Zomrel astrofyzik Frank Donald Drake

Zomrel astrofyzik Frank Donald Drake

Vo veku 92 rokov včera zomrel americký astronóm a astrofyzik Frank D. Drake, priekopník v hľadaní vesmírnych civilizácií.

Bol zakladateľom projektu SETI - Search for Extra-Terrestrial Intelligence, v preklade Hľadanie mimozemskej inteligencie, ktorý sa zaoberá primárne vyhľadávaním a analýzou zvukových signálov z vesmíru. 

V rámci tohto projektu vytvoril a do vesmíru vyslal aj takzvanú správu z Areciba, medzihviezdnu rádiovú správu, nesúcu základné informácie o ľudstve a planéte Zem. Obsahuje čísla od 1 do 10, atomické čísla chemických  prvkov tvoriacich DNA (uhlík, vodík, kyslík a fosfor), vzorce chemických zlúčenín v nukleotidoch DNA, počet nukleotidov a štruktúru ľudskej DNA, znázornenie postavy človeka a priemernú výšku dospelého muža, počet obyvateľov Zeme, znázornenie slnečnej sústavy a vyobrazenie rádioteleskopu Arecibo.

Práve zo spomínaného rádioteleskopu bola v roku 1974 správa vyslaná, smerom na hviezdokopu M13, vzdialenú približne 25 tisíc svetelných rokov. Správa cestuje približne rýchlosťou svetla, teda cieľovú destináciu dosiahne asi o 25000 rokov. Aj preto je skôr braná ako ukážka ľudského pokroku v oblastí technológií, než snahou o započatie komunikácie s mimozemskou civilizáciou.


Zároveň je Frank D. Drake autorom takzvanej Drakeovej rovnice, ktorá teoreticky umožňuje odhadnúť počet aktívnych a komunikácieschopných mimozemských civilizácií v galaxii Mliečnej dráhy.

Rovnica sumarizuje najdôležitejšie prvky, ktoré musia vedci brať do úvahy, ak sa zaoberajú mimozemským životom schopným komunikácie.


Je po ňom pomenovaný asteroid 4772 Frankdrake, aj planetárium v Norwoode v Ohiu.


Česť jeho pamiatke!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2433 2703€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA