Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino Brunello vs Barolo

Brunello di Montalcino sa vyrába z miestneho toskánskeho typu Sangiovese označovaného ako Brunello alebo Sangiovese Grosso. Niektorí to nazývajú aj Prugnolo Gentile. Známy tým, že má bobule s hrubšou šupkou, a preto Brunello produkuje vína s mimoriadne výraznou ovocnou chuťou, vysokým tanínom a vysokou kyslosťou. Pre nášho politika Richarda Sulíka je najlepším vínom na svete a nosí hrdo tričko s týmto nápisom. A môže mať pravdu. Zrejme však neochutnal Barolo či Barbaresco =)
Brunello di Montalcino sa pestuje taktiež v Toskánsku, ako Chianti, ale nepestuje sa v oblasti Chianti. Oblasť Brunella leží južne od gotického mesta Siena a vína Brunello Montalcino sú uznávanejšie než vína v Chianti. Navštívil som tu viaceré vinárstva a Brunello milujem. Poznám tu jeden exkluzívny hotel -píšem o ňom v blogu o najlepších vínach a regiónoch Talianska. Názov Brunello je odvodený od „bruno“ hnedý, to víno je naozaj tmavé a husté.  Brunello musí byť vyrobené 100% zo Sangiovese a status DOCG získalo v roku 1980 a na začiatku ho vyrábala jediná rodina Biondi-Santi.
Montalcino, kde sa Brunello pestuje, je najteplejšia a najsuchšia oblasť v Toskánsku, čo umožňuje vysadenému hroznu sangiovese dosiahnuť maximálnu zrelosť. Chladivý prúd vzduchu z Tyrhénskeho mora v noci znižuje teplotu, čo prispieva k rovnováhe zrelosti ovocia a zároveň kyslosti v hrozne.
Spomínané vína Barolo majú tendenciu mať vysoký obsah tanínu s kyslosťou, ktorá je o niečo nižšia, zatiaľ čo vína Brunello di Montalcino majú tendenciu mať vysokú kyslosť s tanínom, ktorý je o niečo nižší. Obidve vína potrebujú vyzrieť aspoň desať rokov, aby sa spojili ich taníny a chute. Vo svojich arómach má Barolo tendenciu byť kvetinovejšie, zatiaľ čo Brunello je viac pikantné a bylinkové.

O oboch vínkach sa viac dozviete v mojom blogu o regiónoch a najlepších vínach Talianska
 
 
Brunello di Montalcino DOCG
Hrozno: 100% Sangiovese
Oblasť: Toskánsko
Typické príchute: malina, jahoda, červená čerešňa, škorica, sušené slivky, sušené brusnice, tabak a koža.
 
 
 
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12250 24500€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1916 2395€
Najfantastickejšie festivaly sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť
Florencia

Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

Štefan Bielik 53 min. čítania
Najväčší európsky cestovateľ
Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: