Zlatý vek Argentíny

Zlatý vek Argentíny Kedy Argentína zbohatla?

Ešte v roku 1880 Argentína nemala čo ponúknuť okrem nekonečných plání. Ale už v roku 1910 mala jeden z najdlhších železničných systémov na svete, silnú strednú triedu a vo svete kolovalo prirovnanie bohatý ako Argentínčan. Práve v tomto 30-ročnom období boli postavené všetky veľké budovy Buenos Aires a mesto konkurovalo Parížu. Bola to zlatá éra, kedy sa Argentína začala orientovať na voľný trh a zavrhla merkantilistické myšlienky, ktoré dusili zvyšok Latinskej Ameriky.

Mala zdravú menu, nízke dane a nulové regulácie. Slobodný svet a vidina bohatstva priťahovali masovú imigráciu šikovných a pracovitých ľudí. Argentína v tom čase vyzerala rovnako dobre ako Amerika. Milióny hľadačov príležitostí (väčšinou Taliani, ale aj veľa Nemcov, Židov, Írov a Libanončanov) opustilo svoje konzervatívne krajiny a prinieslo svoj talent a zručnosti.

Vlny prisťahovalectva počas zlatej éry odlíšili Argentínu od ostatných latinskoamerických kultúr. Hovorí sa, že Mexičania pochádzajú od Aztékov, Peruánci od Inkov, Guatemalčania od Mayov – len Argentínčania prišli z lodí. Aj preto je Argentína najeurópskejšou z juhoamerických krajín. Známy vtip znie, že Argentínčan je Talian, ktorý hovorí po španielsky, ale myslí si, že je Brit.

Obrovský ekonomický pokrok priniesli do krajiny tri nové technológie, ako šité na mieru pre Argentínu:

  1. Ostnatý drôt umožnil ľahko definovať hranice vlastníctva a rančerom kontrolovať dobytok. Aj poľnohospodárstvo profitovalo z rozdelenia pôdy medzi rastlinnú a živočíšnu výrobu.
  2. Austrálske veterné čerpadlo značne zvýšilo množstvo využiteľnej pôdy. Pred jeho príchodom bol chov dobytka aj pestovanie plodín závislý od dostupnej povrchovej vody.
  3. Chladiace lode umožnili Argentíne stať sa druhým najväčším svetovým vývozcom mäsa (po USA). Parník zasastať sa najväčším svetovým vývozcom obilia.

V priebehu jednej generácie sa Argentína zo zapadákova stala treťou alebo štvrtou najbohatšou krajinou na svete. Až korupcia, časté puče, svetová ekonomická kríza, populizmus a boj o moc tento argentínsky sen obrátili na popol. Krásu krajiny, ktorú my obdivujeme na zájazdoch do Argentíny, to však nepoznačilo.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4114 4840€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7182 7980€
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: