Poklad v podzemí, ktorý miloval aj Napoleon

P

Patrícia Mrázková

Po prílete do Paríža sme sa vybrali 130km na východ. Presne ako Napoleon Bonaparte od roku 1807, našu dlhú cestu začíname pohárom pravého šampanského. Po ceste sa zastavíme v opátstve Hautvillers. Fermentácia bola do roku 1662 neznámym javom a pivnice plné natlakovaných fliaš na jar explodovali v reťazovej reakcii so stratou až 90% zásob. Tomuto takzvanému diablovmu vínu zasvätil svoj život práve Dom Pérignon, ktorý v tomto opátstve vyvíjal a zdokonaľoval techniku výroby vína bez bubliniek. S vážnym pohľadom a fľašou vína sa na nás díva jeho socha pred domom šampanského Moët & Chandon, priamo na ulici Avenue de Champagne v Ěpernay. Prechádzame sa rovnakými pivnicami a objavujeme šampanské tak, ako pred 212 rokmi Napoleon Bonaparte. “Šampanské! Po víťazstve si ho zaslúžite, po porážke ho potrebujete!” ozýva sa podzemnými chodbami veselý hlas našej sprievodkyne, ktorá nám nadšene opisuje Napoleonovu lásku k šampanskému. Po dlhých chodbách, ktoré lemujú tisíce fliaš so zlatým nápojom, nás vedie k najzaujímavejším častiam výrobného procesu - remuage, dégorgement a liqueur de dosage, posledná zastávka na ceste k dokonalej chuti. Tajomstvo výroby a ťažkú, dlhoročnú prácu najlepšie oceníme degustáciou Moët & Chandon Impérial priamo na mieste. Épernay, nazývané tiež hlavným mestom šampanského, skrýva pod povrchom 130km pivníc - vzdialenosť, ktorú sme dnes na ceste z Paríža prešli. Mohli by sme blúdiť v tomto podzemnom a nesmierne bohatom svete aj niekoľko dní. Dnes nás však čaká ešte Remeš, mesto korunovácií kráľov od 10. do 18. storočia. Aj tieto udalosti významne pomohli spopularizovať miestne šumivé víno. Korunovačná katedrála Notre-Dame v srdci mesta je pastvou pre oči. Spomedzi 2300 sôch, ktorými je zdobená, nám však učarovala jedna špecifická. Krásnym úsmevom nás víta hneď pri príchode, a BUBO sa usmieva tiež. A to je ešte len začiatok.



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Francúzsko

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva