Benediktínsky kláštor v Catanii

Benediktínsky kláštor v Catanii Je jedným z najväčších v Európe

Kláštor San Nicolò l'Arena v Catanii je neskorobarokový monument a jeden z najväčších benediktínskych kláštorov v Európe. Určite ide o pamiatku, ktorú nemôžete vynechať pri návšteve Sicílie a jej druhého najväčšieho mesta - Catania. Budovu začali stavať v roku 1500 a pokračujú prakticky dodnes. Kláštor je ako súčasť svetového dedičstva UNESCO príkladom architektonickej integrácie rôznych štýlov v rôznych epochách. Nájdete tu rímsky dom, krížovú chodbu a strešnú záhradu. Je hostiteľom Katedry humanitných vied Univerzity v Catanii.

Kasínsky zbor založil tento kláštorný komplex v roku 1558. Pôvodnú stavbu "upravili" dve prírodné katastrofy – lávová erupcia sopky Etna v roku 1669 a zemetrasenie v roku 1693. Zmeny spôsobené erupciou lávy a zemetrasením môžete vidieť aj pri návšteve San Nicolò l'Arena - láva zničila pripojený kostol a nový postavili v úplne inom architektonickom štýle. Po zemetrasení stálo len 14 stĺpov kláštora.

V roku 1702, deväť rokov po zemetrasení, sa začala rekonštrukcia kláštora. Presťahovali sa sem mnísi pochádzajúci z iného kláštora a ten sa opäť rozrástol. Pribudol aj nový priestor na severnej strane, kde sa nachádzali miestnosti určené na spoločné aktivity mníchov - knižnica, kuchyňa, ulička novicov, jedálne, nočný chór (kaplnka). Na vrchole lávového „múru“ boli postavené dve záhrady: botanická záhrada (záhrada zázrakov) a záhrada nováčikov. Kostol San Nicolò l’Arena koncipovali ako malý sicílsky svätý Peter, ale jeho fasáda zostala nedokončená. Po zjednotení Talianska mal aj civilné využitie.

Kláštor v Catanii, rozšírený a obohatený o výzdobu, sa stal jedným z najväčších v Európe. Vlastne je hneď na druhom mieste a svoj primát si drží benediktínsky kláštor Mafra v Portugalsku. Dnes má kláštor so svojou štruktúrou a trojrozmerným priestorom charakter miesta, kde sa mladí ľudia pohybujú z jedného bodu do druhého - miesta plného vzduchu, svetla, komunikácie, očakávaní a sľubov.. Prostredníctvom rôznych čítaní miesta a predbežných projektov staré významy nahradili nové, čo umožňuje starej architektúre získať novú štruktúru.

Ak sa ho rozhodnete navštíviť, môžete tak učiniť každodenne do 17.00 h, otváracie hodiny sa však niekedy aj predlžujú. Vstupné je 8 eur, seniori a skupiny nad 20 ľudí majú lístok za 5 eur, počas prvej nedele v mesiaci sú to 4 eurá, pre študentov 3 eurá a pre deti od 12 do 18 rokov 2 eurá. Záujemcovia do 12 rokov majú vstup zdarma.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13779 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2150
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 56 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: