Delfíny Risso na ostrove Pico

Delfíny Risso na ostrove Pico

Nadácia Nova Atlantis je holandský výskumný ústav so sídlom na ostrove Pico, ktorý patrí pod súostrovie Azory. Ich cieľom je ochrana pobrežných a pelagických vôd Azorských ostrovov. Uznanie týchto vôd ako chránených morských oblastí bolo veľkým krokom k dosiahnutiu tohoto cieľa. Nadácia prispieva poskytovaním údajov o ekológii morských cicavcov zainteresovaným stranám, ako sú miestne orgány, vedecká komunita a environmentálne mimovládne organizácie. Kľúčovými druhmi v týchto behaviorálnych, ekologických štúdiách sú delfíny Risso.

Výskum nadácie v priebehu posledných desiatich rokov viedol k novým zisteniam týkajúcich sa sociálnej štruktúry delfínov Risso, rozdieloch vo vzorcoch ich druženia a pohybu v závislosti od pohlavia, kritickým biotopom a negatívnymi vplyvmi miestneho cestovného ruchu. Tieto výsledky motivovali regionálnu azorskú vládu (v marci 2014), aby upravila miestne zákony s cieľom znížiť antropogénny tlak na delfíny tohto druhu. My v BUBO preto využívame lokálnych partnerov, ktorí dodržiavajú všetky nariadenia azorskej vlády, spolupracujú s touto nadáciou a majú certifikáciu v ekoturizme – zúčastnením sa tohto fakultatívneho výletu podporujeme nielen miestnu ekonomiku, ale prispievame na ochranu podmorského života.

Najväčšiu doteraz známu identifikovanú populáciu delfínov Risso s 1 250 jedincami zaznamenali vedci počas obdobia posledných štyroch rokov. Pri ostrove Pico žije približne 250 jedincov spolu s veľkým počtom nerezidenčných zvierat. Rezidentné zvieratá vykazujú vysokú vernosť daným miestam a možno ich stretnúť v relatívne obmedzených oblastiach. Objavujú sa rôzne vzorce medzi pohlaviami a podporujú komplexnú sociálnu ekológiu druhu, najmä systém párenia.

Delfíny Risso študované na Azorských ostrovoch vykazujú sociálnu štruktúru, ktorá je jedinečná medzi veľrybami, tvorenú stratifikovanou komunitou vysoko pridružených sociálnych jednotiek zoskupených podľa veku a pohlavia. Stabilné vzťahy medzi často videnými jedincami (samcami a samičkami) naznačujú existenciu zreteľne oddelených skupín. Vzťahové vzorce v skupinách sa medzi vekovými triedami líšia, pričom najstabilnejšie sú u dospelých jedincov a najpremenlivejšie u takmer dospelých. Táto štruktúra sa líši od štruktúry delfínov skákavých a takisto od správania veľrýb všeobecne.

Južné pobrežie ostrova Pico je práve kritickým biotopom pre delfíny Risso, ktoré využívajú túto oblasť na chov a dojčenie mláďat. Pôrod prebieha hlavne v letnej sezóne - od júna do augusta, čo je zároveň najrušnejšou sezónou pre Azorské ostrovy. Dojčiace samice možno stretnúť v tomto období bližšie pri pobreží, tvoria vlastnú sociálnu jednotku. Priestorová segregácia samíc poukazuje na konkrétne potreby a zraniteľnosť delfínov Rissoových v tejto fáze ich životného cyklu. Preto sa aj zásluhou tejto nadácie veľmi dbá na to, aby pozorovanie veľrýb a delfínov neovplyvnilo a neohrozovalo “delfínie matky” a celkovo populáciu týchto zvierat.

Nadácia Nova Atlantis sa nachádza v Santa Cruz das Ribeiras na ostrove Pico, odkiaľ pokrývajú výskumnú oblasť s rozlohou asi 540 km². Práve tu vedci a dobrovoľníci, (väčšinou) študenti, pracujú na výskume a ochrane morských cicavcov a jedinečného morského ekosystému Azorských ostrovov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2452 3065€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2149 2865€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2192 2740€
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov Sao Miguel

Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania

Viac informácií o krajine: