Dejiny Argentíny

Dejiny Argentíny Prezidenty Argentíny

Dejiny Argentíny sa začali písať v máji 1810, keď moc v krajine prevzalo zhromaždenie Argentínčanov nazývané Primera Junta. Argentína skúšala rôzne formy vlády, junty aj triumviráty. 9. júla 1816 polovica argentínskych provincií podpísala vyhlásenie nezávislosti a podľa tohto dátumu sa volá aj hlavná ulica Argentíny a najširšia ulica sveta.

Zjednocovanie Argentíny neprebiehalo hladko, mnohé provincie dlho odmietali uznať centrálnu vládu a schváliť prvú ústavu z roku 1826. To sa podarilo až v roku 1853. Buenos Aires, dnes hlavné mesto, však odmietalo byť považované za súčasť krajiny. Až po bitke pri Pavone v roku 1861 Buenos Aires prijalo podmienky vstupu do Argentínskej federácie a vznikla Argentínska republika, na ktorej čele stál prezident Bartolome Mitre.

Do roku 1930 vládne v krajine najmä bohatá vrstva oligarchov, ktorá ekonomicky ťahá krajinu vpred. Opozíciu voči nej tvoria čoraz silnejšia stredná a robotnícka trieda, a odbory. V roku 1912 prezident Sáenz Peña podpísal zákon o všeobecnom, tajnom a povinnom mužskom volebnom práve, čo posilnilo zastúpenie strednej triedy a vytlačili elitu vlastníkov pôdy od moci.

Nepokojné tridsiate roky 20. storočia prežívala aj Argentína v podobe početných štátnych prevratov. Z druhej svetovej vojny vyšla krajina oslabená a ekonomický úpadok ešte nedávno jednej z najbohatších krajín sveta (do roku 1930 patrila Argentína do top 10 planéty) potvrdilo desaťročie vlády Juana Peróna, Perón sa od ideálov konzervatívnej armády Mussolinovského typu posunul k snahe o zlepšenie životných a pracovných podmienok robotníkov, vrátane poskytovania podpory odborovým zväzom. Napriek tomu perónizmus v mnohom Mussoliniho ideológiu pripomína. Opiera sa o silnú centrálnu moc, podporu armády a robotníkov, spája prvky nacionalizmu a ľavicového populizmu.

Vláda Perónovov priniesla krátkodobé zlepšenie životných podmienok najchudobnejších, celkovo však krajine ublížila. Za vlády Peróna bolo schválené volebné právo pre ženy (1947), znárodnené banky, elektrina a plyn, mestská doprava, železnice aj telefónna sieť.

Po smrti manželky Evity (1952) začal Perón strácať podporu a v roku 1955 ho zosadil ďalší prevrat. Peronizmus však v Argentíne naďalej žije a má svojich nástupcov.

Nasledujúce obdobie charakterizované ekonomickou a politickou nestabilitou nakrátko prerušil opäť Perón, keď sa dostal k moci v roku 1973, no o rok neskôr zomiera a prezidentkou sa stáva jeho tretia manželka Isabela. Nebola však schopná riadiť krajinu a v roku 1976 opäť prevzala moc armáda, čím sa v argentínskych dejinách začína obdobie takzvanej špinavej vojny.

Diktatúra Jorgeho Rafaela Videlu sa začala v roku 1976 a končí sa v roku 1983 demokratickou voľbou prezidenta Raúla Alfonsína. V roku 1989 ho v úrade vystriedal perónista Carlos Menem. Podľa neoliberálneho programu vládol do roku 1999, po jeho odchode z úradu krajina kolabuje v roku 2001 čelí najväčšej hospodárskej kríze za posledné desaťročia.

V poslednom období argentínsku politiku ovplyvňovali manžela Kirchnerovci, ktorí sa vystriedali pri moci a vládli od roku 2005 do roku 2015. Kirchner už nežije, jeho žena Cristine Fernández de Kirchner bola v decembri 2022 odsúdená na 6 rokov väzenia za korupciu. Napriek tomu je dnes viceprezidentkou Argentíny, ktorej súčasnú tvár spoznávame na zájazdoch do Argentíny.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3578 4209€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7182 7980€
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: