Čo potrebujete vedieť o Červenom mori

Čo potrebujete vedieť o Červenom mori

Kaleidoskopické koraly, závratné množstvo morského života, rozloha 438 000 kilometrov štvorcových, maximálna hĺbka 3 093 metrov, 800 kilometrov koralov len v Egypte, a hlavne teplo počas celého roka robia z Červeného mora veľmi vyhľadávanú destináciu pre turistov.

Tu je 8 faktov o Červenom mori, ktoré treba mať na pamäti pri návšteve Egypta, ktorý ponúkame v rámci našich zájazdov:

1. Záhada mena

Okolo pôvodu farebného názvu Červeného mora existuje niekoľko teórií. Jedna z nich pripisuje názov sezónnym kvitnutiam určitého druhu rias, vďaka ktorým sa obyčajne krištáľovo čistá voda javí ako sýto oranžovo-červená. Konkrétne ide o sinice Trichodesminum erythraeum, ktoré sa sfarbia dočervena vždy v období rozmnožovania. Tieto sinice sa najčastejšie uchytávajú na podmorských pastvinách plných morskej trávy a vytvárajú tak zaujímavé červené obrazce.

Ďalšia teória hovorí, že názov by mohol pochádzať aj z červeného pohoria zvaného Harei Edom alebo z egyptskej púšte, ktorá bola kedysi známa ako „červená zem“. 

2. Dôležitá obchodná cesta

Červené more leží medzi Afrikou a Arabským polostrovom, nájdeme v ňom však aj mnoho samostatných ostrovčekov a súostroví. Suezský prieplav zvyšuje jeho dôležitosť, spája Stredozemné more a Indický oceán, čo je predovšetkým pre obchodovanie kľúčové už od čias starovekého Egypta. Po otvorení Suezského prieplavu v roku 1869, ktorý pretínal Egypt a spájal Červené more so Stredozemným, sa doprava medzi Európou a Áziou výrazne zjednodušila. Tento prechod zostáva jedným z najdôležitejších obchodných ciest na svete.

​3. Celoročne teplé more

Červené more je dostatočne teplé na návštevu počas celého roka, s priemernou teplotou vody 18 °C, dokonca aj v decembri a januári. V letných mesiacoch dosahuje až 29 °C, vďaka čomu sú plytké časti mora teplé ako teplý čaj.

​4. Perfektné miesta na potápanie

Niet divu, že Červené more je vyhľadávaným miestom pre potápanie a šnorchlovanie, keď vezmete do úvahy bohatú rozmanitosť jeho podmorského ekosystému. Pre väčšinu rýb sú koraly stálym domovom, v ktorých nájdu zázemie a dostatok potravy, je tu viac ako 1200 druhov rýb, vrátane 44 druhov žralokov. Takmer 20 % z nich sa nachádza iba v Červenom mori. Najrýchlejšia ryba sveta žije práve tu v Červenom mori. Osamelý Plachetník môže plávať rýchlosťou až 110 km za hodinu. Potápači si môžu zaplávať s pestrofarebnými skalármi, motýľmi a klaunami. U koralov je skvele vidieť fungovanie potravinového reťazca - najmenšie ryby všetkých farieb plávajú často v kŕdľoch a utekajú pred väčšími lovcami, ako sú napríklad Murény. Aj na tie tu však číha mnoho predátorov, medzi najčastejšie patria barakudy alebo aj žraloky. Často tu samozrejme narazíme aj na mierumilovnejšie tvory, ktorými sú delfíny alebo rôzne druhy korytnačiek.

5. Farebné koralové útesy

Táto prosperujúca biodiverzita je z veľkej časti spôsobená ekosystémom morských koralových útesov, ktorý sa tiahne v dĺžke 2000 kilometrov pozdĺž pobrežia. Tieto útesy sú čiastočne staré až 7000 rokov a mnohé sú chránené egyptskou vládou ako súčasť národného parku Ras Mohammed.

6. Zdravotné benefity

Červené more je približne o 35 % slanšie ako väčšina ostatných morí, vďaka čomu má mimoriadne priaznivé účinky na zdravie. Rovnako ako v Mŕtvom mori, aj v Červenom mori je veľmi ľahké udržať sa nad hladinou kvôli vysokej koncentrácii soli. Okrem toho zlepšuje krvný obeh, piesočné pláže obsahujú stopové minerály a čierny piesok, ktorý možno použiť na liečbu kožných zápalov, reumatizmu a artritídy.

7. Stratené vraky lodí

Keď sa budete potápať v Červenom mori, neuvidíte len ryby – uvidíte aj pozostatky morskej minulosti v podobe strašidelných vrakov lodí. Najznámejší z nich je SS Thistlegorm, britský parník, ktorý počas druhej svetovej vojny potopili nemecké bombardéry, dole v hlbinách nájdete aj remorkéry, nákladné lode a tankery.

8. Neustále sa meniace morské scenérie

Nové ostrovy Sholan a Jadid vznikli v Červenom mori v roku 2011 a 2013. Sopečné erupcie pozdĺž súostrovia Zubair naďalej menia krajinu tejto zaujímavej vodnej plochy.

Červené more je ešte stále zahalené rúškom tajomstva. Jeho jedinečné liečivé vlastnosti až po karneval pestrého morského života, ktorý zdobí jeho vody, môžete vyyskúšať na našom zájazde Egypt maximálne poznanie počas celého roka.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: