966 - nekonečný pracovný týždeň

966 - nekonečný pracovný týždeň

Často sa človek v Európe nepozastaví nad luxusom, v ktorom žijeme a čo ten luxus stojí iné krajiny. Jedným z mnohých dôvodov, prečo funguje náš štýl kapitalistického konzumu je pracovná doba 996.

Systém, či skôr hnutie, vznikol v 21. storočí vďaka propagácii od velikánov čínskeho trhu ako Jack Ma (Alibaba) či majiteľa Hwavei a rôznych megakorporácií, ktoré poháňajú čínsky ako aj celosvetový trh. V jednoduchosti 996 znamená: od 9 do 21:00, šesť dní v týždni. Aj keď nelegálny a právne ošetrený v roku 2021, korporáty v Číne obchádzajú zákon a využívajú medze v legislatíve práce. Mladí, ktorí pracujú pod nátlakom 996 sa vyjadrujú k systému všakovako. Časť z nich vidí benefity neustálej práce, menšina z nich sa proti systému búri rôznorodými spôsobmi, ale väčšina nemá jednoducho na výber. 

996 síce naznačuje hranice odkedy dokedy a ako má človek pracovať, ale hnutie je vo veľkej podstate len o jednom: zdieranie „white collar“ pracovníka aka korporátneho pracovníka. Čím je pozícia vyššia, tým náročnejšie je vytvoriť si osobný život mimo práce. Aj keď percentuálne zarábajú zamestnanci firiem (ako je Apple, Tesla či Alibaba) viac ako bežní Číňania, pracujú od rána do rána bez akýchkoľvek preplatených nadčasov. 

Mnohí pracujú od 9:30 do 3 alebo 4 ráno, pod neskutočným nátlakom vydať čo najväčší výkon. Kto ich do toho tlačí? Sú to firmy samotné, či je to možno o čosi komplikovanejšie? Často to nie je až tak firemná záležitosť. Pre mnohých mladých ľudí tlak od kolegov a svojho okolia sú väčšie a agresívnejšie. Otázky ako: „Koľko zarábaš? Kde bývaš? Aký máš veľký byt? Máš domáce zvieratko? Do akej privátnej školy chodí tvoje dieťa?“ My sa takéto otázky druhého spýtame málokedy, sú taboo. Vnímame ich ako drzé či netaktné. Ale ak zažijete Čínu, veľmi rýchlo si uvedomíte, že Číňania neobchádzajú okolo horúcej kaše. Väčšina tlaku teda pochádza od rovesníkov, rodinných príslušníkov a partnerov. 

Štatistiky poukazujú na alarmujúce čísla. Podľa všetkého až 2/3 obyvateľov v hlavnom meste Peking či metropole Šanghaj, Guangzhou trpia stresom, slabosťami, svalovými kŕčmi a nepohodlným spánkom. Ďalej až 98 % zamestnancov v IT sektore ohlasujú zdravotné problémy primárne vďaka práci. Či už srdcové ochorenia, zvýšený počet porážok a či kritické mentálne problémy. Súčasťou témy 996 je aj neskutočný nárast samovrážd a smrť z prepracovania. Samovražda z prepracovania má dokonca na sociálnych sieťach, ako Wechat a QQ svoj vlastný názov „Karoshi“, ktorý pochádza z Japonska, kde bojujú s rovnakým problémom. 

Firmy ako Alibaba, Hwawei, Prinduoduo vrátane ďalších 40 firiem, ktoré držia trh a podporujú rast ekonomiky oficiálne, aj keď nelegálne, podporujú tento systém. Mladí tak nemajú na výber a často preberajú dobrovoľne nadčas. Bojuje vôbec proti tomu niekto? V roku 2019 sa objavila iniciatíva ICU996, ktorá začala bojkotovať voči systému. Vďaka hnutiu sa podarilo pretlačiť licenciu Anti 996, ktorá mala zabrániť firmám zaužívanie 996.

Dnes teda aj keď snaha bola, firmy praktizujú moderné otroctvo prostredníctvom nefixovaného pracovného času, vďaka ktorému pokračuje vydieranie ďalej. Tento spôsob práce spolu súvisí s problémom nedostatku detí, ktorá trápi nielen Čínu, ale aj celú Áziu a Európu. Mladí trpiaci z pocitu prázdnoty, chronickej únavy a prílišnej sústredenosti na kariéru nemajú energiu, náladu ani čas sa venovať svojim vzťahom. Stojí to vláde, teda korporátu, za to? Je to cesta vpred alebo cestou späť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Čína


náročnosť

14 dní

Trvanie

4336 5420€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

4054
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

24500
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: