Brooklyn Bridge v New Yorku

Brooklyn Bridge v New Yorku

Počas spoločnej prehliadky Manhattanu nevynecháme jeden z jeho symbolov, ktorý nájdeme takmer v každom filme natočenom v New Yorku – Brooklyn Bridge.

Most je dlhý 1 825 metrov, 26 metrov široký a 84 metrov vysoký. Vznikal dlhých 13 rokov, a to v rokoch 1870 - 1883. V roku 1980 bol osvetlený. Je okrem iného známy svojím elegantným a robustným dizajnom, ktorý zahŕňa dva kamenné oblúky, ktoré podporujú jeho stred. Jeho vežičky sú zdobené gotickými a románskymi architektonickými prvkami, čo mu dodáva monumentálny vzhľad. Most sa okrem vizuálnej stránky považuje aj za technický zázrak svojej doby. Revolučné pri jeho stavbe bolo použitie oceľových lán so špeciálnym náterom umiestnených na betónových pilieroch. Touto technológiou sa neskôr inšpirovali stavitelia z celého sveta.

Brooklyn Bridge stal sa prvým mostom, ktorý spájal štvrte Manhattan a Brooklyn cez rieku East River. Navrhol ho a začal stavať inžinier Johna A. Roeblinga. K jeho osobe sa viaže pomerne tragický príbeh. Pri prieskumoch terénu totiž rozdrvil Roeblingovi trajekt nohu o mólo. Komplikovaný úraz zapríčinil tetanus, ktorému Roebling podľahol. Dohľad nad stavbou mosta po smrti otca prebral jeho syn Washington. Podobne poľutovaniahodný osud stretol aj jeho. Počas ponorov do rieky East River ochorel Washingotn na kesonovu alebo aj dekompresnú chorobu, ktorú človek dostane pri náhlych zmenách tlaku z veľkých hĺbok na povrch. Po zhoršení Washingtonovho zdravotného stavu prevzala stavbu jeho žena, on sám sa už mohol na vznikajúci most len pozerať.

Aj na základe pozorovaní zdravotných komplikácii kesónových robotníkov, ktorí pracovali na dne rieky, popísali aj dekompresnú (kesónovú) chorobu.

Po otvorení mosta pre verejnosť newyorčania mostu neverili a nepoužívali ho. Aby mesto dokázalo obyvateľom, že most je bezpečný, objednali z cirkusu slony. Na čele tohto sprievodu šiel aj vtedy veľmi populárny slon Jumbo z cirkusu Barnum & Bailey. Keď ľudia videli, že most uniesol slony a aj obrovského Jumba, začali pomaly mostu dôverovať a vo veľkom využívať. 

Pri prechádzke cez Brooklyn Bridge má každý návštevník pocit, akoby sa ocitol v americkom filme alebo v známom románe. Preto by sa po ňom mal každý návštevník New Yorku určite prejsť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA