Vznik čajových vrecúšok

Vznik čajových vrecúšok

Viete, čo majú spoločné vznik ľadového čaju so vznikom čajových vrecúšok? Obe vznikli náhodou a obe v Spojených štátoch. Čajové vrecúška sú dnes už bežnou záležitosťou, sú obľúbené a šetria čas pri príprave čaju.

Čajové vrecúška prvýkrát spopularizoval americký obchodník Thomas Sullivan na začiatku 20. storočia – v roku 1908. Sullivanovým zámerom nebolo vytvoriť nový spôsob varenia čaju, ale skôr zjednodušiť proces posielania vzoriek čaju svojim zákazníkom.

Začal rozoslaním malých, ručne šitých hodvábnych vrecúšok naplnených čajovými lístkami. Jeho zákazníci, ktorí tento koncept nepoznali, však omylom vložili do horúcej vody celú tašku, nielen listy. Prekvapivo im táto metóda vyhovovala a nápad variť čaj tak, že zalejú vrecúška horúcou vodou, bol na svete.

Sullivan okamžite rozpoznal potenciál tejto náhodnej inovácie a prešiel na používanie gázových vrecúšok na vzorky čaju. Takéto čajové vrecúška sa následne začali vyrábať sériovo. V 20. rokoch 20. storočia boli predstavené prvé komerčné čajové vrecúška vyrobené z papiera a neskôr z filtračného papiera. Vďaka tomu bola príprava čaju ešte pohodlnejšou záležitosťou.

Čajové vrecúška eliminovali potrebu sypaných čajových lístkov a sitiek, znížil neporiadok spojený s varením sypaného čaju a urýchlila sa príprava čaju. Ľuďom umožnila vychutnať si šálku čaju veľmi rýchlo, čo sa cení aj v dnešnej uponáhľanej dobe.

Dnes sú čajové vrecúška všadeprítomné a vo väčšine prípadov majú aj šnúry so štítkami na ľahšie vytiahnutie z pohára. Viac interesantných faktov si môžete prečítať v blogu zaujímavosti o čaji.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA