Zákaz igelitiek - najzelenší kontinent je Afrika

Zákaz igelitiek - najzelenší kontinent je Afrika 34 z 54 afrických štátov zakazuje plasty - viete, ktoré krajiny sú absolútnym lídrom?

Veľká Británia a Švédsko zamorili celý svet plastovými vreckami. Práve odtiaľto vyšli prvé patenty a vynálezy, ktoré totálne zničili našu planétu. Je smutné, že za to nie sú žiadnym spôsobom potrestaní. Voči pliage menom "plastic bag", teda plastové sáčky, sa však intenzívne bojuje a absolútnym lídrom na svete je najzelenší kontinent Afrika. Z 54 štátov Afriky až 34 štátov zakazuje plastové vrecká, sáčky a prísne trestá tých, čo tieto nariadenie nedodržiavajú. Samozrejme odpad, ktorý sa za roky nahromadil, sa bude odstraňovať veľmi dlho, avšak tu sa jedná o dlhodobé veci, a preto zákazy, ktoré boli prijaté teraz, sa prejavia o niekoľko rokov. Afrika má okrem plastov problém so zelenou politikou EU. EU nie je zelená, keďže väčšinu odpadu, ktorý vyprodukujú konzumné národy EU, ilegálne vyvážajú do svetových oceánov a hlavne na pobrežie Afriky. Nehovoriac o rybolove. EU je monštrum hnané konzumom a voliči majú pocit, že keď sa prijme akási zelená politika, tak EU je zelená. Nie je. Len bordel vyhadzuje k susedom. EU a konzumné národy východnej a západnej Európy chcú doslova len "žrať", konzumovať, mať nové veci každý rok a pritom mať ilúziu, že tým dokonca pomáhajú planéte. Peniaze tu rozhodujú nad všetkým. Taký jednoduchý zákaz ako plasty alebo aspoň plastové sáčky tu mohol byť prijatý už dávno. Argumentov proti sa nájde vždy veľa, ale hlavne to končí na tom, že ak by výroba plastov klesla, tak to zníži zamestnanosť, zatvoria sa fabriky atď...presný príklad bezuzdného konzumu. Takže ak sa povie slovíčko zelené, ekologické, udržateľné, tak to určite nespájajte s krajinami západu vrátane Slovenska. Tie sa chcú prežrať až k smrti. 

Zelená revolúcia prichádza z juhu, z najstaršieho kontinentu a kolísky všetkých ľudí. V každom z nás prúdi trošku africkej krvi a som rád, že práve Afrika sa odvážila ísť radikálnymi krokmi smerom k plastom. Len dúfam, že im tam nikto nebude stavať gigafabriky a vyhadzovať elektrobatérie do oceánu. No pozrime sa, v ktorých štátoch Afriky fungujú zákazy plastových sáčkov. Mimochodom prvou krajinou, ktorá vôbec pristúpila k zákazu plastov, konkrétne mikroténových vreciek, bol Bangladéš už v roku 2002.

34 z 54 štátov Afriky zakazuje plastové vrecká alias igelitky.

Benin zakázal produkciu, dovoz, marketing všetkých nerozložiteľných plastových tašiek, a to v roku 2017.

Eritrea je prvým africkým štátom, ktorý igelitky kompletne zakázal, a to už v roku 2005!
Tanzánia je nováčikom v tejto elitnej skupine krajín a začala zákazom plastových sáčkov a obalov na alkohol. Nesmú sa v krajine produkovať ani dovážať. Turisti majú zakázané vstúpiť do krajiny s plastovými taškami.
Uganda pristúpila k zákazu v roku 2017, ale zatiaľ to kontroluje veľmi laxne.
Madagaskar zakázal v roku 2015 všetky sáčky a vrecká tenšie než 0,05 mm.
Mali pristúpilo k celoplošnému zákazu už v roku 2013.

Tunisko začalo podobne ako Slovensko a v roku 2017 zakázalo veľkým supermarketom dávať tašky zadarmo. Odvtedy sa zatiaľ veľa nezmenilo, aj tak sú výnimkou v rámci severnej Afriky, kde väčšina krajín zatiaľ k žiadnej regulácii nepristúpila.
Pobrežie Slonoviny nastúpilo na zelenú vlnu v roku 2013, ale úvodný zákaz sa stretol s veľkým odporom miestnej plastovej lobby. Nepomohlo to však a zákaz platí. Vzťahuje sa na všetky typy nerozložiteľných sáčkov vrátane obalov na vodu či alkohol. 
Nigéria takisto v roku 2013 zakázala plastové sáčky. Minulý rok 2021 dokonca sprísnila legislatívu a obchodom alebo obchodníkovi, ktorý rozdáva plastové sáčky, hrozia tri roky väzenia alebo pokuta v prepočte cca 1070 euro.
Senegal je úplným nováčikom a k zákazu pristúpil v roku 2020. Týka sa aj jednorazových pohárov na kávu či čaj. Jedinú výnimku majú zatiaľ vrecká s pitnou vodou. Práve na túto čistú vodu sú zatiaľ odkázané tisícky ľudí a vláda zatiaľ nemá alternatívu ako inak distribuovať čistú, kvalitnú pitnú vodu. Očakáva sa, že po skončení pandémie covidu príde aj k takému zákazu, avšak najprv je nutné vyriešiť otázku, akým spôsobom sa dostane pitná voda lacno k obyvateľom.
Zimbabwe Plastové vrecká, či už rozložiteľné alebo nie, sú úplne zakázané. Výnimku majú vrecká, do ktorých sa balí chlieb. 

Togo má kompletný zákaz výroby, distribúcie, dovozu a marketingu.

Kapverdy zaviedli zákaz produkcie a dovozu.

Guinea Bissau sa v "zelenom" roku 2013 pridala k viacerým krajinám Afriky, ktoré plasty zakázali, a zákaz plastových vreciek vstúpil do platnosti v roku 2014.

Juhoafrická republika; najvyspelejšia krajina Afriky išla na to cez peniaze a každá plastová taška stojí 25 centov. Takisto prešiel zákaz najtenších sáčkov. 
Gabon zakázal dovoz a marketing nerecyklovateľných plastových tašiek.
Etiópia je ďalšou krajinou, kde sú už od roku 2008 zakázané tenké plastové vrecká.
Džibuti striktne zakázalo v roku 2016 dovoz a marketing plastových sáčkov vyrobených mimo územia Džibuti.
Maroko pristúpilo k zákazu v roku 2015.
Niger zatiaľ bojuje hlavne frázami. Vláda sa rada ukazuje ako bojovník proti plastom, ale zatiaľ sú zakázané iba tenké vrecká a ich bezplatné rozdávanie.
Kamerun Už v roku 2014 zakázal jednorazové plasty. Stále však veľmi laxne pristupuje k trestom a pokutám, a tak aspoň mne sa Yaoundé v roku 2019 zdalo rovnaké ako v roku 2010. Cenia sa však aj malé kroky. Znečistenie plastami je hlavne vo veľkých mestách a na západe krajiny. Zvyšok Kamerunu je na tom veľmi dobre.
Malawi zakázalo používanie plastových vreciek už v roku 2015 avšak výrobcovia podali na vládu žalobu a súd im vyhovel. Štát sa však odvolal, v roku 2021 finálne potvrdil pôvodný zákaz, a tak aj Malawi môžeme označiť za plastic free.
Mauretánia v roku 2013 zakázala používanie plastových vreciek. Zaujímavosťou je, že až 70 percent kôz, oviec a dobytka zdochne po tom, ako zje plastové vrecko. Treba povedať, že kozy pochutnávajúce si na kartóne a tetrapakoch sú tu bežné. Ilustračná fotografia je spravená v meste Atar.
Gambia ide na to veľmi prísne a každá osoba, ktorá vyrába, dováža, používa alebo predáva plastové vrecká, pácha trestný čin. Uff!
Burkina Faso má kompletný zákaz výroby, distribúcie, dovozu a marketingu.

Demokratická republika Kongo zakazuje výrobu a predaj plastových vreciek, ako aj fliaš. Problémom stále ostáva efektívna kontrola.

Seychely sa sústredili na zákaz veľmi tenkých vreciek a postupne ho rozširujú. Množstvo hotelov zároveň prechádza do kompletne bezplastového režimu a to predovšetkým luxusné hotely. To sa týka aj vreciek, fliaš a akýchkoľvek plastov. 

Botswana patrí medzi bohatšie krajiny Afriky a k problému pristúpila podobne ako JAR cez peniaze. Už v roku 2007 stanovila minimálnu hrúbku plastových vreciek a takisto sa nesmeli rozdávať bezplatne. Za 18 mesiacov klesla ich spotreba o polovicu. Peniazmi získanými z predaja sa podporujú lokálne enviromentálne projekty.

Maurícius v auguste 2015 zakázal akýkoľvek dovoz, výrobu, predaj a distribúciu plastových tašiek. V roku 2016 však udelil výnimku niektorým druhom a to znamená, že plastové tašky nie sú zakázané úplne.

Kongo - Brazzaville plastové tašky, vrecká sú zakázané.

Zambia naskočila na zelenú vlnu neskôr a to v roku 2018. Zakázala používať igelitové sáčky avšak podobne ako trebárs v Senegale, dohľad nad dodržiavaním tohto zákona zatiaľ kríva.

Zelení víťazi boja proti plastom sú dvaja. Viete, kto?

Rwanda je žiariacou hviezdou celého kontinentu a azda aj sveta. Kagameho vláda už v roku 2008 zaviedla celonárodný zákaz používať igelitové vrecká, tašky. Je zakázané ich vyrábať, používať a predávať. Cestovatelia do Rwandy musia všetky plastové tašky vyhodiť ešte na letisku ( podobne ako v Tanzánii). Vláda zaviedla aj tzv. Umugandu tj. komunitné čistenie v poslednú sobotu každého mesiaca. Aj preto je Rwanda považovaná za najčistejšiu krajinu Afriky. V októbri 2019 sa stala Rwanda prvou krajinou Afriky, ktorá úplne zakázala používanie jednorazových plastov.
Keňa má najprísnejší zákaz používania jednorazových plastov na svete. Ak nejaká firma bude dovážať, vyrábať alebo predávať jednorazové plasty, tak im hrozí pokuta až 40.000 USD, a ak by vás prichytili pri používaní igelitových tašiek, tak vám hrozí pokuta až 500 USD. Krajina plánuje tieto zákazy ešte viac sprísniť.

Afrika je zelená a je ekologickým lídrom. Už teraz je desiatky rokov pred EU, jej emisie sú maličké, zákazy plastov spôsobia radikálne zlepšenie životného prostredia. Uvidíme, či to bude stačiť, keďže konzum, ktorý je hnacím motorom ekologickej katastrofy, sa v EU, USA, Rusku či Číne nikto nepokúša zastaviť. Začnite teda od seba. Separujte, mobil si kúpte každé 3 roky, kupujte kvalitné veci, ktoré vydržia veľa rokov a nedôverujte firmám, ktoré veci neopravujú, ale jednoducho vymenia kus za kus.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

4508

Detské zľavy

Dovolenka Keňa - deti na safari a pláže
F

Afrika  

Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

4508
K

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia, Keňa


náročnosť

15 dní

Trvanie

5742 6380€
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: