Vojna o Falklandy

Vojna o Falklandy Malvíny či Falklandy

Poznáte výraz slnko nikdy nezapadá nad Britským impériom? Platil najmä v 19. storočí, keď bola súčasťou britskej ríše Kanada, Jamajka a Bahamy, Nigéria, Rodézia, Egypt, Britská India, Hongkong, ale aj Austrália a Nový Zéland. V istom období žila v impériu štvrtina svetovej populácie. Od začiatku 20. storočia však začali kolónie požadovať nezávislosť a jedna po druhej opúšťali Britské impérium.

Po druhej svetovej vojne sa impérium zrútilo ako domček z karát. V polovici 80. rokov mala Veľká Británia len 15 kolónií s celkovým počtom 5,7 milióna obyvateľov. A len 200 000 žilo mimo územia Hongkongu. Británia prestala byť globálnou superveľmocou, no v mysli tak žila ďalej.

Argentína si nárokovala od Británie Falklandy už od svojho vzniku - začiatkom 19. storočia. V čase vlády vojenskej junty, ktorá čelila ekonomickej kríze, videla vláda východisko v povzbudení národného cítenia a zjednotení národa v boji s vonkajším nepriateľom.

V piatok 2. apríla 1982 tak elitné argentínske jednotky vstúpili na malé súostrovie Falklandské ostrovy, 13 000 kilometrov od Veľkej Británie. Na Falklandoch žilo len 2 000 ľudí, ktorí nemali šancu v boji s argentínskymi jednotkami. Britský guvernér sa rýchlo vzdal. Britskú vlajku nahradila argentínska. Nikto však nepočítal s tým, že britská premiérka Margaret Thatcherová sa bude unúvať s reakciou. Tá prišla rýchlo a už 5. apríla sa britské lode vydali na Falklandské ostrovy.

2. mája potopila britská ponorka ťažký argentínsky krížnik, Argentína odpovedala zostrelením britských bojových lietadiel. A začala sa skutočná vojna. 14. júna 1982 Argentína kapitulovala a na Falklandy sa opäť vrátila britská vlajka. Vo vojne zahynulo 255 britských a 649 argentínskych vojakov. Britániu stála vojna 1,6 miliardy libier, argentínska vojenská junta po tomto ponížení už nemala šancu udržať si vládu na krajinou a krátko nato sa do Argentíny vrátila demokracia. Slávny argentínsky spisovateľ Jorge Luis Borges nezmyselnosť vojny o toto nehostinné súostrovie opísal ako boj dvoch holohlavých mužov o hrebeň.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4505
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

6895
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7980
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 31 min. čítania
TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania