Srí Lanka je známa svojou vynikajúcou kuchyňou. Hovorí sa ,že miestni obyvatelia jedia tri krát denne. Na raňajky majú kari s ryžou, na obed kari s ryžou a na večeru, aby mali trošku zmenu, si dajú ryžu s kari. Nám by sa takéto stravovanie mohlo zdať príliš jednotvárne, ale Srí lanské kari je tak rôznorodé, že aj keby ho jete celý rok, každé vaše jedlo by pozostávalo z iných surovín. Nie je to len kari a ryža, ale aj rôzne prílohy, ochucovadlá, ktoré jedlu dodávajú vždy inú chuť. Jedno z najobľúbenejších ochucovadiel je Pol Sambol. Na prípravu je veľmi jednoduchý a pani Hiruni, domáca v rodine, kam chodíme na obed, nás vždy rada naučí, ako na to. Takže najskôr si otvoríme kokosový orech a vyškriabeme z neho dužinu. Dostaneme teda niečo ako čerstvý, strúhaný kokos. V mažiari rozdrvíme čili papričky, s nakrájanou cibuľkou a soľou, až kým nám z toho nevznikne červená pasta. Do tejto pasty potom vmiešame náš nastrúhaný kokos a celé to pokvapkáme citrónovou šťavou. Kokos sa nám zafarbí načerveno, sýtosť farby záleží na tom, ako máte radi štipľavé a teda koľko čili dáte. Hotovo. Pol Sambol podávame ako prílohu k akémukoľvek jedlu. Určite by bol chutný aj k rezňu.

 



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Sri Lanka

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva