Banksy v Betleheme

Banksy v Betleheme

Kontroverzný múr oddeľujúci Palestínu a Izrael si vybral ako jedno zo svojich pouličných “plátien” svetoznámy aktivista a umelec tvoriaci pod prezývkou Banksy. V Betleheme - meste, do ktorého každoročne prichádzajú tisíce pútnikov a návštevníkov Svätej zeme, veľakrát odvracajú zrak od šedých betónových panelov. My ale spoznávame v oboch krajinách nielen to pekné a dávne, ale aj súčasnú a nie príjemnú skutočnosť. Preto sa pravidelne pri našej ceste do Chrámu narodenia Krista zastavujeme aj pri menej populárnej „pamiatke“, ktorú by sme v určitých úsekoch mohli nazvať aj galériou pod šírim nebom alebo prehliadkou kreatívneho aktivizmu.

Dve z najznámejších miest sa nachádzajú zhodou okolností pri čerpacích staniciach – v prvej sa nachádza slávna silueta protestujúceho mladého muža so šatkou cez ústa, hádzajúceho kyticu kvetov namiesto molotovho kokteilu. Toto dielo je na bočnej stene autoumývarne v menej frekventovanej časti mesta a prostredie nenapovedá tomu, že ide o dielo ktoré by na európskom trhu s mením bolo hodné tisícov eur.

Druhá časť múru je oproti stále funkčnej čerpacej stanici, pri ktorej je zase holubica s ratolesťou mieru odetá do nepriestrelnej vesty a na múre sa objavujú stále iné diela umelcov so silným názorom na stavbu múru. Miestni si neďaleko tejto steny otvorili obchodík s fotkami rôznych slávnych diel zo symbolu segregácie, z ktorých už viaceré dnes neuvidíte.

Táto galéria je totiž živá a koľkokrát ju navštívim, toľkokrát tam nájdem niečo nové alebo už nenájdem to, čo sa mi naposledy páčilo. A to je v poriadku, iba nám to pri návšteve pripomína že za múrom žijú skutoční ľudia a pre nich je tento výhľad z okna realitou.

Keď už hovoríme o výhľadoch, nedá mi to nespomenúť ďalší Banksyho počin v Betleheme – otvorenie hotela, v ktorom má každé okno výhľad na tento múr. The Wall Hotel je ale viac ako len štandardné ubytovanie s cvengom slávneho umelca, v jeho priestoroch sa okrem izieb nachádza aj galéria a kníhkupectvo venované palestínskym umelcom, ktoré nám ukazujú kreatívny potenciál aj v tieni betónových panelov.

Príďte s nami navštíviť Palestínu a pokojne si dajte drink v tomto ikonickom hoteli – v BUBO vám tento zážitok radi zariadime.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Palestína, Jordánsko, Izrael


náročnosť

10 dní

Trvanie

2345 2860€
K

Ázia  

Palestína, Izrael


náročnosť

6 dní

Trvanie

1785
K

Ázia  

Palestína, Libanon, Jordánsko, Izrael


náročnosť

13 dní

Trvanie

3276 3995€
Päť dôvodov, prečo milujem Jeruzalem Prémiový blog

Prémiový blog Päť dôvodov, prečo milujem Jeruzalem

Jeruzalem je nevyčerpateľné mesto. Má v sebe všetko od príbehov, legiend, histórie, turbulencií až po niečo neopísateľné a podmanivé. Jeruzalem je…

Jericho, Qumrán a Masada - po stopách histórie Jericho

Jericho Jericho, Qumrán a Masada - po stopách histórie

Svätá zem je prešpikovaná zaujímavými miestami a tak nadchne každého. Vyberte sa v našom článku za starobylým Jerichom, historickým Qumránom odkiaľ…

Michaela Šimonová 14 min. čítania
Za múrmi Jeruzalema: Olivová hora a Betlehem Betlehem

Betlehem Za múrmi Jeruzalema: Olivová hora a Betlehem

Po celodennej prehliadke Jeruzalema sa vydávame za jeho stredoveké múry spoznať aj nemenej dôležité okolie. Už počas prehliadky Chrámovej hory sme…

Ďalšie dovolenky do krajiny: