Po vyčerpávajúcej prehliadke pyramíd v Gíze a Sakkare sa vraciame spať do dediny ležiacej asi 1 km od starovekého komplexu, kde máme rezervované stoly v najlepšej reštaurácií v okolí, Pharaon restaurant - Saqarah, Al Badrashin. Reštaurácia leží v malebnom prostredí uprostred palmového hája. Hneď po príchode, ešte pred vchodom do reštaurácie, nám začnú vyhrávať lokálni hudobníci na rôzne druhy bubnov a píšťal, a v tradičnej peci nám ženy pripravujú čerstvý egyptský chlieb k nášmu „mezzes“, čo je okrem hlavného jedla aj široká škála omáčok, dresingov, studených a teplých predjedál. Na stoloch nás už čakajú veľké misy šalátu spolu s chlebíkom. Egyptská kuchyňa je veľmi rôznorodá v závislosti od lokality, v ktorej sa práve nachádzate. Väčšinou však ide o zmes libanonskej, tureckej, sýrskej, gréckej a tiež francúzskej kuchyne. Jedlá sú jednoduché a zdravé. Mäso sa väčšinou podáva grilované, a v skoro všetkých reštauráciách nájdete tzv. „grill mix“, čo je zmes rôznych druhov grilovaného mäska, väčšinou kuracie a hovädzie. Bravčového tu veľa nepojete, keďže sa nachádzame v moslimskej krajine. Základom egyptskej stravy je ich tradičný egyptský chlieb - aáiš, čo v preklade znamená „život“. Egypťania ho konzumujú na raňajky, ako prílohu k obedu a tiež na večeru. Pre chudobnejšiu časť obyvateľstva je to mnohokrát jediná strava počas viacerých dní. Chlebík sa pripravuje dvoma spôsobmi, a to buď kysnutý z bielej múky, alebo tmavý pripravovaný z hrubej celozrnnej múky. Reštaurácie v Egypte by som rozdelila do dvoch skupín. Tou prvou sú lacnejšie pouličné reštaurácie, do ktorých sa chodia stravovať väčšinou chudobnejší miestni obyvatelia. Tou druhou sú formálnejšie a drahšie reštaurácie strednej triedy, ktoré navštevujú aj turisti. Jedlo je tu bezpečné a chutí veľmi dobre. V Egypte treba počítať, že ku základnej cene na jedálnom lístku sa pripočítava ešte miestna daň a automaticky sa očakáva aj prepitné, čo väčšinou navýši výslednú sumu asi o 20%. Typickým egyptským jedlom sú domáce fazule - fuul, ktoré sa pripravujú viacerými spôsobmi: napríklad rozmačkané s rajčinami, cibuľou a korením, ktoré sa často podávajú s vajcom na raňajky, alebo tiež národné jedlo „kušari“, čo je zaujímavá zmes ryže, makarónov, slížov, šošovice a cibule zaliata rajčinovou omáčkou a dochutená cesnakom. Z rýchlych jedál by som určite odporučila falafel alebo šawarmu do ruky. Falafel sú cícerové placky v egyptskom chlebe s kúskami šalátu a omáčkou tahini - omáčka zo sezamovej pasty. Šawarma je s kúskami kuracieho mäsa. Čo sa týka stredomorskej kuchyne, ryby sú vynikajúce v Alexandrii pri Stredozemnom mori, v Asuáne a na pobreží Červeného mora. Luxor je známy svojimi reštauráciami s pečenými holubmi. A práve v Luxore robíme vždy rezerváciu na našej hotelovej terase s výhľadom na Údolie Kráľov, navečeriate sa s nami? Dobrú chuť Vám želá BUBO :)

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Egypt