Biela mešita v Šimkente

Biela mešita v Šimkente

Šimkent na juhu Kazachstanu je jedno z najväčších miest obrovskej stredoázijskej krajiny. Možno nikdy nepatril medzi najznámejšie mestá v krajine, ale stále to stojí za to, zastaviť sa tu. Okrem klasických miest v centre mesta sa oplatí vybrať sa niekoľko kilometrov od hlavného námestia, kde dnes stojí zaujímavá Centrálna mešita.

Centrálna mešita v Šimkente je známa aj pod menom Akmeshit, teda Biela mešita. Postavili ju len v roku 2013 a dnes patrí k symbolom moderného Šimkentu. Je najväčšou mešitou južného Kazachstanu a predstavuje modernú islamskú architektúru prepletenú s kazašskými víziami.

Na stavbe mešity sa podieľali aj Spojené arabské emiráty a prezident Khalifa bin Zayed al-Nahyan daroval Kazachstanu značnú čiastku na výstavbu mešity. Stavba má namiesto tradičnej kupoly centrálnu časť postavenú tak, aby pripomínala typický stan, čím odráža kazašské, nomádske tradície. Nad hlavnou časťou sa dvíhajú štyri snehobiele minarety ukončené polmesiacmi.

Ak si vyzujete topánky, môžete nahliadnuť dnu. Väčšinou nájdete mešitu ľudoprázdnu. Kazachstan berie islam vlažne kvôli tomu, že desiatky rokov Sovietskeho zväzu ho takmer vymazal z hláv miestnych obyvateľov. Mešita však má kapacitu niekoľko tisícok návštevníkov a keď sa konajú najdôležitejšie sviatky islamského kalendára, vtedy sa tu vedia ľudia skutočne stretnúť.

Pokojne obíďte mešitu dookola, aby ste si vychutnali jej architektúru, minarety aj nuansy modernej islamskej architektúry. To splynutie Emirátov a Kazachstanu je skutočne cítiť a vyzerá to perfektne. Ak budete v Šimkente a budete chcieť vytlačiť z mesta maximum, skúste sa sem pozrieť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

2635
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

16 dní

Trvanie

4695
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4281 6295€
Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu Šimkent

Šimkent Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu

Po tom ako si človek užije Almaty, ukrytú pod horami, zaujímavé je ísť aj pozrieť iné časti tejto obrovskej krajiny. Nasadnime do kazašského vlaku…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Karavány - viac ako obchod na ceste Blog

Blog Karavány - viac ako obchod na ceste

Historické karavány boli väčšie či menšie skupiny skladajúce sa často z viacerých ľudí a nosných, alebo ťažných zvierat. Obvykle chodili za…

Martin Karniš 35 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: