Vták Dodo - hlupák alebo odvážlivec?

Vták Dodo - hlupák alebo odvážlivec?

Predtým, ako na ostrov Maurícius prvýkrát položili nohu Portugalci, než Holanďania zasadili prvé priesady cukrovej trstiny, Francúzi priviedli otrokov zo Zanzibaru a Briti prilákali vidinou dobre platenej práce Indov, obýval tento zelený raj iný pôvodný osadník - vták Dodo. Napriek tomu, že posledný kus bol videný v roku 1681 a patrí medzi vyhynuté druhy, dodnes je spolu s poštovou známkou Modrý Maurícius symbolom ostrova.

Z umeleckých dobových zobrazení vieme, že Dodo, alebo odborne dront nelietavý, bol asi meter vysoký a vážil približne dvadsať kíl. Hlavu mu zdobil 23 cm dlhý, tvrdý zahnutý zobák. Keďže mal iba malé krátke krídla, nevedel lietať a musel hniezdiť priamo na zemi. Na konci obdobia vlhkého leta sa vykrmoval zrelým ovocím, aby prežil obdobie sucha. Preto ho väčšinou zobrazovali ako veľmi tučného, dobre živeného vtáka, ktorý pripomínal prerastenú sliepku.

Samotné meno Dodo pochádza zo staroportugalského slova doudou, čo v preklade znamená hlupák. V iných jazykoch si takisto vyslúžil hanlivé pomenovania - Holanďania ho spájajú so slovom dodoor, čo znamená leňoch, Briti ho pre jeho tuhé, nie chutné mäso nazývali odporný vták - walghvogel. Dokonca Česi ho častujú pomenovaním Blboun nejapný... Prečo je to tak? Ako táto výsmešná prezývka vlastne vznikla?

Začalo to s príchodom prvých Portugalcov na ostrov. Tí boli prekvapení, že sa ich vták vôbec nebojí. Naivne prichádzal až k ľudským obydliam, kde bol pre nových prisťahovalcov ľahkou korisťou, keďže nevedel lietať. V porovnaní s ostatnými plachými zvieratami preto mohol pôsobiť trochu hlúpo. S jeho inteligenciou to však nemalo nič spoločné. Pravda je taká, že Dodo nebol na prítomnosť predátorov zvyknutý. Pred príchodom ľudí totiž na ostrove nežili žiadne cicavce, iba veľké plazy a vtáky. Živočíšne druhy ako napríklad makaky, mangusty, potkany či ošípané na Maurícius priniesli až Európania.

Vyhynutie teda nebolo zapríčinené Dodovou hlúposťou. Stačilo ani nie storočie na to, aby ho ľudia vymazali z povrchu Zeme. Navyše aj zvieratá, ktoré so sebou priviezli, ničili jeho hniezda a pojedali jeho vajíčka. V žiadnom múzeu na svete dnes preto žiadny kompletný pozostatok dronta nenájdete. Čo sa dochovalo, je napríklad hlava a noha v Oxforde, noha v Britskom múzeu, hlava v Kodani a menej kompletné kostry v rôznych múzeách v Európe, Spojených štátoch a samozrejme práve tu na Mauríciu. Ak vás zaujíma tento ostrov, prečítajte si náš blog o Mauríciu a dozviete sa viac zaujímavých informácií.

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Réunion (FRA), Seychelské ostrovy, Maurícius


náročnosť

11 dní

Trvanie

3458 4940€
K

Seychelské ostrovy, Maurícius


náročnosť

12 dní

Trvanie

3648 4560€
K

Afrika  

Maurícius, Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4429 5210€
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Maurícius - brána k luxusnej dovolenke Prémiový blog

Prémiový blog Maurícius - brána k luxusnej dovolenke

Boh najprv stvoril Maurícius a potom urobil kópiu, ktorú nazval nebom, tvrdil Mark Twain. Ako si vybrať na Maurítiu najlepšiu pláž a najlepší hotel…

Ľuboš Fellner 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: