1. august - oslava írskeho Lughnasadu

1. august - oslava írskeho Lughnasadu

 Prvý august patrí k oslavným dňom histórie Írska, ktorý slávia i všetci tí, ktorí ostávajú verní pohanským tradíciám, histórii mysticizmu a sile významných energetických dní v roku, mimo kresťanského pohľadu. Lughnasad je gaelský sviatok osláv začiatku žatvy pšenice a jačmeňa, spojený s podstatou boha Lugha. Iným názvom pre tento deň je i Lammas.

Lughnasadh je sabat, oslava slnka a jeho zatiaľ stálej svetlej časti v roku. Podľa cyklického mysticizmu boh v tieto dni slabne a odchádza pomaly, ale isto do podsvetia, čo vnímame my na skracujúcich sa dňoch. Svoju poslednú energiu tak venuje úrode a poliam. Pojem Lughnasadh je v podstate spojenie dvoch slov- Lugh, keltský boh slnka, žatvy a neskorých letných búrok a Nasadh, čo znamená oslavu. Popri tejto teórii sa Írskom mytologicky šíri i teória, že tento prvoaugustový sabat je pohrebom Lughovej matky, ktorá obetovala všetku svoju životnú silu na zúrodnenie polí v Írsku. Zároveň sa v tejto krajine zvyknú v rovnakom čase oslavovať viaceré sabaty pod pojmom harvest sabbats (žatvové sabaty), medzi ktoré patrí teda Lughnasadh, ako prvý z nich, ďalej Mabon (novopohanský sviatok rovnodennosti) a Samhain (keltský sviatok prechodu obdobia svetla do tmy, resp. doba, kedy je hranica medzi svetom živých a mŕtvych najtenšia, keďže ide o dátum 31. október - 1. november).

Oslavné rituály dnešného dňa 1.augusta spočívajú v príprave jedál, výbere oslavných farieb i oblečenia, rituálov, výber a očista kameňov, esencií a bylín. Keďže sa oslavuje prvá hlavná žatva a úroda, všetko, čo sa dá už obrať a pozbierať býva vhodným jedlom k oslavám tohto sabatu. Patrí tak sem aj celozrnné pečivo, najlepšie doma pripravené, ovocie, ovocné koláče, zelenina, kukurica, pivo, víno, jablká, černice. Farby dominujúce tomuto dňu sú zlatá, oranžová, žltá, okrová, svetlohnedá. Oslavným kameňom je agát, citrín, obsidián, zlatý topás či modrý kameň. Prím v bylinách hrajú slnečnice, mäta a samotné obilie a dôležitými esenciami sú santalové drevo, ruža, harmanček a samozrejme šalvia.

So slávením sú tak i v dnešnej modernej dobe spojené aktivity a činnosti ako pečenie domáceho pečiva, zber zrelých plodín a oslava týchto darov zeme, ktoré živia človeka a jeho okolie, aktivita vonku, prechádzky v prírode a čas s rodinou v nej, jazdy na koňoch, športové činnosti. V oslave a tradícii sa taktiež verí, že ak ste si začiatkom roka, v čase tmavej zimy stanovili zámery, je čas pozorovať, ako sa prejavia práve v nadchádzajúcich dňoch. Krajiny preslávené keltskou a pohanskou históriou zároveň v tieto dni usporadúvajú významné festivaly, ktorých sa zúčastňuje celý svet.

Vďačnosť v časoch hojnosti je pre krajiny so silným keltským vplyvom hlbokou duchovnou praxou. Uctením si prvého sviatku Lammas vyjadrujeme tiež uznanie predkom a ich tvrdej práci, v snahe zachovať vlastný život a zabezpečiť obživu svojim potomkom ďalej. V noci nám zároveň jemný chladný vánok pripomína, že jeseň je už na ceste. Predtým, ako sa koleso roka preklopí do tmavšej polovice, by sme si mali nájsť čas na ešte stále výživné teplo a svetlo a sláviť to, ako svetlo Slnka podporuje obdobie rastu a prináša hojnosť úrody do našich životov vo viacerých aspektoch.

Pripomeňte si dávne báje a mysticizmuch s BUBO na zájazdoch Írsko a Severné Írsko, Škótsko: Edinburgh, gajdy, whisky a hrady, či Londýn, Oxford a originálne Anglicko.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Veľká Británia, Írsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3350
Dublin - metropola piva, whiskey a írskej kultúry Dublin

Dublin Dublin - metropola piva, whiskey a írskej kultúry

Dublin - okúzľujúce, históriou bohato poznačené hlavné mesto Írskej republiky, rodisko mnohých významných spisovateľov, básnikov a hudobníkov, aj…

Diana Vozárová 15 min. čítania
Najlepšie Irish puby sveta Blog

Blog Najlepšie Irish puby sveta

Útulná a príjemná atmosféra s tradičnou írskou výzdobou, živou hudbou a širokým výberom piva a whisky. Populárne priestory pre miestnych aj…

Viktor Háber 9 min. čítania
Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO) Blog

Blog Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO)

Čo nové ešte o našej „matičke“ povedať? Veď o Európe už aj tak všetci všetko vedia... Nie, nie, nemýľte sa! Aj na Starom kontinente sa dá stále…

Ľuboš Fellner 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: