botswana je srdcom južnej Afriky, určite sa pozrite na mapu. Susedí s Namíbiou na západe a severozápade (1544km hranica), veľmi malým kúskom na severe so Zambiou (0,15km hranica), na východe so Zimbabwe (834km hranica) a juhu s Juhoafrickou Republikou (1969km). S populáciou 2,6 milióna sa môže pýšiť Botswana aj jednou z najstabilnejších ekonómii v Afrike (po Seychelách a prvenstve Mauríciu), ktorú predovšetkým podporuje ťažba diamantov. Nie len meno „srdce” južnej časti tohto kontinentu ale aj „Gem of Africa” a teda drahokam Afriky je ďalšie pomenovanie tejto krajiny kvôli náleziskám prírodných diamantov. Botswana je s rozlohou 581 730 km2 48. najväčšou krajinou na svete. Je podobná veľkosti Madagaskaru alebo Francúzska. Okrem toho má krajina rozvinutý cestovný ruch, ktorý prispieva k hospodárskemu rastu. To sa podarilo Botswane po dosiahnutí nezávislosti za menej ako jednu dekádu kedy sa vymanili spod nadvlády Britov v roku 1966 (po 80 rokoch). Pred nezávislosťou to bol Britský protektorát známy aj ako „Bauchanaland”. Kedysi bola krajina v rebríčku najchudobnejších a najmenej rozvinutých krajín sveta.

Dnešnou menou je Botswanská Pula (1€=15BWP / 1$=13,5BWP), delí sa na drobné a to konkrétne 1 Pula na 100 thebes. Zaplatíte tu aj ZAR, USD a niekde dokonca aj EUR, či kartou. 

Politika a obyvateľstvo

Štátne zloženie je demokratické a krajina sa teší veľkému medzinárodnému uznaniu za svoje úsilie v boji proti korupcii a zachovaniu práv občanov. Botswana je parlamentná republika so zvoleným prezidentom. Aktuálnym prezidentom je Mokgweetsi Masisi (od roku 2018), ktorý je zároveň 5 prezidentom krajiny. Prezidenti v Botswane môžu byť zvolení na páťročné obdobie len dvakrát. Jednou zo známych osobností je Seretse Khama, prvý prezident Botswany. Jeho líderstvo pomohlo formovať politickú stabilitu a rozvoj krajiny. Po skončení jeho vyhnanstva viedol Khama hnutie za nezávislosť svojej krajiny a prechod z britskej nadvlády do nezávislej národnosti. V roku 1962 založil Botswanskú demokratickú stranu a stal sa premiérom v roku 1965. V roku 1966 získala Botswana nezávislosť a Khama bol zvolený za jej prvého prezidenta. Seretse Khama viedol krajinu od jej nezávislosti do roku 1980 (úmrtie 13.7 1980). Jeho vedenie a vážená politika prispeli k stabilite a prosperite krajiny. Botswana eviduje jednu z najvyšších mier pôrodnosti na svete, dosahujúcu približne 3,5 %. Z viac ako 1,5 milióna obyvateľov približne 60% pochádza z tzv. Tswanského etnika. Ďalšie významné etnické skupiny zahŕňajú San, Kalanga, Mbukushu, Yei a Herero. Oficiálnymi jazykmi sú Setswana a Angličtina, pričom približne 90 % miestnych obyvateľov hovorí Setswanským jazykom a lámavou angličtinou. Populáciu tvoria v približnom pomere 1:1 animisti a kresťania. 

Podnebie

Klimatické podmienky v krajine sú tropické, pričom ide najmä o suchú oblasť. V období od novembra do marca sa vyskytujú hojné zrážky (475 mm/rok). Počas leta je najvyššia vlhkosť a súčasne aj najvyššie teploty, ktoré sa bežne pohybujú aj nad 40 °C. Zimné obdobie trvá od konca mája do augusta.

Príroda

Krajina sa nachádza v priemernej výške približne 1 000 metrov nad morom a je predovšetkým tvorená savanami a údolnými púšťami. Na severozápade Botswany preteká rieka Okavango, ktorá vytvára rôzne prielivy a ostrovy v tejto oblasti. Väčšina krajiny, takmer 85 %, je pokrytá púšťou Kalahari, ktorá pozostáva z dlhých piesočných údolí s najmä krovinatými porastmi. Najvyšší bod krajiny je vrchol Otse s výškou 1 494 m n. m.

Buďte opatrní

V Botswane buďte určite obozretní, je tam prítomná malária so svojím výskytom najmä počas našich zimných mesiacov od novembra do marca. Je všeobecne odporúčané pri ceste do takýchto oblastí zbaliť so sebou aj antimalariká. Náš sprievodca vám spomenie aj fakt, že nemáme žiadny pozitívny prípad malárie na cestách odkedy sa sem vraciame. Dbajte na prevenciu a buďte opatrní.

Čo nevynechať v Botswane?

1. Delta Okavango: UNESCO ju označila za 1000. svetové dedičstvo. Unikátna delta poskytuje útočisko pre množstvo divokých zvierat a je ideálnym miestom pre safari.


2. Národný park Chobe: Domov veľkých stád slonov, levov a leopardov. Safari v tomto parku je nezabudnuteľný zážitok.


3. Makgadikgadi solné pláne: Rozsiahle solné pláne ponúkajú perfektné výhľady a sú ideálnym miestom pre pozorovanie migrácie zvierat.


4. Mestá Gaborone a Francistown: Moderné mestá s bohatou kultúrnou scénou, múzeami a lokálnymi trhmi.


5. Národný park Moremi: Kombinuje lagúny, lesy a savany, poskytujúc pôsobivý pohľad na africkú divočinu.

Botswana je destináciou, ktorá neustále prekvapuje a očaruje všetkých milovníkov dobrodružstiev a cestovania. Od úchvatnej prírodnej krásy až po bohatú históriu boja za nezávislosť je Botswana skutočným klenotom Afriky. S našimi skúsenými partnermi a overenými miestami, spolu s naším sprievodcom BUBO, si môžete byť istí, že pri cestovaní do Botswany alebo ktorejkoľvek krajiny v južnej Afrike, nezabudnete na správnu cestu. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

13 dní

Trvanie

3974 4320€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: