Ašókova stúpa v Patane

Ašókova stúpa v Patane Budhistická stúpa v Káthmandú

Pokiaľ niekedy navštívite nepálske hlavné mesto Káthmandú a budete v ňom mať aspoň jeden voľný deň, určite zamierte na Patanský Durbar v Lalitpure. Lalitpur je dnes už v podstate súčasťou Káthmandú, a tak sa k nemu môžete bez problémov dostať taxíkom.

Durbar v Patane je úžasný, menší ako ten v Káthmandú, je menej známy, a aj preto tam nájdete menej turistov. Ak vás zaujímajú práve takéto miesta, odvezte sa pred návštevou Durbaru ku stúpe, ktorú možno nechal postaviť panovník Ašóka v 3. storočí p.n.l. Nachádza sa len 15 minút peši od námestia a cestou sa môžete zastaviť pri chráme Mahabuddha, ktorý tiež stojí za návštevu.

Dnes nevieme s určitosťou povedať, či stúpu nechal naozaj postaviť práve Ašóka. Ten bol 3. panovníkom Maurjovskej ríše, ktorá ovládala takmer celý indický subkontinent a podľa legendy sa z neho stal budhista po tom, čo jeho vojská vyplienili región Kalinga. Keď kráľ videl, aké utrpenie spôsobil, prijal Budhovu dharmu a stal sa z neho presvedčený pacifista.

Podporoval šírenie budhizmu a na viacerých miestach v Indii nechal postaviť stúpy, v ktorých boli uchované Budhove relikvie. Podľa niektorých mohol 4 stúpy postaviť aj v údolí Káthmandú a jednou z nich je aj Lagan Khel, nazývaná aj „južná stúpa“. Jej priemer je 47 metrov a vysoká je takmer 12 metrov.

Neplatí sa pri nej žiadne vstupné a môžete si byť viac menej istí, že pri nej nestretnete žiadnych turistov. Len ťažko ju môžeme zaradiť medzi „top“ miesta v Káthmandú, avšak cestovatelia, ktorí sa zaujímajú o indické dejiny, nebudú jej niekoľkominútovú návštevu vôbec ľutovať.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

3135 4479€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4842
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: